wmaraci reklam

Çekim 101: Gelin Kompozisyon Konuşalım

Video ve fotoğraf çekimlerinizde, görüntü kalitesinden, ışığınızdan daha etkili bir şey varsa kesinlikle oluşturduğunuz kompozisyondur diyebiliriz. Nesnenizi görüntünün neresinde tuttuğunuz, boşlukları ve çevresini nasıl ayarladığınız oldukça kritik anlamlar barındırabilir ve izleyiciye bu hisleri geçirebilir. Bu yazımızda çekim kompozisyonları hakkında konuşacağız.

Kompozisyonlar, içeriğin vermeye çalıştığı duygu ve anlamı desteklerler. Bunu yapma biçimleri psikolojiyle ve alışkanlıklarla açıklanabiliyor. Tıpkı renklerin ifade ettiği anlamlar gibi, kullanılan kompozisyonlar da bizi alıştığımız hislerle kaplıyor. Bu nedenle mutlu bir içerikte kullanılması gereken kompozisyon ile karamsar bir kompozisyon benzer olmayacaktır. İşte bu içeriğimizle, basit bir şekilde hangi durumda, hangisinin kullanılması gerektiği üzerine duracağız.

Nesneyi Tam Ortaya Koymak Çoğunlukla Yanlıştır

Eğer kamera direkt olarak izleyici olmayacaksa, yani POV bir çekim yapmıyorsanız, çektiğiniz kişiyi görüntünün tam ortasına koymak amatör bir yaklaşım olabilir. Çoğu durumda fotoğrafçılar ve görüntü yönetmenleri ‘üçler kuralı’ dediğimiz bir sistemde çekimlerini gerçekleştirirler. Bunu yaparken çoğunlukla cihazlarının ‘ızgara’ sisteminden faydalanırlar ve çektikleri kişileri bu ızgaraların ara köşe noktalarından birisine yerleştirerek çekim yaparlar.

Shutterstock, 2019’un Trend Renklerini Açıkladı
İlginizi Çekebilir!

Shutterstock, 2019’un Trend Renklerini Açıkladı

Yeni yılın ufukta seğirmesiyle, önümüzdeki yıl web ve tasarım dünyasında cıvıldayacak cıvık renkler belli oldu. Birçok sektör için küresel çapta market yeri olan Shutterstock’a göre, 2019 yılında sıcak ve canlı renkler ta...

Bakış Boşluğu da Önemli Unsurlardan

Kişiyi çekerken, baktığı yönü daha açık ve boş bırakmak fotoğrafa ve videoya daha huzurlu bir his katacaktır. Aynı şekilde içeriğinizle bir tercih olarak huzur kaçırmak istiyorsanız, tam tersi çektiğiniz kişinin baktığı yeri erken kesebilirsiniz. Buna ‘bakış boşluğu’ deniliyor ve hem reklamcılıkta, hem de korku filmlerinde farklı yöntemlerle kullanılıyor.

Kafa Boşluğuna Dikkat Etmek Lazım

Nasıl ki güzel bir bardak çayda hoş da bir dudak payı yer alır, siz de çekimlerinizde nesneye ufak bir ‘kafa boşluğu’ bırakabilirsiniz. Unutmayın, fazla boşluk bırakmak da konseptinize zarar verebilecektir. Eğer çekim mesafeniz dar bir açıdaysa ve çektiğiniz kişinin yüzünü bir şekilde kırpmanız gerekiyorsa sinema ustalarının bu kırpmaları çenedense başın üst kısımlarından yaptıklarını unutmayın.

Nesneye Nereden Bakacağız?

Karşımızda bir kral olduğunu düşünelim. Bu kralı çekerken kamerayla ona nereden baktığımız içeriğin anlamını doğrudan değiştirecektir. Krala eğer daha aşağıdan gelen bir açıyla bakıyorsak onu güçlü ve kudretli görürüz. Yeri sağlam imajı izleyen kişiye direkt olarak geçer. Bunun yerine onu aynı hizadan gösteriyorsa kamera bir bağ kurabilir, empati kurmaya çalışabiliriz. Kral artık daha çok bir insan olmuştur. Ancak eğer kamera daha yüksekten çekiyorsa bir kralı aşağıda görüyorsak işler tersine döner. Bu durumda kralın düşmekte olan, zorluk yaşayan bir imajı olacaktır ve artık sokaktaki herhangi birisinden daha şanssız dahi olabilir.

Bunları herhangi bir fotoğraf çekmeden ya da video kaydına başlamadan önce göz önünde bulundurursanız, çekimlerinizin havasının nasıl da değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Basit, kapsamlı demeden her işini daha farklı bir seviyeye ulaştırmayı isteyen okurlarımız ve her şeyi ince eleyip sık dokuyan takipçilerimiz için umarım faydalı bir içerik olmuştur.

Uyguladığınız, öğrendiğiniz daha farklı kompozisyonlar varsa bunları yorumlarda bizimle paylaşarak diğer okurlarımıza da fayda sağlayabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al