lostyazilim
tr.link

Yapay Zeka İşlerimizi Elimizden Alacak mı?

Her yerden yepyeni bir özelliği olan taze bir yapay zeka haberi gelirken ‘insanlık’ cephesiyse oldukça gergin. Matrix gerçek mi olacak? Mevcut bulunan ya da yeni gelecek yapay zekalar sebebiyle işsiz mi kalacağız? Cevap maalesef ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyebilecek kadar basit değil. Gelin şimdi detaylara dalalım.

Midjourney çıktığında ne çok konuşulmuştu hatırlıyor musunuz? Bütün dünyayı kasıp kavurmuştu yaptığı resimlerle. O dönemde, çok iyi bir video editör olan yakın arkadaşım önce Midjourney kullanıp büyülenmiş ve ardından da “3 seneye bizim yaptığımız iş tarihe gömülecek” demişti. Reklamlar, diziler, filmler kurgulayan ve portföyü çok güçlü olan birisi bile böyle düşünüyorsa korkmak hiç de garip bir durum değil. Fakat doğrusu ben bu kadar karamsar da olamıyorum. Belki benim öngörüsüzlüğümdür ne dersiniz?

Modeller Çoğu Zaman Yalnızca Yardımcı Bir Araç

Midjourney ile taslak tasarımlarınızı geliştirebilirsiniz, ChatGPT ile yazmak istediğiniz konuyu basitçe kaleme aldırabilirsiniz elbette. Fakat bu büyük programlar henüz çoğu koşulda size yardımcı olmakla görevliler. Elbette ‘Junior’ seviye pek çok çalışanın işini tehdit ediyorlar. Fakat yine de tüm işleri, tam da istenen gibi yapmaları en azından bu aşamada o kadar da mümkün görülmüyor.

Örneğin, ChatGPT çok iyi bir yazar olsa bile, işi riske atamaz ve çıkardığı metni kontrolden geçirirsiniz. Keza Midjourney’den gelen bir görsele de dokunuşlar ya da en azından kırpma işlemleri yapmadan kullanmanız pek mümkün değil. Fakat bu kadar optimist de konuşmuş olmayayım.

Yapay Zeka Neden Sürekli Yalan Söylüyor?
İlginizi Çekebilir!

Yapay Zeka Neden Sürekli Yalan Söylüyor?

Hep mi öveceğiz? Biraz da eleştirelim. Yapay zeka dil modelleri sürekli olarak yalan söylüyor ve söylediği yalanların da sonuna kadar arkasında duruyor. Tamam ama bu hatayı neden yapıyor? Gelin açıklamaya çalışalım. Eğer “Neym...

Mesleği Riskte Olan Gruplar Var

Çalışma hayatından yapay zekalar tarafınca uzaklaştırılacak kimseler de var. Daha doğrusu yapay zekanın maliyet düşürme şansını seven patronlar tarafından… Bazı medya gruplarının yazarlarının pek çoğunun iş akdini sonlandırdığını ve yapay zekayı daha sık kullandıkları bir sisteme geçtiklerini gördük. Yazarlar tokatı ilk yiyen grup gibi görünse de burada kimlerin işten çıkarıldığını iyi gözlemlemek lazım.

Genellikle başlangıç seviyesi elemanlar burada adadan ilk ayrılanlar oluyor. Çünkü yapay zeka burada onların yaptığı işi yapabiliyor. Daha uzman olan insanlar tarafından ürettiği ve yaptığı işler denetleniyor ki başlangıç seviye elemanları da yine bu insanlar denetliyordu. Yani meslek meslek ayırmaktansa, giriş seviye bilgiye sahip elemanları zor yarınların beklediğini söylemek daha mantıklı.

Kendimizi Bu Cendereden Nasıl Kurtaralım?

Yazının başında korkusunu dile getiren editör arkadaşımdan bahsetmiştim ya, bence onun hâlâ korkacak hiçbir şeyi yok. Neden biliyor musunuz? İşinde yapay zekayı aktif bir şekilde kullanabildiği formüller üretti. Ben deneysel işleri bir kenarda bırakırsak, hiçbir noktada, müşterinin istediği tüm içeriğin bu programlarla üretilebileceğine inanmıyorum doğrusu. Ancak denetleyiciler ışığında bu değişebilir.

Bize düşense mesleklerimizi ve kazançlarımızı akıllı oynayarak garanti altına almak olacaktır. Her ne işle meşgul olursak olalım, yapay zeka ile o işi entegre kullanabildiğimiz bir yol keşfetmeli ve bu programlarda kendi işimizle alakalı olarak uzmanlaşmalıyız. Unutmayın, onların da bir operatöre ihtiyacı var. Günlük işlerimizde biz de ünlü yapay zeka programlarını kendimize yardımcı olarak kullanabiliriz değil mi?

Siz kendinizi tehlike altında hissediyor musunuz? Okurlarımıza ve bana tavsiyeleriniz varsa yorumlarda görüşürüz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.75 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al