Özellikle son yıllarda Instagram’a göz attığımızda pek çok satış hesabı ve sosyal medya butiği görebiliyoruz. Bu butiklerin bazıları işi öyle büyüttü ki en büyük sayfaların neredeyse tamamında reklam yayını yapabiliyorlar. Ancak onlar hakkında da dile getirilmemiş henüz pek çok şey bulunuyor. Biz bu içeriğimizle işin görülmeyen taraflarından bahsetmeye çalışacağız. Dilerseniz başlayalım.
Öncelikle baştan söyleyeyim, neden bilmiyorum ama daha önce bu tip bir sayfadan hiç alışveriş yapmadım. Özellikle kıyafet ve ayakkabı odaklı olan bu sayfalardan alışveriş yapmak zaten pek bana uygun değil, zira ben bu tip işleri internetten yapmayı da çok seven birisi değilim. Hayatımı internetten kazanıyor olsam ve günümün en uzun vaktini çevrimiçi bir şekilde geçiriyor olsam da bu satın alımları deneyerek ve fiziksel olarak gerçekleştirmeyi seviyorum. Zaten ilk olarak da bu konuda bana benzemeyen insanlardan bahsedeceğim.
Birkaç Sene Öncesine Kadar Eticaret Güven Vermiyordu
Topluma bir mikrofon olarak fikirlerini sorsaydık birkaç sene öncesinde elektronik ticaretin rahat ve güvenilir hissettirmediğini çok sıklıkla duyardık muhtemelen. Ancak beklemediğim bir şeyi de gözlemledim bu esnada. Elbette korona döneminde dijital alışverişin pazardaki yeri de, güvenilirliği de büyüdü bu gerçek. Ancak Instagram’da yer alan butikler de bundan nasibini çok hızlı bir şekilde aldı. Oysa bana sorulsa “Bunun bir sonraki basamak olacağını düşünüyorum” derdim. Yanılmışım. Aynı anda başlayan bir güven artışı ve alışveriş sıklığı gözlemledik. Şaşırtıcı.
TRT, 1968’den İtibaren Tüm Arşivini Yayınladığı Yeni Sitesini Aktif Etti
Söz konusu nostalji olduğunda sağlı sollu aparkatlar atma konusunda TRT’nin eline kim su dökebilir ki? TRT, baya nostaljik ve ilginç bir projeye imza attı. TRT Arşiv adını verdiği yeni internet sitesi sayesinde artık 1968’den itibaren...
Sahte Bir Dünya Kuruluyor
Burada kurulan sahte dünya sizin de dikkatinizi çekti mi? Bugün SMM servislerinin artışında dahi bunu görebiliyoruz. Sanki butik kurmanın ilk kuralı sahte takipçileri sayfaya çekip takipçi sayısını yükseltmekten geçiyor. Ardından da beğenilerin yükseltildiğini görüyoruz pek tabii. Yani yukarıda bahsettiğimiz güven sahte bir biçimde sağlanmaya çalışılıyor.
Bugün adını ilk defa duyduğumuz butiklerin dahi yüz binlerce takipçisi bulunuyor. Bunlar arasında markaların sıkı takipçileri de olabilir elbette, sonuçta satış gerçekleştiren bu sayfaların ürünlerinden memnun olan müşterileri de vardır. Ancak büyük oranda sahte takipçilerle sağlanan bu düzen öyle büyüdü ki başka bir sektörün daha parlamasına olanak yarattı. Düzeni biraz anlayarak sosyal medya butiği kurmak isteyen herkes takipçi arayışına koyuluyor. Bunun için elbette çeşitli çekilişlerle sayfasını büyütenler de var ancak sayıca çok daha nadir denk gelinen bir grup bu. Çoğunlukla gördüğümüz yol SMM panellerini tercih ettikleri.
Marka Bilinirliği Gayeleri de Yok
Pek çok sayfanın bir marka bilinirliği sağlama amacı da yok. Bunu herhangi bir iş hanının ikinci katındaki ayakkabıcılar gibi düşünebiliriz aslında. Dükkanın adının yükselmesi ne kadar önemli ki? Satış olsun yeter. Gerçekten de sosyal medya butikleri için en kolay yapılabilecek tespit bu olsa gerek. Eticaret siteleri ve pazaryeri platformları alışveriş merkezleriyse, sosyal medya butikleri de çarşılarda yer alan pasajlar ve iş hanları gibi.
Böyle bir butik açma ya da buralardan alışveriş yapma şansınız oldu mu? Görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz efendim.