Windows ve Mac’de kullandığımız yazılımların hepsine ayılıp bayılabiliriz. Ama sıra madalyonun diğer yüzüne bakmaya geldiğinde, kullandığımız yazılımların çoğunun ticari yazılım olduğu gerçeğini inkar edemeyiz. Kimse bu yazılımları oturup bizlerin kara kaşı kara gözü için tasarlayıp kodlamadı. Ticari yazılımlar güzeller ve işlevseller. Çünkü bizler yazılımları kullandığımız sürece yazılım geliştiricilerinin servetlerine servet katıyorlar. Bilgisayar dünyasının saklı oyun bahçesi Linux için işler Windows ve Mac’den biraz farklı yürüyor.
Linux dağıtımlarından birini kullandığınızda ya ticari amaçlarla üretilmiş yazılımların port edilmiş sürümlerini kullanmak zorunda kalıyorsunuz, ya da ücretsiz alternatiflere yumuluyorsunuz. Linux’da her şey gönüllük esasıyla yürüdüğünden elbette bazı ticari yazılım üreticileri (Photoshop ve MS Office gibi) port olayına yaklaşmıyor. İşte bu yokluk, geliştiricileri klavyenin başına geçip kendi sanat eserlerini üretmeye itiyor. Bu listemizde bulacağınız Linux için 10 eşsiz yazılım ticari amaçların dışında üretilen yazılımların da eli yüzü düzgün olabileceğinin kanıtı niteliğinde.
1- GNOME Web (Epiphany)
GNOME Web veya nam-ı diğer Epiphany, Linux dünyasının Safari internet tarayıcısı. Tamamen hızlı bir internet deneyimi için geliştirilen Epiphany gerçekten süratli ve sistem kaynaklarına minimum düzeyde tüketen bir internet tarayıcısı. Epiphany, Elementary OS’in varsayılan tarayıcısı olarak sunuluyor ancak tüm Linux dağıtımlarında kullanılabiliyor.
Epiphany’nin tek keleği eklenti desteğinin olmaması. Fakat bu kelek Epiphany’nin hamurunu yoğuruyor. Sadece temel bir internet tarayıcısı olmayı başarması Epiphany’i süratli ve hafif bir internet tarayıcısına dönüştürüyor. Epiphany’nin sadece tasarımıyla kırmızı halıda yürümeyi hak eden internet tarayıcılarından biri olduğu kesin.
PHPBot: PHP’de Leb Demeden Leblebiyi Kodlayın!
Programlamaya yeni başlayanların, eski toprak gelişticilere göre daha şanslı olduğu su götürmez bir gerçek. Geliştirme ortamı yazılımları ve eklentileri sayesinde artık tüm satırı baştan sona yazmak zorunda değiliz. Çoğu kod ed...
2- Geary / Pantheon Mail
Microsoft Outlook ve Thunderbird gibi Windows ortamında kullanabileceğiniz yüzlerce e-posta istemcisi var fakat hiç biri size internet tarayıcısında sunduğunu deneyimi yaşatmaya yetmiyor. Geary ve Pantheon Mail ise bu hissi Linux masaüstüne kazandırmak için tasarlanmış.
Sade ve minimalist tasarımıyla öne çıkan Geary / Pantheon Mail, sizi karmaşadan uzaklaştırıp temel bir e-posta istemcisi görevini görüyor. Maillerinizi sürekli gözünüzün önünde tutmak için internet tarayıcınızda fazladan bir sekme açmak istemiyorsanız bundan iyisi düşünülemez.
Gölgelerin gücü ve isim karmaşasını gidermek adına!: Geary ve Pantheon Mail esasında aynı yazılımlar. Geary’nin geliştirilmesi sona erdirildiğinde Elementary OS ekibi Pantheon Mail adı altında Geary’i revize etti ve tekrar geliştirmeye başladı. Sonra bir takım geliştirici klavyelerini çekip “Olmaz efendi, biz Geary’i geliştireceğiz!” dediler ve Geary’i GNOME Projesi altında tekrardan geliştirmeye başladı. Şu an iki yazılımın arasında deniz aşrı farklılıklar yok ama gelecekte ne olur bilinmez…
3- Vocal
Vocal, bizim ülkeyi teğet geçen Podcast’leri dinlemek için geliştirilen bir yazılım. Yabancı dili olan ve Podcast’leri takip eden arkadaşlar bilirler. Windows ve Mac’de bile alternatifler sınırlıyken Linux ortamında Podcast’leri dinlemek hepten eziyet. Vocal bu aşamada öne çıkarak Linux kullanıcılarının Podcast derdine derman oluyor.
Kaymak gibi tasarımı ve hoş renk kontrastı üzerine temellendirilen Vocal, minimalist programları seven arkadaşlara hitap ediyor. RSS beslemesi desteği, iTunes’daki popüler Podcast’lere ulaşabilme ve Vocal’in dahili veritabanındaki Podcast’ler gibi şık özellikler Vocal’de Linux kullanıcılarını bekliyor.
4- GNOME Boxes
GNOME Boxes, Linux kullanıcılarının sanallaştırma olayına takla attırmak için kullandıkları bir çoklu sanal bilgisayar programı. Windows ve Mac’in aksine GNOME Boxes’ı kullanırken sanallaştırma için para ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Mac için eli yüzü düzgün sanallaştırma yazılımlarının cüzdanı geçtim pantolonu tutuşturduğunu itiraf etmem gerekiyor.
