“Gelir akışının aktifi, pasifi mi olur? Gelir, gelirdir.” Demeyin efenim. Normalde dezavantaj sağlayan bir durummuş gibi anılan pasif kelimesi, gelir kelimesiyle bir araya geldiğinde oldukça hoş bir anlamı da beraberinde getirebiliyor.
Pasif gelir, en basit haliyle kazanmak için mesai harcamanıza gerek bırakmayan gelir kalemlerinin genel adıdır. Düzenli olarak getiri sağlayan bir iş modeli düşünelim ve bu iş modelinin yürümesi için etkinize ihtiyaç oldukça az olsun. İşte neredeyse emek dahi sarf etmediğimiz bu kazanç ‘pasif gelir’ adıyla anılmaktadır. Makine dişlilerini öyle güzel yağlıyoruz ve öyle verimli bir üretim bandı kullanıyoruz ki artık işin başında durmamıza bile gerek kalmıyor. İşte buna pasif gelir diyoruz. Kulağa baldan tatlı geliyor olsa da, bazıları için bir rüyadan fazlası olmayan bu kazanç yöntemi gerçekten çalışıyor mu? Çalışıyorsa nasıl?
Pasif Gelir Gerçekten Var mı?
Bir grup insan, bu kavramın yalnızca kişilerin kendi kendilerini kandırmak için ortaya attıkları bir hayal olduğunu düşünmekte. Doğrusu bu noktada tarafımı belli edeyim, pasif gelir elbette herkesin ulaşabileceği bir gelir kalemi değil. Belirli yatırımlar, atılımlar ve bunların planlanması için başlangıç aşamasında dahi olsa zaman gerektiriyor. Dolayısıyla bunlara kısmen sahip birisi için gerçekten de ortada bir ‘Amerikan Rüyası’ falan yok. Yani dünya üzerinde artık çalışmadan da kazançlar sağlayabilme özgürlüğü sadece sermayenin kendisine sahip olan mültimilyoner ya da milyarder kişilere has bir durum değil. Orta gelir düzeyinde de bu tip imkânlar yaratılabiliyor.
Bütün Sağlık Personeli Alım İlanları Sağlık Ağı’nda
Birçok farklı devlet kurumu, farklı dönemlerde, tamamen farklı usul ve esaslara dayalı olarak sağlık personeli alımı gerçekleştirir. Sağlık personeli alım ilanları, çoğunlukla Resmi Gazete’den duyurulur, ancak bazen sadece kurumla...
Gelir Kalemi Örnekleri Nelerdir?
Eğer örnek vermezsek kavram çok soyut kalacak ve bu da akıl karıştırıcı olacak değil mi? Buna izin vermeyelim ve iki farklı pasif gelir kalemi örneği verelim. Baştan da söyleyelim, dışarıda çok daha farklı ve hatta daha verimli gelir kalemleri olabilir. Dolayısıyla sadece bu iki örnek özelinde düşünmeyin. Bunlar aklıma gelen bir dönem merak saldığım yollar sadece.
Kripto para madenciliği, her ne kadar bugün uğraşması daha zor gibi görünse de basit sistemlerle de ulaşma şansımız olan bir pasif gelir modeli kripto para madenciliğidir. Başlangıçta sistemi hazırlıyor ve gerekli hesabı kitabı yaptıktan sonra sistemi çalışmaya bırakıyoruz. Sistem de çok düşük bir ilgi ihtiyacıyla kazıya başlıyor.
Yatırımcılık ya da borsa yatırımcılığı da bu noktada formüllerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Uğraştığınız sektörü elbette çok iyi takip ediyorsunuzdur. Burada gelecek vaadinde bulunan, işinde ileri teknolojiyi öne çıkartan, yarınları parlak hangi şirketlerin bulunduğunu da görebilirsiniz. Bu firmaların halka arz edilmiş olmalarıyla birlikte alacağınız hisse senetleri yakın gelecekte çok düşük bir ilgi ihtiyacıyla kazanç sağlamanıza olanak yaratacaktır.
Dolandırılmamak Çok Önemli
Birçok insan için bu gelir modelinin bir rüya olmasının sebebi, gelir modelinin kendisinden çok bu konunun dolandırıcılarının konuşuluyor olması ve insanlara zarar veriyor olması diyebiliriz. “Hiçbir şey yapmanıza gerek kalmayacak, bana şu kadar paranızı verin ve arkanıza yaslanın.” Diyen birisine inanmayın. Bu çok inandırıcı ve hayal kurma yetilerini tetikleyici cümlenin arkasından zarar görmeme ihtimaliniz yok denecek kadar az. Saadet zinciri modelleri, yani ponziler yıllarca insanların bu hayalleriyle dalga geçti ve günün sonunda çok küçük bir azınlık ciddi kazançlar elde ederken bu cümleleri duyan pek çok insan ceplerinden çıkanı dahi kurtaramadı.
Bu şekilde bir gelir elde ediyor musunuz? Sizin aklınızdaki gelir modelini okurlarımızla paylaşmak ister misiniz? Yorumlarda bekliyoruz efenim.