Güvenlik dezavantajları ve ağır abi adımı hızında çalışmasını saymazsak, WordPress başarılı bir CMS. Hatta öylesine başarılı ki, son raporlara göre internet sitelerinin %30’u WordPress’i kullanıyor. Global çapta WordPress yaygın bir kullanım alanına sahipken, ülkemizdeki büyük internet siteleri çoğunlukla özel yazılımları tercih ediyor. Ancak elbette bunun dışına çıkıp, blogu veya sitesinin tümünün altyapısında WordPress’i kullanmayı tercih edenler de var.
Eğer bir süredir Bermuda yazılım ikileminde, WordPress ve özel yazılım arasında kalanlardansanız, belki WordPress’in yerli internet piyasasındaki kullanıcılarını gördükten sonra nihai kararınızı verebilirsiniz. İşte bilinenden bilinmeyene, WordPress kullanan 20 popüler yerli blog ve internet sitesi:
1- Microsoft Türkiye Blogu
Bundan 8 yıl önce, 2010’da yayın hayatına başlayan Microsoft’un Türkiye blogu, WordPress altyapısını kullanıyor. Oldukça aktif bir yayın hayatı olan blog, haftalık genelde 3 ile 5 arası içerik paylaşımı yapıyor. Altyapısını değiştirmeye gerek duymadan yıllarca yola devam etmesi, WordPress’in yeri geldiğinde dev bir kurum tarafından bile kullanılabileceğini ispatlıyor. Kendi Framework ve altyapısına rağmen Microsoft’un neden WordPress’i tercih ettiği ise merak konusu. Sanırım terzi gerçekten kendi söküğünü dikemiyor.
Tembelliği Rafa Kaldırıp Çalışma Motivasyonunuza Zirve Yaptıracak 7 Harika İpucu!
Motivasyon aşağı motivasyon yukarı atıp tutuyoruz ama bu motivasyon dediğimiz şey nedir? Bir Webmaster için motivasyon; tamamlaması gereken işleri tamamlamak veya Game of Thrones’un yeni bölümünü izlemek arasındaki uzuuuun ve ince bi...
2- Mozilla
Yedek sevgili internet tarayıcımız Mozilla da bloguna WordPress ile hayat verenlerden. Başarılı bir blogun sahibi olan Mozilla’nın, belki listemizdeki kurumsal bloglar içinde en kalitelisi olduğunu söyleyebiliriz. 2011 yılında yayın hayatına başlayan blog, Mozilla kullanıcılarına teknolojileri ve Mozilla şirketi hakkında Türkçe içerikler sunuyor. Eğer internet tarayıcısı seçiminiz Firefox ise yenilikler ve ipuçları olmak üzere Mozilla’nın blogundan birçok şekilde faydalanabilirsiniz.
3- Yemeksepeti
Türkiye’nin en başarılı yerli girişimlerinden biri olan Yemeksepeti, “Dünyanın En Büyük Mutfağı” sloganı ve WordPress bloguyla yoluna devam ediyor… Pek aktif olarak kullanmasa da Yemeksepeti’nin kendi ait minnak bir kurumsal blogu var. 2012 yılında temelleri atılan blog sayesinde; şirket hakkında içerikler, yemek kültürü ve rengarenk infografikler Yemeksepeti takipçileriyle buluşuyor.
Yemeksepeti’nin içerikleri başarılı olmasına karşın blogunun arayüz tasarımı ve kullanışlılık gibi kriterlerinden sınıfta kalabileceğini söyleyebiliriz. Daha çok kurumsal bir yazı tahtası olarak kullanıldığı için Yemeksepeti özellikle üstüne düşmek istemiyor olabilir.
4- Nefis Yemek Tarifleri
Eğer bir gün, önce mutfağa sonra Google’a girmek zorunda kaldıysanız Nefisyemektarifleri.com’a yolunuzun düşmemiş olması olanaksız. 2007 yılında yayın hayatına başlayan Nefis Yemek Tarifleri, sitesinin ve blogunun altyapısında WordPress’i kullanıyor. İçerik yayıncılığı sektöründe WordPress altyapısının ne kadar başarılı kurgulanabileceğini görmek istiyorsanız, bence Nefis Yemek Tarifleri ilk göz atmanız gereken WordPress bloglarından biri.
5- Gittigidiyor
E-ticaret siteleri, blogları aracılığıyla tüketicilerini bilgilendirmek ve ihtiyaç duyabilecekleri nitelikli ürünlere yönlendirmek adına uzun süredir blogları kullanıyor. Gittigidiyor’un başarılı blogu bu örneklerden biri. 2000’li yılların başından itibaren WordPress’i kullanarak blogunu şekillendiren Gittigidiyor, yıllarca pasif bir yayın dönemini takip ettikten sonra 2015 yılında blogunu aktif olarak kullanmaya başladı.
