wmaraci reklam

60. Yılını Kutlayan Dizi: Doctor Who

Bir dizi düşünün ki tam 60 yıldır yayın hayatına devam eden, bilim kurgu dizileri arasında parmakla gösterilip, kanalın ne zaman bitirmeye çalışsa hayranlarının sokaklara indiği bir dizi. Başlıktan da anlayacağınız üzere İngiliz devlet kanalı BBC’nin dizisinden, Doctor Who dizisinden bahsediyorum.

Kanadalı yapımcı Sydney Newman’ın elinden çıkıp ilk bölümü 23 Kasım 1963 yılında BBC’de yayınlanan ve sadece 20 dakika olmasına rağmen çok büyük ses getiren Doctor Who, o zamanın teknolojisi ile yapılmış en iyi bilim kurgusu dizisi olarak herkesi ekran başına bağladı. Kanalın bile beklemediği kadar büyük ses getiren dizinin ilk bölümü, kanala çok iyi reyting sağlamıştı. Fakat bölümlerin kısa olmasından şikayetçi olan dizinin hayranları, kanala baskı yaparak bölümlerin sürelerinin uzamasını isteseler de yapımın bilim kurgu olmasından dolayı ciddi bütçe istemesi, hem kanalın hem de yapımcıların belini büküyordu. Fakat maddi zorluklara rağmen bir şekilde yayınlanmaya devam eden dizi, günümüzde 60. yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Doctor Who'nun Konusu Nedir?

Bir uzay dizisi olan Doctor Who'nun konusu, kendisine ‘Doktor’ diyen ve bir uzay gezegeni olan Gallifrey adlı gezegenden gelen zaman lordunun hikayesine odaklanıyor. İsmine ‘Tardis’ dediği ve hem uzayda hem de zamanda yolculuk yapabilen bir gemi ile evrende ve zamanda dolaşan Doktor, böylelikle maceradan maceraya atılıyor. Normalde ‘Bukalemun Devresi’ olan Tardis, gittiği yerle uyumlu hale gelerek dikkat çekmiyor fakat bu devresi dünyada, İngiltere’de eski bir polis kulübesinin yanında bozulduğu için görüntüsü küçük bir polis kulübesi şeklinde kalmıştır. Genelde yalnız yolculuk yapan Doktor, bazı durumlarda yanına bir veya iki yolcu da alarak, ekip halinde maceralara atılabiliyorlar. Sonik tornavida olarak adlandırdığı bir cihaz ile mekanik olan her şey hakkında bilgi edinebilen Doktor, evrende ve zamanda masumlara zarar veren her şeyle savaşmayı kendine amaç belirlemiş bir uzaylıdır.

Eringenler Toplanın, Tembel Dönemlerden Sıyrılmanın 5 Yolu
İlginizi Çekebilir!

Eringenler Toplanın, Tembel Dönemlerden Sıyrılmanın 5 Yolu

Düzenli ve fiziksel işlerde çalışmayan insanlar için üretkenliğin önündeki en büyük engel çoğu zaman tembellik oluyor. Üretkenliğin maddi kazançla ve başarıyla doğrudan alakalı olabildiği bilişim, yazılım, tasarım ve içerik...

Doctor Who nasıl 60 yıldır devam ediyor?

Doctor Who aslında aralıksız 60 yıldır devam etmiyor. Dizi hem klasik seri hem de modern seri olmak üzere bu 60 yılda iki zaman diliminde yayınlandı.

1963 yılından itibaren tam 3 yıl boyunca dizide ilk doktor karakterine hayat veren William Hartnell’in artık sağlığının kötüye gitmesinden dolayı diziye devam edemeyecek olması, kanalın senaryoyu tamamen değiştirmesine sebep oldu. Dizinin devam edebilmesi için radikal bir değişikliğe giden BBC, Doktor karakterinin yeni bir özelliği olduğunu duyurarak rejenerasyon denilen uzaylı teknolojisi ile kendini yenileyebildiğini ve başka bedende yolculuğuna devam edebildiğini açıkladı. 3 sezonun ardından yayınlanan ‘Tenth Planet’ adlı bölümde William Hartnell dizide rejenerasyon geçirerek yerini ikinci Doktor’a, Patrick Troughton’a bırakmıştır. Bunu dizinin geleneği haline getiren yapımcılar, diziye yenilik katmak maksadıyla her 3-4 sezonda Doktor karakterini oynayan aktörü değiştirdiler.

Dizinin klasik serisinde Doktor karakterine hayat vermiş ünlü isimler şöyle;

  • William Hartnell (1963-1966)
  • Patrick Troughton (1966-1969)
  • Jon Pertwee (1970-1974)
  • Tom Baker (1974-1981)
  • Peter Davison (1981-1984)
  • Colin Baker (1984-1986)
  • Slvester McCoy (1987-1989)

Toplam 7 aktör değiştirdikten sonra Doctor Who dizisine ara veren BBC, hayranların isteği üzerine 1996 yılında Doctor Who televizyon filmi çekmiş ve orada da Paul McGann’ı oynatmıştır.