GNOME Boxes ile aynı anda birçok sanal işletim sistemi kurabilir ve bunları etkin olarak kontrol edebilirsiniz. GNOME Boxes yerel sanallaştırmaların yanı sıra uzaktaki sunucu ve bilgisayarları kontrol etme şansı da sunuyor. E daha ne olsun?
5- Rapid Photo Downloader
Rapid Photo Downloader, kendisi küçük ama faydası büyük bir program. Rapid Photo Downloader’ı kullanarak bir SD kart, yerel disk veya USB flash belleğin içindeki fotoğrafları farklı bir hedefe taşıyabilir ve taşıma sırasında topluca yeniden adlandırabilirsiniz.
Fotoğraflarınızın tümünü bulutta saklama olayına hala ısınamadıysanız ve bilgisayarınızda sürekli yedekleyip, yönetmeniz gereken yüzlerce fotoğrafınız varsa Rapid Photo Downloader işleri inanılmaz kolaylaştırıyor.
6- Simple Scan
Yazıcı / tarayıcı işinin nasıl yürüdüğünü bilirsiniz. Yazıcınıza uygun yazılımı üreticinin sitesinden indirirsiniz. Sonra o yazılım sürücülerin yanı sıra tüm akraba yazılımlarını da yanında getirerek sisteminize bir güzel yerleşir. Linux dağıtımlarının birçoğunda varsayılan olarak yüklü gelen Simple Scan sizi bu dertten kurtarıyor.
Simple Scan tarayıcınızı bilgisayarınıza bağladığınız anda tarayıcınızı tanıyor ve tarama işlemi için sizden sinyalinizi bekliyor. Çok istisnai modellerde başarısız olduğu oluyor ama bunun gerçekten istisna olduğunun altını çizeyim. Sizce dosya tarama işini daha kolay halledebileceğiniz farklı bir platform ve yazılım olabilir mi?
7- Okular
Okular, tüm Linux sistemlerinde kullanabileceğiniz gelişmiş bir PDF görüntüleme yazılımı. Altı üstü bir PDF görüntüleme yazılımı deyip geçmeyin. Okular diğer platformdaki ücretsiz PDF okuyucularının yapamayacağı şeyleri yapıyor.
Uzun uzun PDF’leri incelemek işinizin bir parçasıysa Okular ile PDF dosyalarını incelerek işaretleme yapabilir, yorum notları alabilir, altını çizebilir, önemli yerli ayırabilir ve yer imi eklemesi yapabilirsiniz. Okular, Linux ortamında PDF işinin gerçek anlamda Everest Dağı diyebilirim.
8- Shotwell
Shotwell, Geary’nin geliştiricisi tarafından geliştirilen bir fotoğraf yöneticisi yazılımı. Linux sisteminizi tümüyle tarayan program, bulduğu fotoğrafları tarih ve etiketler ile ayrıştırarak merkezi bir fotoğraf kütüphanesine sahip olmanızı sağlıyor. Shotwell ile bilgisayarınızın ve harddiskinizin istediğiniz tüm bölümlerini tarayabiliyorsunuz.
Fotoğraflar konusunda başarılı bir iş çıkaran Shotwell, videolarınızı da organize ederek bilgisayarınızdaki tüm fotoğraf ve videolara tek bir yazılım üzerinden ulaşmanızı sağlıyor. Elementary OS’da varsayılan fotoğraf yöneticisi olarak kullanılan Shotwell, tüm Linux dağıtımlarında yüksek performansla kullanılabiliyor.
9- GParted
GParted açılımıyla GNOME Partition Editor, işlevsel bir disk bölümleme aracı. Sıklıkla Dual Boot yapmaya kalkarken işi eline yüzüne bulaştıran kullanıcıların kurtarıcısı GParted ile hemen her bölümleme işlemini yapabilirsiniz. Sabit disklerin yanı sıra diğer bellek türleriyle de GParted’i kullanabilir ve bu araç üzerinden Linux Live CD’ler oluşturabilirsiniz.
10- Shutter
Linux dağıtımlarının birçoğu klavyenizden Print Screen tuşuna bastığınız ekran görüntüsünü alıyor ama ekran görüntüsünü işleme işini size bırakıyor. Shutter ise ekran görüntüsü alma ve düzenleme işini çocuk oyuncağı haline getiriyor. Shutter’ı kurduktan sonra Print Screen tuşuna bastığınızda, Shutter sizin için ekran görüntüsünü alıp yeni sekmede açıyor.
Shutter ile aldığınız ekran görüntüsünün boyutunu ayarlayabilir, kesme, kırpma, sansürleme ve işaretleme işlemlerini yapabilirsiniz. Ekran görüntüsü üzerindeki işiniz bittikten sonra ister sabit diskinize kaydeder, ister doğrudan upload ederek ekran görüntüsünün linkini paylaşabilirsiniz.
Listemizdeki yazılımların Linux kullanıcıları veya Linux’a doğru göç hareketi başlatmak isteyenlerin işine yarayacağını düşünüyoruz.
Listeye sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?