Ülkemizin ekonomisini destekleyen pek çok gelir kalemi olduğu çok açık. Ancak ihracat ve ithalat yönünde yaşanabilen cari açık gibi durumlara karşı da elimizdeki en keskin kılıç, hiç şüphe yok ki yazılımlar ve video oyunları.
Bu noktada belirtmek lazım, tam anlamıyla iyimser konuşmak maalesef imkânsız, çünkü büyük oyun şirketlerinin neredeyse tamamı yurtdışında yer alıyor. Bu oyun şirketleri pazarlama faaliyetlerini de çoğunlukla ülkemize ithal ürün soktukları bir şekilde yürütüyorlar. Dolayısıyla ülkemizin bu noktada büyük ithalatlara da sahip olduğunu görmek gerekiyor. Ancak konu yurtdışına hizmet ve ürün götürmek olduğunda oyunların bu noktada sahip oldukları potansiyeli görmemek için de kör olmak gerekiyor. Eh, biz de bu yazıda birazcık göz açma misyonu üstlenebilelim öyle değil mi?
Şirket Satışlarını Hatırlayalım
2 sene evvel televizyon kanalları da dâhil olmak üzere pek çok yerde adını duyurmuş olan Peak’i hatırlıyor musunuz? Bir mobil oyun stüdyosu olan Peak, Amerika Birleşik Devletlerinin önemli şirketlerinden birisi olan Zynga tarafından satın alınmıştı. Burada işleri garipleştiren taraf ise şirketin tam olarak 1.8 milyar dolar gibi bir değerlendirmeyle satılmış olmasıydı. Aynı şirketin, yine aynı stüdyodan geçmişte de alımlar yapmış olmasıyla Peak’in ülkeye getirisi neredeyse 2 milyar dolara yakın olmuştu. Bu dev satış dışında medyada bu kadar yankı uyandırmayan daha pek çok sevindirici çıkış haberini de alma şansımız oldu…
Aslına bu satışın da yaşanmasında payı olduğunu söyleyebileceğimiz ilk satışlardan birisi 2018 yılında yine Zynga’ya satılan Gram Games olmuştu. Gram da 250 milyon dolar gibi büyük bir rakamdan yuvasını bulmuştu. Bu stüdyo da hypercasual türünde oyunlar üretmekte. Ancak şirketin aldığı şirketler bununla da sınırlı değil. Yine ülkemizin önemli marka değerlerinden Rollic de Zynga tarafından 168 milyon dolar değerlendirme ile satın alındı.
Ülkenin yatırım yuvasının Zynga olmadığının da altını çizelim. Şirket iletişimi yönünden bu dev oluşum ile oldukça başarılı bağlarımız bulunuyor olsa da yurtdışında dikkatlerini çektiğimiz tek yer onların çatıları da değil. Daha önce Masomo da finansal kayıtlarının paylaşılmadığı bir şekilde Miniclip’e satıldı. Miniclip de flash oyunlar döneminde büyümüş bir dev.
Şirketler Oyunlarda Türkçe Dil Desteği Neden Vermiyor?
Türk oyuncular olarak oyunların Türkçe dil desteklemesini istiyor, bunun için şirketlere olan sitemlerimizi her yere yazarak iletmeye çalışıyoruz. Zira bazı oyunlar var ki onlarca dil desteği verse de Türkçe dil desteği vermiyorlar...
Sadece Şirket Satmıyoruz
Sadece şirket kurup satıyor olsak burada büyük bir sorun olduğunu da görmemiz gerekirdi değil mi? Neyse ki bu satılan şirketlerin yerlerine de yeni yeni şirketler aldıkları yatırım haberleriyle ortaya çıkıyor ancak ticaret döngümüz de bununla sınırlı değil. Özellikle bilgisayar oyunları yönünden baktığımızda Taleworlds gerçek bir dünya markası. Şirket yarattığı Mount & Blade markasıyla, küresel ölçüde bir sevgiye ulaşmayı başarmış durumda. Elbette bu sevginin maddi bir karşılığı da oluyor. Şirket 2015 yılının kayıtlarına göre gizli ihracat şampiyonu olmayı başarmıştı. Listede hangi sektörlerden hangi şirketlerin olduğunu da tahmin edebilirsiniz değil mi? Hadi bir şaşırtıcı bilgi daha verelim. Şirketin ana oyunu Mount & Blade: Warband 2015 yılında 5 senedir piyasadaydı, yani yeni çıkış yapmış bile değildi.
Oyun sektöründe ülkemizin bulunduğu konumu nasıl görüyorsunuz ve gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarda görüşelim.