Sıcak para insanın içini gümbür gümbür yanan şömineden daha hızlı ısıtabilir. Çalıştığımız tüm müşterilerimiz öyle veya böyle çalışmalarımızın karşılığı olarak ödeme yapacaklarının farkındalar. Asıl sorun onların ne zaman ödeme yaptığı veya ödeme yapmayı planladığı çıkmaz ayın ödeme günleriyle alakalı…
Eğer Freelancer olarak kendi alanınızın dışında uzmanlaşmanız gereken bir alan varsa o da müşteri ilişkileridir. Freelancer olduğunuzda sadece işinizi yapmakla kalmıyor aynı zamanda Tüccarlık ve İnsan Sarraflığı Fakültesi eğitimlerine açıktan açıktan kayıt olmuş sayılıyorsunuz. Bu fakültenin ilk vizelerinde çakıp finalde sürüm sürüm sürünmemek adına bazı ipuçlarını cebinize atmanız faydalı olabilir. Mesela işin temelleri olan aşağıdaki ipuçlarından başlamaya ne dersiniz?
1- Ödeme Tarihini, Ödeme Tarihinden Önce Belirleyin ve Bildirin
Müşteriniz sınıfına girmeyi başaran kişiler günün birinde size ödeme yapması gerektiklerini zaten biliyorlar. Yalnız ne zaman ödeme yapacaklarını bilmeleri ve bunun müşteriye erken zamanlı hatırlatılması çok önemli. Çalışmanıza başlamadan önce projenin ne şekilde ilerleyeceği ve ödemelerin ne zaman yapılması gerektiğiyle ilgili net tarihi belirtin. Tarih belli değil mi? O zaman bir tarih aralığı belirtin. Belirlediğiniz tarih mümkünse çıkmaz aylardan biri olmasın :)
Ödeme zamanı yaklaştığında nazikçe ödeme tarihini hatırlatmaya çekinmeyin. “Borcum var”, “Kredi kartı ekstrem birikti”, “Bu hafta yine dedem öldü” gibi bahaneler sunmanıza gerek yok. İşi zorda olduğunuz için almadıysanız müşterilerinizin ödemenizi zorda kalmadığınızda doğal olarak yapması gerekir.
Tüm bunları yaparken gerektiğinde köpek dişlerinizi göstermekten çekinmeyin. Müşterilerinizle sağlam bir ilişki kurun ve en uygun şekilde “Ödemeyi vaktinde yapmadıkları taktirde işi zamanında teslim alamayacaklarını” belirtin. İşi acele olanın ödemesi geç oluyorsa bu sizin sorununuz olmamalı. Sorununuz olacaksa bile bunu işe başlamadan önce bilemeli ve kendinizi ödeme gününe göre ayarlamalısınız.
5 Adımda Harika Bir Freelancer CV’si Nasıl Oluşturulur?
Bir CV’nizin olması veya olmaması, işte bütün mesele bu… WM Aracı kitlesinin büyük bölümü Freelancer olarak çalışıyor. Yine ne tesadüftür ki, Freelancer olarak hizmet veren kullanıcılarımızın yarısının —tamam, yarısın...
2- Ödemenizi Takip Edin
İnanmıyor olabiliriz ama bazı insanlar gerçekten yoğun oluyorlar. İşi tamamladınız ve üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen geri dönüş alamadınız mı? Çekinmeden ödemenizin yapılmadığını belirtin. Birkaç günlük esnemeyle siz zaten elinizden geleni yaptınız şimdi sıra karşı tarafta.
Meşgul olan insanlar ve şirketlerle çalıştığınızda ödemelerin kolayca kaynadığını göreceksinizdir. Ödemelerinizi onlara tekrardan hatırlatarak ödemenizin işleme geçmesini hızlandırabilir ya da en azından müşteri üzerinde bir baskı oluşturabilirsiniz. (Bu baskının dozunu çok iyi ayarlamanız gerektiğini unutmayın, erkenden ödeme yapmayan müşteriye “dolandırıcı” damgası yapıştırmayın.)
