Temmuz ayının sonunda Verizon tarafından 4.8 milyar dolara satın alınan Yahoo, 2014 yılında devlet destekli olarak gerçekleştirildiği düşünülen bir operasyon sonucunda 500 milyon üyesine ait verilerinin ele geçirildiğini kabul etti. 2014 Yılı sonunda illegal satış siteleri üzerinden 200 milyon Yahoo kullanıcısına ait olduğu düşünülen bilgiler internet korsanları tarafından satışa çıkartılmıştı. O zaman için bu durumu yalanlamak zorunda kalan Yahoo, son yaptığı açıklamayla resmi olarak 2014 yılında verilerin internet korsanları tarafından ele geçirildiğini kabul etti.
2014 Yılında illegal satış servisleri üzerinden verilerin sadece 200 milyonluk kısmı satışa çıkarılmış olmasına karşın, Yahoo 500 milyon kullanıcının verilerinin ele geçirilmiş olacağına inanıyor. Peki, ele geçirilen veriler içerisinde hangi bilgiler yer alıyor? Açıklanan rapora göre çalınan veriler kullanıcı isimleri, ad soyad, e-posta adresleri, telefon numaraları, doğum tarihleri, şifrelenmiş şekilde hesap şifreleri, gizli sorular ve yanıtlar gibi önemli kişisel verileri içerisinde barındırıyor.
Yahoo’nun şuan için bu konudaki tek açıklaması gerçekleştirilen saldırının ABD dışında devlet destekli bir operasyon olarak yürütüldüğü olmakla sınırlı kalıyor. Temmuz ayında 4.8 milyar doları gözden çıkartarak Yahoo’nun yeni sahibi olan Verizon ise sanırım bu olaylar yüzünden keyifsiz günler yaşayabilir.
Siz Hala Aynı Şifreyi mi Kullanıyorsunuz?
Daha önceki haberlerde de belirttiğimiz üzere 2016 yılı siber güvenlik zafiyetleri açısından en yoğun geçirilen dönem olarak tarihteki yerlerini aldı. DropBox, LastFm ve daha birçok popüler servis ele geçirildi. Bu kadar kullanıcı verisi ortalarda gezinirken her sitede aynı şifreyi kullanmak bir anda tüm hesaplarınızın istemediğiniz ellere geçmesiyle sonuçlanabilir. Yahoo kullanıcısı olun veya olmayın, şifrelerinizi güçlü ve birbirinden farklı şifreler olarak kullanmayı ihmal etmeyin.