Şu sıralar ayda ortalama 10 kadar yeni yayınla internet ekosistemindeki yerini tutan Gittigidiyor Blog; WordPress için adeta ”Yıllar geçse bile, yollar bitse bile biz ayrılamayız” diyen sayılı markalardan biri.
6- N11
N11 de Gittigidiyor gibi tüketicilerini bilgilendirmek için kurduğu blogunda WordPress altyapısını tercih ediyor. Tam olarak ne zaman yayın hayatına başladığını bilmemekle birlikte, araştırmalarım sonucunda N11’in 2015 yılından bu yana aktif olarak blog içerikleri yayınladığını öğrendim. N11 tüketicilerine gündelik hayata dair sunduğu renkli içeriklerinin yanı sıra, alışveriş hakkında iddialı ipuçları sunan içerikleriyle de ön plana çıkıyor.
❱❱ N11 Blog
7- Sahibinden
Ne kadar ilgi çekici olur bilmem ancak Sahibinden’in de WordPress’in kaymağını yiyen markalardan biri olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Sahibinden.com “Ustalar ve Hizmetler” kategorisini sistemine ekledikten sonra aktif olarak kullanacağı bir blog ihtiyacı doğmuş oldu. WordPress’i kullanarak 2015 yılında blogunu hazırlayan Sahibinden, son yıllarda bu blogu neredeyse hiç denecek kadar az kullanıyor. Blogdaki son içerik ise 2016 yılında yayınlanmış. Uzun süredir yeni içerik yayınlanmadığına göre; ya, Sahibinden.com blog sevdasından vazgeçti ya da blogunu yenilemek adına arkaplanda kapsamlı bir çalışma yürütüyor.
❱❱ Sahibinden Ustalar ve Hizmetler Blog
8- Sony
Japon tüketici elektroniği devi Sony, blogculuk kulvarına yakın bir zaman önce katıldı. Blogunun altyapı sisteminde tercihini ise WordPress’den yana kullandı. Aslında küresel çapta Sony’nin gerçekten başarılı blogları var ancak yerelleştirilmiş ve Türkçe dilinde yayın yapan WordPress tabanlı blogu bunlardan biri sayılmaz. Tam olarak 2017 sonunda yayına başlayarak hızlı bir çıkış yapan Sony “kafasına estikçe yeni blog içerikleri yayınlayan dev şirket blogu” fotoğrafına şıp diye oturuyor. Sony’nin içerik sıklığından önce blogun tasarımının yenilenmesi ve kullanıcı deneyimini arttırmak için kulaç atması da şart.
9- Mercedes Benz
Otomobil üreticilerinin yerel ve küresel çapta kurumsal blogları için WordPress’i tercih etmelerine alışkanız. Yerli blogu için WordPress’i tercih eden markalardan biri ise Mercedes Benz. Mercedes Benz, 2006 yılında oluşturduğu kurumsal blogunu aktif şekilde kullanan ve başarılı içeriklerini WordPress ile dijital dünyaya sunmayı tercih eden markalardan.
2017 Yılına kadar aktif bir yayın akşını takip eden Mercedes Benz, 2018 itibariyle yayın temposunun vitesini düşürmüş. Yıl sonuna doğru ise blogun tekrar vites atacağını ve daha aktif yayınlarla takipçilerini karşılayacağını düşünüyorum.
❱❱ Mercedes Benz Türkiye Blogu
10- Ford
Ford, ülkemizde sosyal medya işini kıvıran ve sürekli aktif kalarak boy gösteren başarılı bir diğer otomobil şirketi. Sosyal ağ hesaplarındaki aktifliğini blogu ve enfes içerikleriyle destekleyen Ford’un da CMS tercihi WordPress. 2012 Yılında blogunun temellerini atan Ford, 6 yılı aşkın süredir blogunun yayın hayatına WordPress ile devam ediyor. Ford’un blogunda hali hazırda ise yayınlanmış 500+ içeriğinin bulunduğunu hatırlatalım.
11- Sözcü
Haber sitelerinin WordPress altyapısını kullanmasına alışkınız ancak Sözcü gibi büyük ölçekli medya kuruluşlarında WordPress’i uzun süreli olarak görmek pek eşi rastlanır türden değil. Sözcü uzun bir süredir WordPress altyapısında yayın yapıyor ve diğer sitelerinin gölgesinde kalmayan tasarımıyla altyapısını taçlandırıyor. Büyük ölçekli bir haber sitesinin bile WordPress’in nimetlerinden faydalanabiliyor olması, doğru ellere geçtiğinde WordPress’in bir oyun hamuru gibi her kalıba sokulabileceğinin ispatı olabilir.
12- Silikon Vadisi
Teknolojiyi herkesin anlayabileceği dille TV ekranlarına taşıyan Silikon Vadisi’ni sanırım bilmeyenimiz yoktur. Hayatına bir TV programı olarak başlayan Silikon Vadisi programı aynı zamanda WordPress ile güçlendirilmiş başarılı bir bloga sahip. Yayın sıklığını artık eskisi kadar yoğun olmamasına rağmen bir TV programının bloguyla da teknoloji dünyasını destekelemesi ve WordPress’den faydalanması ilginizi çekebilir.