3- Hızlı Ödeyen Müşteriler için Ayrıcalık Sunun
Daha hızlı ödemeler almanın en etkili yollarından biri müşterinize hızlı ödeme karşılığında çeşitli ayrıcalıklar sunmanızdır. Sunacağınız ayrılıkların servis bedelinin yarısı kadar olmasına gerek yok. Müşteriye erken ödemeyi cazip hale getirecek bir şey bulmalı ve bunu aktif biçimde kullanmalısınız.
Logoya ihtiyacınız olduğunu düşünün. Aradığınız adamı buluyorsunuz ve hızlı ödeme karşılığında size logonuzun baskılı kupasını ve 3 adet sticker’ını göndereceğini söylüyor. Müşteri olarak bu teklif sizi daha erken ödeme yapmaya teşvik etmez miydi? Önemli olan hızlı ödeme için bu örnekte olduğu gibi doğru silahınızı bulmak ve onu kullanmak.
4- Faturayı Hızlıca Oluşturun ve Ulaştırın
Sunduğunuz servisler için fatura kesiyorsanız, tam tutar konusunda anlaştık sonra faturanızı hazırlayın ve faturayı en kısa sürede doğru kişiye ulaştırdığınızdan emin olun. Faturanın kimin adına kesileceği ve kime ulaştıracağının detaylarını mutlaka edin.
Faturanın müşteriye erkenden ulaşması çoğu zaman ödemenizin daha erken bir tarihte yapılmasına yardımcı olabilir. Faturanız çemberin feleğinden geçtikten sonra tüketiciye ulaşırsa tüketici kendini garantiye almak için faturayı beklemek isteyebilir. Kritik bir avantaj olan faturanın gücünü kendi lehinize kullanın ve müşterilerinizin onu lehine kullanmasını engelleyin.
5- Müşterilerinizle Kişisel Bağlantılar Kurun
Düzenli müşterileriniz varsa onlarla kişisel bağlantılar kurmak hızlı ödemelerin ilacı olabilir. Sürekli resmi sınırlar çerçevesinde konuştuğunuz birilerine ödemeyi hatırlatırken çekinebilirsiniz. Oysa kişisel bağlantılarınızın olduğu müşterilerinize ödemeleri hatırlatmak daha kolaydır.
Müşterilerinizle kişisel bağlantı kurmaya çalışırken sakın kanka olayım demeyin. Samimiyetinizi bir sonraki Level’a taşırsanız “Kanka kaçıyor muyuz yeeğa ödeyeceğiz işte.” topuna girmek zorunda kalabilirsiniz. Henüz bu topu sağ sağlim istediği tarihte ödeme alabileceği şekilde çevirmeyi başaran bir Freelancer yok. Dengeyi en baştan elinizde tutun.
6- Küçük Şeyler Bazen Daha Büyüktür
Ödeme almanızı hızlandıracak bazı diğer küçük gibi görünen büyük faktörleri göz önünde bulundurmayı deneyin.
- Birkaç farklı bankadan hesabınızın olması EFT sorununu aşmanıza yardımcı olabilir. Müşteriniz küçük bile olsa EFT masrafını ödemekten kurtulabilir.
- Ödeme hatırlatmasını müşterilerinizin uyumadığı saatlerde yapmanız paranıza daha kolay ulaşmanıza yardımcı olabilir.
- Hafta ortasında ödeme hatırlatması yapmak yerine hafta başında yapmak, müşterinizin ödeme için kendisini hazıralmasını sağlayabilir.
- Faturayı kargo ücretsiz olarak göndermeniz faturanın doğru kişinin eline ulaşma şansını arttırabilir.
- Müşterilerin size kolayca ödeme yapabileceği kanallara sahip olmak, mümkünse kredi kartı imkanı sunmak sürece yardımcı olabilir.
Değindiklerimin dışında müşteri ilişkilerinde milyonlarca değişkeni etkili birer faktör olarak kabul edebileceğimizi unutmayın. Sizin daha hızlı ödeme almak isteyen arkadaşlara tavsiyeniz nedir?