lostyazilim

Tıp mı, Bilgisayar Mühendisliği mi?

18 Mesajlar 10.566 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

leomaster leomaster Wmaracı Sevdalısı Kullanıcı
  • Üyelik 29.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Rusya
  • Ad Soyad G** T**
  • Mesajlar 715
  • Beğeniler 212 / 129
  • Ticaret 66, (%100)
Bu sene sınava gireceğim ve artık hedeflerimi belirlemem gerekiyor. Aklımda 2 seçenek var. Bunlar hakkında düşüncelerimi paylaşayım. Arkadaşlar okumanızı tavsiye ederim uzunda olsa sıkılacağınızı sanmıyorum.

1- Tıp : Bu çevrem tarafından sürekli tavsiye edilen meslek. Herkes tıp oku tıp oku. Okursam faydaları neler olacak. Eğer okulu bitirip iş sahibi olabilirsem, en azından maddi açıdan güzel bir hayatım olur. DOKTOR ünvanı ile insanların bana bakış açısı değişir. Evleneceğim insan bir tık üst model olur. DR plaka arabam olur :) Vs vs. Ancak tabi bir de şöyle bir durum var. 6 sene tıp okumak hiçte kolay değil. Ve araştırmalarıma göre herkes aşırı zor olduğunu belirtiyor. Bir de okul bitince TUS vs. gerçekten yılları alan uğraştırı gerekiyor. Bu beni biraz korkutuyor.

2- Bilgisayar Mühendisliği : Bunu çevremde tutupta bak sen şunu ol diyen yok. Ancak iç sesim daima bunu diyor. Çünkü küçüklüğümden beri her türlü teknolojik aletle haşır neşirimdir. Daha 8-9 yaşımdayken telefonları söker, oyuncakları parçalar tekrar birleştirme çalışır, içlerini incelerdim. Bu benim teknolojiye olan ilgim ile mahallenin televizyon tamircisi oldum. Tüm yaşlı teyzelerin televizyonları bozulduğunda beni çağırırlar, basitte olsa hemen ayarlarım. Ve bu sayede çok fazla dua aldım. Belki de şuanda fen lisesinde okumamın en büyük sebebi de budur :) Sonrasında internet derken vs. bir çok site açarak birçok bilgi edindim. Ve severek hala bu işleri yapıyorum. Bu bölümü okursam seve seve yapacağımdan eminim. Hatta sürekli kendimi geliştirip, farklı yazılım dilleri öğrenip, photoshopta dahi kendimi sürekli geliştirip, hatta ve hatta iyi bir cv için ingilizcenin yanı sıra almanca kursuna da gitmeyi düşünüyorum. Ve ben çok güzel fikirler üretebilen üretici bir zekaya sahibim. Eğer belli bir yazılım bilgim olursa harika projeler çıkaracağıma da tabi Allah'ın izniyle eminim. Yani sürekli kendini geliştirmeye çalışan, hevesli bir birey olarak okurum. Üniversite zamanı da öğrendikçe wordpress temalar yapıp bunları buradan sunarım. Yani sürekli hep kodlama işleriyle haşır neşir bir hayatım olur.

Ancak bu kadar saydım madem ne diye soruyorsun bilgisayar mühendisi ol o zaman diyeceksiniz. Bilgisayar mühendisliği için de şöyle bir korkum var acaba iş bulma konusunda sorun yaşar mıyım? Fen lisesinde okuyorum ve aslında şu yaşıma kadar test kitaplarıyla çok fazla işim olmadı ne kadar inanmasanız da. Fen lisesini kazanmamda ki en büyük pay orta okulda dersleri dikkatli dinlemem oldu. Ve tabi Allah'ın izniyle kazandım neredeyse hiç çalışmadan. Ancak farkındayım ki üniversite sınavında böylesi imkansız. Bu 1 sene boyunca sınava kadar çok çalışmam gerekecek. Liseden konu eksiğim çok diyebiliriz. 9. sınıftan yok ancak 10 ve 11'i çok verimsiz geçirdim. Onları da bu 1 senelik sürede kapatmayı düşünüyorum. İlk 15 bine girmek hedefim.