13- PCnet
1997 yılından günümüze dek uzanan bir yolculuğun hikayesi: PCnet. PCnet, son kullanıcılara yönelik bilgisayar ve internet odaklı yayınlarıyla dikkat çeken aylık dergiydi. PCnet, birçoğumuzun hayatına ve evine 2000’li yıllarda dergi olarak girmeyi başarmıştı. Derginin yanında verilen atıştırmalık CD’ler ise o yılları yaşayan herkesin hala hatırındadır. PCnet artık dergi olarak aktif bir yayın kuşağına sahip değil ancak bloguyla, internet kullanıcıları ve son kullanıcıları bilgilendirmeye devam ediyor. Elbette listemizdeki tüm diğer popüler bloglar gibi PCnet de gücünü WordPress’den alıyor.
❱❱ PCnet
14- ShiftDelete.Net
Teknoloji ve internet dünyasına ilişkin yaptığı çarpıcı yayınlarıyla dikkat çekmeyi başaran ShifDelete.net 2005 yılında kuruldu. Yayın hayatına Joomla ile ilk adımlarını atan Shifdelete.net, geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasıyla birlikte gemisini değiştirme kararı aldı. Daha profesyonel bir imajla kullanıcılarının karşısına çıkmak isteyen SDN, 2009 yılının Beta’sı sonrasında WordPress’i kullanmaya başladı. Popüler internet sitesi her gün onlarca içerik paylaşıyor ve yoluna hala WordPress ile devam ediyor.
15- TeknoSeyir
2011 yılında bazı popüler internet sitesi editörleri tarafından kurulan TeknoSeyir, teknoloji odaklı günlük yayınlar ve video içerikler hazırlıyor. Teknoloji dünyasının nabzını tutma konusunda başarılı platformlardan biri olan TeknoSeyir’in içerik yöneticisi sistemi tercihi ise WordPress. TeknoSeyir sıradan bir WordPress sitesi değil. Tabanında WordPress kullanılan TeknoSeyir, bir sosyal ağ edasıyla web dünyasında salınarak WordPress ile yapılabileceklerin sınırı olmadığını kanıtlıyor.
❱❱ TeknoSeyir
16- Technopat
İnternet dünyasına sunduğu renkli içerik ve incelemeleriyle tanıdığımız Technopat, teknoloji meraklılarının en uğrak mekanlarından biri. Tıpkı teknoloji dünyasında başarılı diğer internet siteleri gibi Technopat da blog altyapısında WordPress’i kullanıyor.
❱❱ Technopat
17- Natro
Bir Hosting ve bilişim firması olarak tanıdığımız Natro, Webmasterlara yönelik içerikleri yayınladığı ve WordPress altyapısını kullanan bir bloga sahip. Başarılı bir arayüz ve alanına yönelik ilgi çekici içerikleriyle dikkat çeken Natro’nun blogu, “Profesyonel bir kurumsal blog nasıl olmalı?” sorusuna ışık tutuyor.
❱❱ Natro Blog
18- Webrazzi
Webrazzi, 2006 yılında Arda Kutsal tarafından basit bir WordPress blogu olarak yayına başladı. 2008 yılında yeni editörleri bünyesine kazandıran Webrazzi başarılı bir şirketleşme süreci geçirerek, Türkiye’nin en başarılı internet bloglarından biri haline geldi. Kurulduğu günden bugüne kadar altyapı değişikliği şansı olmasına rağmen Webrazzi büyük bir istikrarla WordPress’in Türkiye’deki en önemli savunucularından biri haline geldi.
❱❱ Webrazzi
19- SosyalMedya.Co
Sosyal medya üzerine içerikler yayınlayan Sosyalmedya.co’yu bir çoğumuz Webrazzi tarafından satın almasıyla birlikte tanıdık. Sıradan sosyal medya kullanıcılarından, sosyal medya pazarlamacılarına kadar her kitleye uygun içerikleriyle öne çıkan Sosyalmedya.co, Webrazzi gibi kuruluşundan bu yana WordPress’in bayrağını taşıyanlardan.
20- ListeList
Listelist, Onedio gibi güçlü rakiplerin karşısında durmayı başaran ve liste içerikleriyle binlerce internet kullanıcısının gönlünü fetheden bir web blogu. Kurulduğu günden bu yana WordPress altyapısından vazgeçmeyen ListeList, WordPress’in yoğun içerik bombardımanına rağmen verimli topraklara dönüşebileceğini kanıtlar nitelikte.
❱❱ Listelist
Bizim bildiklerimiz ve bulduklarımız dışında daha birçok yerli sitenin gücünü WordPress’den aldığı aşikar. Listemizde olmayan ama sizin bildikleriniz veya WordPress kulandığına şaşırdığınız bloglar oldu mu?