Merhaba,
Özellikle web dünyasına yeni katılan kardeşlerimize yön gösterebilmesi açısından ve bu konuda uzman olan arkadaşlarımızın bilgilerini pekiştirebileceği faydalı bir konu açmak istedim.
Herkesten internet dünyasına atıldığında yaşadığı zorlukları, tecrübelerini ve deneyimlerini aktarmasını rica edeceğim. Ben hepsini anlatacağım, siz bir tane anlatsanızda yeterli. Başlayayım.
Proje : Tarih Sitesi
Sonuç : Hüsran
Türkiye'de Osmanlı'ya olan ilgi ve sevginin artmasından dolayı kendime bir tarih sitesi açayom dedim, Osmanlı üzerine. Kurulum bilgim olmadığı için 100 liraya bir webmastera anahtar teslim yaptırdım. Her şey iyi hoş gidiyor index alıyorum, sitenin teması güzel ama ziyaretçi yok. Sonra kendim oturup düşündüm. Neden ziyaretçi yok diye. Sonradan anladım sebebini açtığım konulara baktım hepsi cansız konuydu. Yani konularım "Şu Savaşı, Bu Savaşı, O kimdir" şeklindeydi. İşte o zaman anladım. İnsanlar Fatih Sultan Mehmet'in kim olduğunu umursamıyor, gördüğü rüyayı yaşadığı tuhaf olayları merak ediyor. Hoş site hala içeriksiz olmasına rağmen 100 tekili geçiyor ama bana göre değil.
Tecrübem : İnsanlara her zaman ilgilerini çekecek içerikler sun.
Proje : Mobil Uygulama
Sonuç : Hüsran
Baktım site olmayacak. Gidip bi oyun alayım sektör oraya yöneliyor dedim. Aldım bir tane oyun codecanyondan, yaptırdım her şeyini. Grafiğini düzenlemesini vsvs. Playe yükledim. Tamam. Kendi kendime "Ya şimdi ne olacak" dedim. Bir indirme bike yok. Kafayı yiyeceğim. Tonla para döktüğüm uygulama bir kuruş getirmiyor. Anladım ki insanlar sizin uygulamanızı arayıp tarayıp bulmuyor. Herhangi bir reklamda, bir yerde görünce merak edip indiriyor.
Tecrübe : Playe oyun yükleyeceksen grafiklerini ilgi çekici yap ve reklama büyük bütçe ayır. Yoksa kimse indirmiyor.
Proje : Haber Sitesi
Sonuç : Başarılı
Baktım olmuyor, neye atsam kurutuyorum paralar su gibi akıp gidiyor her zaman içimde sakladığım haber sitesi işine gireyim dedim. Okuduklarımda herkes ulusal açma yerel aç diyordu. Ben yerel değilde kendi siyasi görüşüm doğrultusunda açtım. Güzel bir tema ve birkaç düzenlemeden sonra başladık içerik girmeye. İçerik kısmı zordu. Çünkü ajansa üye değildim ve diğer siteler gibi başlık ve spotu değiştirip kalanını kopyala yapıştır yapma şansım yoktu, ağır cezaları vardı. Neyse ekmektir diyip katlandık. Facebook'ta temiz bir face açtım ve kendi görüşümdekileri eklemeye bailadım. Birkaç grupa girdim. Aldığım haberleri gruplarda sayfalarda ve profilimde paylaştım. Şükür sosyal medyadan gelen hit beni cezbetmeye yetti. Site 2 aylık hiçbir çalışmada yaptırmadım. Anladım ki haber sitesinde mutlaka belli bir alana yöneleceksin, mobil uyumluluğun olacak, dakik olacaksın, kurumsal olacaksın, gerisi zaten kendiliğinden geliyor. Şimdi kendi yağımda kavruluyorum.