Sizlere olan sorularım:

1- Öncelikle araştırırken şunu fark ettim Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) bu bölümlerin arasındaki fark nedir? Hangisini tercih etmeliyim?

2- Siz olsanız tıpı mı tercih ederdiniz, mühendisliği mi?

3- Mühendis olursam iş olanakları nasıl olur? Sürekli kendimi geliştiren birisiyim bir şirkette çalışsam aylık kazancım ortalama ne kadar olur?

4- Genelde bilgisayar mühendisliği için istanbulu tavsiye etmektedirler. İstanbul içinde gelecek hayatımda güzel bir referans olacak hangi üniversiteyi tavsiye edersiniz? Sıralaması önemli değil, çalıştıktan sonra ilk 1000 deki üniversite bile olabilir.

5- Sizler de direk yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Şuanlık bu kadar soru geldi aklıma. Teşekkürler okuduğunuz için :)
pckoloq

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

muhdelibas muhdelibas WM Aracı Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 09.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Türkolog
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** D**
  • Mesajlar 362
  • Beğeniler 42 / 122
  • Ticaret 2, (%100)
Bildiğim kadarıyla İngilizce olan bölümlerde dersler İngilizce veriliyor. Bunun için 1 sene hazırlık okutmaları kaçınılmaz olabilir. İngilizce olanı tercih edersen zorlanırsın fakat üstesinden gelebilirsen senden iyisi yok.

Ben olsam mühendisliği seçerdim. Tıp okumanın ve doktor olmanın riskleri çok. Bence tıp okuyanlar insan hayatı kurtarırken kendi hayatlarından taviz veriyor. Hem yıllarını veriyorsun hem de kendini deli gibi geliştirmen gerekiyor. Yani bu işe gönül vermediysen tavsiyelerle (annen baban bile zorlasa) bence girme. Hayat senin hayatın çünkü. Başkaları karışacak olsaydı (inancın var sayıyorum) başta kul değil Allah karışırdı. Neyse...

Mühendis olursan en az 3000 alırsın en kötü. İyi bir şirkete kapak atmaya çalışırsan hayatın kurtulur (yandex, google vb.) ayrıca devlette de çalışabilirsin. Devletin maaşları da 4000 altında seyretmez.

Üniversite olayı dikkate alınıyor ama kendini geliştirmen daha önemli. İstersen Hakkari Yüksekova'da oku ama kendini deli gibi geliştir, istediğin yere girersin. Türkiye'nin en iyi üniversitesinden mezun olan adamın gireceği işte torpil döner zaten eğer kendini geliştirmemişse. Ya da işte yeterli olamadığı için sıkıntıları çıkar.

Benim tavsiyem sevdiğin bölüme git. Ben Kırgızistan Manas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bile yazıp Muğla Edebiyata geldim. Olmayınca olmuyor, oluyorsa da kaçırma. ;)
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

Maybe Maybe Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 23.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Analist
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Ü** A**
  • Mesajlar 117
  • Beğeniler 29 / 42
  • Ticaret 1, (%100)
Son zamanlar da devlet bilgisayar müh şu kadar maaş veriyor başvuran yok gibi konuları çok inceledim.Yaptığımız hesaplamaya göre devletin gözünde bil.müh. olabilmen için 227 yaşında falan olman gerekiyor çünkü istedikleri alanlar da uzman olabilmen için bu kadar zaman gerekiyor :).Genç dinamik yani normal insanlar 20 yaşında nasılsa öyle olman bekleniyor 12 dalda falan master++ olman gerekiyor :).Bir süredir bil müh. çok takılıyorum bu ilanlar yüzünden.Sadece bu bile yeterli olur hocam seçmemeniz için.

