wmaraci reklam

Sitelerinizin Komşularını Tanıyor musunuz?

Bugün internet sitesi sahiplerinin yeterince önemsemediği, hatta underrated kalıyor diyebileceğimiz bir başlıkla karşınızdayız. Sitelerinizin komşularını tanıyor musunuz ve bu komşuların önemli olabileceğinin farkında mısınız?

Öncelikle sorumuzu anlayamamış olan kullanıcılarımız ve okurlarımız için açalım. Site komşuları derken, sitelerimizin bulunduğu sunucuda yer alan diğer sitelerden söz ediyoruz. Hatta daha da spesifik konuşmamız gerekirse bu sunucuda, bizimle aynı IP adresini paylaşan sitelere komşu sitelerimiz demekteyiz. Evet, aylık yalnızca birkaç Türk Lirası ödeme yaptığımız basit bir hosting için dahi, sitemizin komşu adreslerini kolayca görebiliyoruz.

Bu İşlem Nasıl Yapılıyor?

Bu işleme teknik dilde ‘Reverse IP Lookup’ denilmekte, tabii ‘Website IP Neighbour’ şeklinde de arama yaparak çeşitli sitelere ulaşmak mümkün. Ancak yalnızca SEO yapıp aracına önem vermeyen çeşitli sitelerle karşılaştığınız için birkaç farklı kaynağa bakmanızı tavsiye ederim. Ben bu yazıyı yazmadan önce DNSlytics isimli bir siteden kontrolümü tamamladım. Siz de bu şekilde sizinle aynı sunucuda ve aynı IP adresini paylaşan diğer siteleri kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bir SEO Taktiği Olarak PATLAMA Yakalamak
İlginizi Çekebilir!

Bir SEO Taktiği Olarak PATLAMA Yakalamak

Bu yazımızda bazı arama motoru optimizasyonu uzmanlarının kızabileceği bir taktiği sizlerle paylaşacağız. Buna kızacak olmalarının nedeni tabii ki kilit tavsiyeler veriyor olmamız ve ekmekleriyle oynamamız falan değil. Herkes bilgi p...

Komşularımız Neden Önemli?

Açık konuşalım, Google’ın sıralamaları hangi algoritmalara ne kadar önem vererek yaptığını ancak farazi olarak söyleyebiliyoruz. Değerli hamlelerin, değer önceliklerinin de güncellemelerle değiştiğine çok sık denk gelebiliyoruz. Ancak basitçe akıl yürüttüğümüzde, algoritmada kimlerle aynı lokasyonda bulunduğumuzun arama motoru nezdinde bir parametre olduğunu söylememiz mümkün.

Sonuç olarak onlarca spam site içerisinde, bizim sitemizin de yer alıyor olması şüphe uyandırmak ve tedbirli hareket etmek için bir etken olması hiç mantıksız değil. Bu nedenle ancak araştırarak görebildiğimiz IP adreslerimizin komşuları, kullanıcılarımız açısından oldukça önemsiz bir başlık olsa da Google ve diğer arama motorları için oldukça önemli olabilir. Diğer bir yandan neden risk alalım ki?

Ne Yapmalıyız?

Konunun site sağlığımız ve SEO performansımızla alakalı olabileceğini belirttik. Peki, kendimizi güvenceye almak ve tahmini parametrelerden bir diğerini daha başarıya ulaştırdığımızı düşünebilmek için ne yapmalıyız?

Aslında bunu sık sık duyuyorsunuz biliyoruz, ancak kendimize özel sunucular kullanmanın önemli olduğunu böyle bir içerikte tekrardan belirtmemek olmazdı. Kendimize ait bir IP adresinde, kendi sitelerimizle birlikte bulunmak bu konunun kökten ve basitçe çözümü olacaktır. Hele bir de doğru bir araştırmanın sonucunda hız açısından da iyi bir yuva kiralayabilirsek, elimizdeki tüm siteler için çok iyi bir adım atmış oluruz. Ancak elbette bunun maddi yükü de açık bir gerçek, hepimiz böyle bir bütçe yaratamayabiliyoruz ya da ucuza kaçmayı sevebiliyoruz. Bu koşulda ne yapabiliriz?

Eğer hosting hizmetinden faydalanıyorsak, hangi sitelerle aynı adreste yer aldığımızı bir öğrenelim. Yaptığımız bu araştırmada, karşımıza spam diyebileceğimiz siteler çıkmıyorsa, az sayıda adresle karşılaşıyorsak ve bunlar da yeterince güvenilir adreslerse zaten ortada bir sorun yok. Ancak diyelim ki rahatsızlık duyduğunuz başka siteleri gördünüz. Bu durumda günümüzde çoğu hizmet sağlayıcının özel IP adresi hizmeti verdiğini unutmayın. Küçük ücret ilaveleriyle bu şekilde kendi sitelerinize özel bir alan oluşturmanızı tavsiye edebiliriz. Diğer bir yandan hizmet sağlayıcınızdan başka bir IP adresine taşımasını talep etmek de ücretsiz bir çözüm yolu olabilir. Ancak yeni gideceğiniz yerde sorunlu sitelerle karşılaşmayacağınızın garantisini kim verebilir ki?

Hangi sitelerle aynı alanı paylaştığınız sizin için de önemli bir unsur mu? Bu konuda tecrübeleriniz oldu mu? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.33 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al