wmaraci reklam

Oyunlarınızı Steam’e Yüklemek Mantıklı mı?

Steam dünyanın en büyük marketlerinden birisi. Oyuncular her gün on binlerce alışveriş yapıyor ve platforma bayılıyorlar. Bilgisayarlarda oyun oynayan neredeyse ama neredeyse herkesin bir Steam hesabı var. Peki, burada oyun yayınlamak ne kadar mantıklı?

Evde, kendinizi geliştirmek için açtınız Unity’i amatör bir oyun yaparak motoru ve kendinizi test ettiniz diyelim. Hatta ekibinizle bir organizasyona katıldınız ve GameJam oyunu yaptınız. Belki de yeniden düzenlenebilir dosyalar satın aldınız ve oyunları kaynak kodlarıyla oynayarak platforma yüklemeyi bir iş modeli olarak düşündünüz. Bu oyunları Steam’e “Ne satarsa satsın ya” mantığıyla yüklemek ne kadar iyi bir fikir? Gelin konuyu detaylıca ele alalım.

Oyununa Göre Değişir

Aslında yukarıda da bahsettiğim gibi, öylesine bir oyun yaptıysanız yüklemek pek de mantıklı olamayabilir. Steam algoritması, tamamen ilgiye odaklı çalışıyor ve oyununuzu daha fazla insana çıkarmak için platform için reklam vermek gibi özelliklerden faydalanamıyorsunuz. Dolayısıyla eğer oyun iyiyse, aldığı etkileşimler ve geri dönüşler de iyi olacaktır. Bu da satışın, platformdaki en büyük anahtarı diyebiliriz basit haliyle. Elbette algoritma çok daha detaylı, notumu aldım. Bir başka yazıda da size detaylıca algoritmayı anlatacağım.

Jam projesi kıvamında oyunlarınızıysa, kazanç elde etme hedefiyle platforma yüklemek çok mantıklı değil. Çünkü işin pazarlama vs. birçok yönünü kenara bıraktığımızda dahi farklı sorunlar karşımıza çıkıyor. Bu sorunlar arasından önem sırası yüksek olan birisinin adıysa ödeme eşiği.

Şirketler Oyunlarda Türkçe Dil Desteği Neden Vermiyor?
İlginizi Çekebilir!

Şirketler Oyunlarda Türkçe Dil Desteği Neden Vermiyor?

Türk oyuncular olarak oyunların Türkçe dil desteklemesini istiyor, bunun için şirketlere olan sitemlerimizi her yere yazarak iletmeye çalışıyoruz. Zira bazı oyunlar var ki onlarca dil desteği verse de Türkçe dil desteği vermiyorlar...

Ödeme Eşiğini Aşabileceğinize Emin misiniz?

Steam’de oyununuzu yayınlamak teorik olarak çok kolay. 100$ listeleme ücretini ödedikten sonra, sayfa ayarlarınızı basitçe yapabilir, açıklamanızı girebilir ve oyununuza bir fiyat belirlemenizin ardından incelemeye yollayabilirsiniz. Ardından dilediğiniz tarihi seçip oyununuzu yayına alıyorsunuz.

Eğer oyununuzu 5 yıl önce çıkarmış olsaydınız, yayın sıklığından dolayı başarıya ulaşma şansınız da daha yüksek olurdu elbette. Ancak bugün Steam’de her yıl binlerce oyun yayına alıyor. Dolayısıyla farazi bir işin, aralarından sıyrılıp parlaması neredeyse hiç mümkün değil. Yine de “üç beş satar, keyfimize bakarız” diyebilirsiniz. Bu noktada da karşımıza ödeme eşiği sorunu çıkıyor.

Steam listeleme için ödediğiniz 100 Dolar’ı aslında sizden geçici olarak alıyor. İlk ödeme eşiğini aştığınızda size geri ödüyor bu parayı. Ancak ödeme eşiği tam 1.000$. İşte bu noktada, “Birkaç tane satsa bile yeter” mantığı pek de akıl kârı olmamaya başlıyor. Çünkü giriş seviye bir oyununuz var ve 5$ fiyat etiketiyle satıyorsunuz diyelim. Masrafları, vergileri, kesintileri bir kenara bırakırsak en basit matematikle ilk ödemenizi almanız için 200’ün üzerinde bir kopya satışı gerçekleştirmeniz gerekecek. Bu kolay aşılan bir eşik değil özetle.

Hatta öyle ki, her sene yayınlanan binlerce oyun arasından %40 kadarı bu eşiğe ulaşacak satışa ilk yıllarında ancak ulaşabiliyorlar. Bir diğer gördüğüm araştırmadaysa çıkış yapan oyunların %80’inin 5.000 Dolar barajını geçemediğini görmüştüm. Yani öyle pek de kolay bir market yok karşımızda.

Siz ne düşünüyorsunuz? Daha önce oyununuzu yayınlama tecrübeniz oldu mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.75 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al