Tıp ile bil müh kıyaslanacak birşey değil.Bu benim gözümde Maserati mi yoksa renault 12 mi demek gibi birşey.Renault 12 mod edilir çok iyi bir duruma gelebilir hatta birçok insanı kendine özendirebilir bile ama bir maserati değildir :).Bil müh torpille bir işe girebilir güzel bir maaş alabilirsin de yani ama bir tıpla kıyaslanamazsın.Tıp zordur hatta çok zordur ama mükafatı da büyüktür.Bir arkadaşımı ailesi vakti zamanında tıp okuması için çok zorlamışlardır.İlk zamanlar okulu bırakmayı düşündü ailesine çok kızıyordu.İş başına geçtikten sonra ise yüzlerce kez iyi ki beni zorlamışsınız deme ihtiyacı duyuyor :).

İnsanların bakış açıları davranışları falan o konuya hiç girmiyorum :).
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

0Derece 0Derece WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 08.12.2011
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Web Developer
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad O** U**
  • Mesajlar 355
  • Beğeniler 27 / 104
  • Ticaret 0, (%0)
Aynı işi yapanların arasında parmakla gösterilen bir kişi olduktan sonra tornacı dahi olsan iyi kazanırsın...
leomaster Maybe

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

leomaster leomaster Wmaracı Sevdalısı Kullanıcı
  • Üyelik 29.05.2014
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Rusya
  • Ad Soyad G** T**
  • Mesajlar 715
  • Beğeniler 212 / 129
  • Ticaret 66, (%100)

muhdelibas adlı üyeden alıntı

Bildiğim kadarıyla İngilizce olan bölümlerde dersler İngilizce veriliyor. Bunun için 1 sene hazırlık okutmaları kaçınılmaz olabilir. İngilizce olanı tercih edersen zorlanırsın fakat üstesinden gelebilirsen senden iyisi yok.

Ben olsam mühendisliği seçerdim. Tıp okumanın ve doktor olmanın riskleri çok. Bence tıp okuyanlar insan hayatı kurtarırken kendi hayatlarından taviz veriyor. Hem yıllarını veriyorsun hem de kendini deli gibi geliştirmen gerekiyor. Yani bu işe gönül vermediysen tavsiyelerle (annen baban bile zorlasa) bence girme. Hayat senin hayatın çünkü. Başkaları karışacak olsaydı (inancın var sayıyorum) başta kul değil Allah karışırdı. Neyse...

Mühendis olursan en az 3000 alırsın en kötü. İyi bir şirkete kapak atmaya çalışırsan hayatın kurtulur (yandex, google vb.) ayrıca devlette de çalışabilirsin. Devletin maaşları da 4000 altında seyretmez.

Üniversite olayı dikkate alınıyor ama kendini geliştirmen daha önemli. İstersen Hakkari Yüksekova'da oku ama kendini deli gibi geliştir, istediğin yere girersin. Türkiye'nin en iyi üniversitesinden mezun olan adamın gireceği işte torpil döner zaten eğer kendini geliştirmemişse. Ya da işte yeterli olamadığı için sıkıntıları çıkar.

Benim tavsiyem sevdiğin bölüme git. Ben Kırgızistan Manas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bile yazıp Muğla Edebiyata geldim. Olmayınca olmuyor, oluyorsa da kaçırma. ;)

Değerli yorumunuz ve sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim :)

Maybe adlı üyeden alıntı

Son zamanlar da devlet bilgisayar müh şu kadar maaş veriyor başvuran yok gibi konuları çok inceledim.Yaptığımız hesaplamaya göre devletin gözünde bil.müh. olabilmen için 227 yaşında falan olman gerekiyor çünkü istedikleri alanlar da uzman olabilmen için bu kadar zaman gerekiyor :).Genç dinamik yani normal insanlar 20 yaşında nasılsa öyle olman bekleniyor 12 dalda falan master++ olman gerekiyor :).Bir süredir bil müh. çok takılıyorum bu ilanlar yüzünden.Sadece bu bile yeterli olur hocam seçmemeniz için.

