wmaraci reklam

SEO Kitaptan Öğrenilir mi?

Bu yazıda cevabı küçük bir evet ama kocaman bir hayır olan “SEO Kitaplar üzerinden öğrenilir mi?” sorusuna göz atacağız. Tabii buna değinmeden önce çok daha büyük bir soru soralım. Her birkaç yılda bir, arama motorunda yükselme konusunda güvendiğimiz isimler neden değişiyor? Neden 3 yıl önce öğrendiklerimizin çoğunu bir marka ya da başka bir siteden öğreniyorken, bugün başka kişileri merceğe aldık? Aslında sorumuzun cevabı da burada yatıyor.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) üzerine yazılmış kaynak kitap sayısı dilimizde kısıtlı olsa da, satış rakamları ve gördükleri ilgi oldukça iyi durumda. Zaten bu alanda belirli bir saygınlık kazanmayı başarabilmiş ve markalaşmış isimlerin çıkarttıkları bu kitaplar, günümüzde dahi ilgi görmeye devam ediyorlar. Fakat bugün birkaç sene önce çıkmış ya da güncel baskıya girmiş herhangi bir kitaptan öğrendiğimiz SEO maalesef sağladığı fayda kadar, zarar da verebilir. Çünkü Google da kendisini günümüzün diğer teknolojileri gibi hızlıca geliştirdiği bir duruma geldi. Geçmişte birkaç senede bir gelen büyük güncellemelerde neye uğradığımızı şaşırırdık. Bugün bu süre senede birkaç kere yaşanan, alıştığımız ve uyum sağladığımız olağan bir durum olmaya başladı. Pek çok şey değişse bile kolayca uyum sağlıyoruz.

Demem o ki; günümüzde maalesef kitaplar dijital teknolojilerin bu noktasında epey işlevsiz kalmaya başladı. Dün yazılan bir kitabın içeriğinde yer alan muhteşem yükselme tekniğini, bugün uyguladığımız sitelerimizle arama motorlarına veda etmek zorunda kalabiliriz. Büyük güncellemelerde böyle şeylerin yaşanmasına alışık değil miyiz zaten? Düşünsenize, kitaplarda üzerinden onlarca güncelleme geçmiş bilgileri okuyup öğreniyoruz.

Kitapların Hiç mi Faydası Yok?

SEO güncel ve değişken olsa da, içerisinde değişmez pek çok bilgi de mevcut. Örneğin tanımlar, kısaltmaların kelime anlamları, veri okuma yöntemleri… Bu bilgileri elimize aldığımız kitaplardan da öğrenerek kariyerimize devam edebiliriz. Çoğunlukla kitapların giriş kısımlarında bu tanımlar yer aldığı için ufak meblağlar öderken, yaptığımız ya da yapmayı planladığımız işte hızlıca tecrübe kazanırken pek de vakit kaybetmemiş oluruz.

Yine de eğer vaktiniz bolsa, doğal yoldan ilerleyerek, ihtiyacınız olan bilgiyi, ihtiyacınız olduğu anda araştırarak öğrenmek çok daha doğru. Çünkü tecrübeler hafızayı daha kolay tetikleyebilmekte. Diyelim ki forumumuzda “Sitem neden yükselmiyor?” başlıklı bir yazı attınız ve ilk defa gördüğünüz “Bounce Rate’iniz çok yüksek” cevabıyla birlikte ‘Bounce Rate’ tanımı ile tanıştınız. Araştırıp tanımın kelime anlamını, nasıl müdahale edileceğini öğrendiğinizde bu bilgi aklınızda sağlam bir yer edinecektir.

Kısacası SEO, tecrübelerle iç içe olan ve gelişen bir alan. Dolayısıyla SEO’da kendimizi geliştirdiğimiz bir yola adım atıyorsak kaynakları kendi birikimlerimizle oluşturmak daha doğru bir çözüm yolu olabilir. Kitapları yazan değerli isimlerin kendi blogları aktif bir şekilde içerik üretimine devam ediyor, en azından geçerliliği daha yüksek bilgileri edinmemizde onların tecrübelerinden böyle yararlanabiliriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al