Robotların Gelecekte İşinizi Elinden Alıp Almayacağını Söyleyen İnternet Sitesi

Birer Oxford eğitimcisi olan Carl Benedikt Frey ve Michael A. Osborne, 2013 yılında ortak bir çalışmaya imza atarak, gelecekte yaşanacak teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın ileri boyuta ulaşması halinde, hangi meslek gruplarının geçerliliğini yitireceğine dair kapsamlı bir araştırma yapıyor.

Orijinal adıyla "The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?” olarak  yayınlanan bu araştırma, 702 farklı mesleğin zamanla bilgisayarın ezici üstünlüğüne nasıl yenilebileceğini detaylı olarak konu ediniyor. Araştırmanın korkutucu gerçekliğine göre teknolojinin beklenen gelişimini sürdürmesi halinde ABD’nin yüzde 47’sinin işsiz kalacağı gerçeği ortaya çıkıyor. 

Herkesin bu araştırmayı oturup uzun uzadıya okumak istemeyeceğini düşenen bir girişimci — ki son derece haklı — araştırmadaki verileri insanlara kolayca ulaştırabileceği bir internet sitesi tasarlıyor. Tek başına yalın bir araştırma üzerine temellendirilen internet sitesinin pek ilgi çekici olmayacağı düşünülmüş olsa gerek ki, ABD’nin İşçi İstatistikleri Bürosu kurumunun özel verilerinden de faydalanılmış.

Sonuç olarak ortaya Will Robot Take My Job? yani; Robotlar İşimi Elimden Alacak mı? Adı verilen bu garip internet sitesi çıkmış. Şu an için yalnızca ABD verilerinden faydalanan internet sitesi, 700’ün üzerinde meslek grubu için sorgulama yaparak işinizin robot istilasından sağ çıkıp çıkamayacağını tahmini olarak söylüyor.

Bir içerik editörü olarak yaptığım sorgulamaya göre, robotların benim işimi elimden alma riski %3.8 olarak belirtiliyor. Aynı şekilde bu oranın 2024 yılına ulaştığımızda yalnızca %2 oranında ilerleyebileceği belirtilmiş.

Bu tür internet sitelerinin ya da araştırmalarının verileri ne kadar sağlıklı orası elbette tartışılır. Ya sizin işinizi robotlar elinizden alabilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al