Tıp ile bil müh kıyaslanacak birşey değil.Bu benim gözümde Maserati mi yoksa renault 12 mi demek gibi birşey.Renault 12 mod edilir çok iyi bir duruma gelebilir hatta birçok insanı kendine özendirebilir bile ama bir maserati değildir :).Bil müh torpille bir işe girebilir güzel bir maaş alabilirsin de yani ama bir tıpla kıyaslanamazsın.Tıp zordur hatta çok zordur ama mükafatı da büyüktür.Bir arkadaşımı ailesi vakti zamanında tıp okuması için çok zorlamışlardır.İlk zamanlar okulu bırakmayı düşündü ailesine çok kızıyordu.İş başına geçtikten sonra ise yüzlerce kez iyi ki beni zorlamışsınız deme ihtiyacı duyuyor :).

İnsanların bakış açıları davranışları falan o konuya hiç girmiyorum :).

Torpil bulma şansım yok denilebilir maalesef. Anca okulda iyi bir başarı sergilersem hocalarım aracılığıyla olabilir mühendislikte. Açıkçası tıp okuyacak kapasiteye bir türlü inandıramıyorum kendimi çünkü tembel birisiyim ders konusunda. Şu bilgisayarda kendimi geliştirdiğim kadar ders çalışsaydım gerçekten türkiye ilk 100'e oynardım şuan. Neredeyse hiç ders çalışmıyorum bu yüzden sıkıntı yaşayabilirim.

İş başına geçene kadar da çok uzun sürüyor hocam :) Ve en büyük artısı dediğiniz gibi en büyük artısı insanların bakış açısı ve biraz daha rahat bir yaşam devlet işine girdikten sonra. Evleneceğin insana kadar etkiliyor. Gerçekten çok kararsızım :)

0Derece adlı üyeden alıntı

Aynı işi yapanların arasında parmakla gösterilen bir kişi olduktan sonra tornacı dahi olsan iyi kazanırsın...

O konuda haklısınız hocam, doğru söylüyorsunuz :)

palamemet97 palamemet97 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 05.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek işsiz
  • Konum Adana
  • Ad Soyad M** P**
  • Mesajlar 171
  • Beğeniler 12 / 28
  • Ticaret 4, (%50)
Tıp okuma şansın varsa tıp oku, adama sonra Tıpsız derler :D
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

+100 Üyeli Twitter Bayilik Paneli Çok Ucuz Fiyatlar!

Scrite Scrite WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek SEM - İnbound Marketing
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad S** G**
  • Mesajlar 747
  • Beğeniler 27 / 214
  • Ticaret 8, (%100)

palamemet97 adlı üyeden alıntı

Tıp okuma şansın varsa tıp oku, adama sonra Tıpsız derler :D

palamemet97 leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

palamemet97 palamemet97 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 05.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek işsiz
  • Konum Adana
  • Ad Soyad M** P**
  • Mesajlar 171
  • Beğeniler 12 / 28
  • Ticaret 4, (%50)
Scss :D
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

+100 Üyeli Twitter Bayilik Paneli Çok Ucuz Fiyatlar!

Serkan Serkan Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 16.10.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek SEO Expert
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 1047
  • Beğeniler 129 / 339
  • Ticaret 13, (%85)
Bilgisayar Mühendisliği için %100 İngilizce okumanız avantaj olacaktır. Aslında böyle bir meslek sadece kağıt üstünde vardır. Zira internette iyi olursunuz internetle alakalı alanlarda olursunuz donanım için donanımda iyi olursunuz ya da programlama için program yazmada iyi olursunuz yani her şey size bağlıdır. Performansınıza göre kazanacağınız para değişir özel sektörde. Bilgisayar Mühendisi olarak ve tıp okuyanların halini görerek bu bölümü öneririm. İlerde rahat edersiniz gibi laflar olsa da bilgin olunca Bilgisayar Mühendisliği nde de rahat edersin..

İlaveten şu mesajı da eklemezsem olmaz ; https://wmaraci.com/forum/118267-mesaj12.html
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

emre408 emre408 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 01.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad E** G**
  • Mesajlar 86
  • Beğeniler 14 / 23
  • Ticaret 1, (%100)
Bilkent,ODTÜ,Boğaziçi oluyorsa (İTÜ de eklenebilir) Bilgisayar Mühendisliği , değilse Tıp.
leomaster

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al