Doctor Who Neden Bitmedi?

Aslında BBC yıllar süren Doctor Who serüvenine çok bütçe istiyor bahanesiyle artık ‘tamam’ deyip 26. sezonunun ardından son verdiğini açıkladı. Her ne kadar kanal ilk önce 1990 yılında dizinin 27. sezonu ile geri döneceğini söylese de sonradan dizinin iptal edildiğini duyurdu. Fakat bu iptal haberine deyim yerindeyse isyan çıkaran hayranlar, ‘devam’ deyip sokağa inip, BBC’nin binasına yürüdüler. Nasıl ki dizinin ilk bölümü İngiltere’de çok büyük ses getirdiyse, iptal haberi de aynı oranda büyük ses getirdi ve yapımın hayranlarını sokağa indirdi.

Olağanüstü kampanyalar ve tepkilerle karşılaşan BBC, o zamanki İngiliz hükümetinin temsilcilerinin de araya girmesiyle kısa süre sonra geri adım atarak dizinin 27. sezonu ile devam edeceğini duyurdu. Fakat bu duyuruda net tarih verilmediği için yeni sezonun ne zaman geleceği bilinmiyordu. Sonunda bu olaylardan 4 yıl sonra BBC, dizinin yeni bölümleri için çalışmalara başlandığını açıkladı ve böylelikle serinin modern kısmı da gün yüzüne çıkmış oldu.

Doctor Who’nun Modern Serisi İle Klasik Serisi Arasındaki Farkları

2003 yılında dizi için çalışmalara başladığını duyuran BBC, 2005 yılında da ‘Rose’ adında modern serinin ilk bölümünü yayınladı. Modern serisinin ilk bölümü de tıpkı klasik serideki ilk bölüm gibi çok ciddi izlenme oranlarına ulaştı. Modern seri ile birlikte diziyi tüm dünyaya pazarlamaya başlayan BBC, diziye ayırdığı bütçeyi de bölümlerin sürelerini de uzatarak uzun süre bekleyen hayranlarının tekrar gönlünü kazandı. Hem klasik serinin hayranları hem de diziye modern seriyle başlayanlar, kanalın reytinglerde rekorlar kırmasına sebep oldu.

Doctor Who Modern Doktor’lar Kimler?

Her ne kadar BBC, modern serinin ilk 3 sezonu için ünlü aktör Christopher Eccleston ile anlaşmış olsa da ünlü aktör yapımcılarla anlaşamadığı için ilk sezonun ardından diziden ayrıldı. Eccleston diziden ayrılmadan önce rejenerasyon geçirerek yerini ünlü aktör David Tennant’a bıraktı. David Tennant, öyle çok sevildi ki normalde en fazla 3 sezon emanet edilen Doktor karakteri Tennant’a tam 5 sezon emanet edildi. BBC +5 sezon daha sözleşme uzatmak istese de David Tennant farklı yapımlarda da görev almak istediğini söyleyerek kendi isteğiyle diziden ayrıldı. Fakat BBC ünlü aktöre ‘Gelmiş Geçmiş En İyi Doktor’ ödülünü vererek ünlü oyuncunun istediği zaman diziye tekrar dahil olabileceğini söyledi. David Tennant son bölümü End of Time bölümünde rejenerasyon geçirirken senaryoda olmamasına rağmen ‘I dont wanna go! (gitmek istemiyorum)’ demişti ki kanal bu repliğin senaryoda olmadığını ve Tennant’ın bu repliği Doktor olarak değil de diziden aslında gitmek istemeyen David Tennant olarak söylediğini açıkladı.

Dizinin modern serisinde Doktor karakterine hayat vermiş ünlü isimler şöyle;

  • Christopher Eccleston (2005-2005)
  • David Tennant (2005-2010 ‘Gelmiş Geçmiş En İyi Doktor’ ödülünün sahibi)
  • Matt Smith (2010-2013)
  • Peter Capaldi (2014-2017)
  • Jodie Whittaker (2018-2022)
  • Ncuti Gatwa (2023-)

Doctor Who’nun 60. Yılı

Ünlü aktör Ncuti Gatwa sıralamaya göre 14. Doktor olması gerekiyordu fakat BBC, dizinin 60. yılını diziyle özdeşleşen gelmiş geçmiş en iyi Doktor olan David Tennant’a özel mini bir sezon yapacağını söyledi. David Tennant’ın da Doktor karakterini özlediği için geri döndüğü bu mini sezon, toplam 3 bölümden oluşacak. BBC bu üç sezonun da sıralamaya dahil olduğunu, David Tennant’ın 14. Doktor sayılacağını ve Ncuti Gata’nın ise 15. Doktor olarak ekranlarda olacağını söyledi.

Unutmadan söyleyelim, David Tennant’a ünlü aktör Neil Patrick Harris eşlik edecek. Dizinin özel sezonu 60 yıl önce başladığı ayda, Kasım ayında yayınlanacak.

Dizinin 60. yılına özel tasarlanan üç bölümlük sezon fragmanı;

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al