lostyazilim
tr.link

Kullanıcıların İçerik Ürettiği Modelleri Tercih Edin

Dünyanın en büyük sitelerine göz attığımızda başarının anahtarlarından birisi de kullanıcıların içerik ürettiği modelleri kullanıyor olmaları diyebiliriz. Bu sayede hem bir topluluk oluşturabiliyor internet siteleri, hem de işin ağır bir kısmını çözüme kavuşturmuş oluyorlar. Dolayısıyla içerik üreticiliğinin o ağır yükünü bir kenara bırakıp emin adımlarla başarıya ilerlemek istiyorsak yapmamız gereken şey çok açık.

Burada isterseniz YouTube gibi devlere bakın, isterseniz Ekşi Sözlük gibi platformlara göz atın göreceğiniz şey değişmeyecektir. Platformlar işlerini geliştirmeye odaklanırlar ve bu esnada doluluğuysa kullanıcılar kendi ürettikleri içeriklerle sağlarlar. Örneklerimiz üzerinden devam edersek YouTube algoritmasına ve oynatıcısının yazılımına daha çok ağırlık veriyor ya da Ekşi Sözlük Pena ve Şeyler isimli yeni projelerini hayata geçirebiliyor. Sanırım bu iki örnek tek başlarına yeterli değil ancak birkaç tanesini daha sayarak zihninizi açabilirim sanırım. 9GAG, Onedio, Facebook, Twitter, Instagram, Wikipedia, Reddit ve hatta bir bakıma Spotify. Yani özetle, yol belli.

Aklınıza Çok Kompleks Yazılımlar Gelmesin

Eğer fikriniz bu iş modeline uygunsa ve içerik kısmını kullanıcılara gönül rahatlığıyla bırakabiliyorsanız illa çok büyük yazılım yapılarıyla yola çıkmanıza da gerek yok. Basit bir soru cevaplama yazılımı da işinizi görecektir, hazır satılan bir sözlük tasarımı da ve dahası bir forum sistemi de… Elbette bunlar dışında aklınıza gelen başka formüller varsa onları da uygulayabilirsiniz. Eğer yeterince cengaver bir havanızdaysanız daha özgün ve kompleks bir yazılımı sıfırdan oluşturma yoluna da gidebilirsiniz.

İçeriğin kullanıcılar tarafından üretilmesi durumu yalnız video, ses ya da yazılı içerikler içeren siteler için de geçerli değil. Bugün en büyük e-ticaret sitelerinde de aynı şeyi görebiliyoruz. Altyapı desteği sağlanılan satıcılar Amazon, Trendyol ve Sahibinden gibi pazaryeri platformlarında ürünlerini sergiliyorlar. Kısacası içerik bu sefer ürün olarak karşımıza çıkıyor, kullanıcı ise mağazalar olarak. Düzen neresinden bakarsanız bakın aynı.

Üzerine Konuşmalıyız: Ekşi Sözlük
İlginizi Çekebilir!

Üzerine Konuşmalıyız: Ekşi Sözlük

Sözlük işinin ne kadar özgün bir formül olduğuna ve ülkemizde bu tarz sitelerin başarısına dair daha önce birkaç kelam etmiştik. Ekşi Sözlük tüm bu sürecin en büyük adresi olarak hakkında daha fazla söz söylenmesini elbette ha...

Tek Şart Elbette Bu Değil

Şimdi bu yazdıklarımızı yanlış anlayıp darılabilecek okurlarımız da olabileceği için söylememiz gerekenleri söyleyelim. İçeriği sizin yerinize kullanıcılarınız oluşturmuyorsa da başarılı olmanız elbette mümkün. Sonuçta kafamızı hangi büyük haber sitesine çevirsek güçlü editör ekipleriyle karşılaşabiliyoruz. Ancak bunun kolay yol belirginken zor olanı seçmekten bir farkı yok. Amacımız yüksek başarıya ulaşacak bir site kurmak olduğunda dünyanın büyük medya devlerinin maceraları gözümüze çarpmazken, bir girişim olarak yola çıkan diğer siteleri görüyoruz değil mi?

Elbette tercih size kalmış. Sonuçta unutmamak lazım ki içeriği üretecek olan kullanıcıları platforma toplamak için ve onları burada kalmaya motive etmek için de sermaye ya da çetin ceviz fikirler gerekiyor. Dolayısıyla her işin kendince zorlukları olduğunu kabul etmeli ve hedeflediğimiz başarı için daha sıkı çalışmalıyız.

Böyle bir platform deneyiminiz olmuş muydu? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Sonraki içeriklerimizde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın efendim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al