lostyazilim
tr.link

Domain Davalarını Takip Edebileceğiniz Yerli Servis: DNDisputes

Alan adı işleri karışık işler. Önce bir alan adının davalık olduğunu duyuyoruz. Sonra, kendimizce akıl yürütüp, şirketlerin domain’i alıp alamayacağını yorumluyoruz. Tüm vakaların tek ortak yönü var: Karar ne olursa olsun, hiçbirinin sonunda ne olduğunu bilmiyoruz. Alan adı, hak iddia eden şirkete geri verildi mi? Yoksa domain işinde her zaman erken yol alan mı kazandı? DNSDisputes kafamızdaki tüm fırıldak soru işaretlerine cevap getiren yerli bir girişim.

Her yıl ülkemizde ve dünyada on binlerce domain / alan adı davası açılıyor. Alan adları “ilk gelen alır” mantığıyla satılsa bile bu daima başka birine ait alan adını satın alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Alan adına ilişkin olarak açılan davalarda ise genelde WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) öne çıkarak kararın alınmasında rol oynuyor. Ne var ki, bunların hepsini internet haberlerinden takip etmek her zaman mümkün olmuyor. DNSDisputes bize bu servisi sunarak, yerel ve ulusal alanda görülen tüm domain davalarını sunuyor, üstelik karar ve karar içeriği dosyalarıyla birlikte.

DNDisputes servisinde an itibariyle 39 bin 754 alan adı davası kaydı yer alıyor. Ana sayfa üzerinden son açılan alan adı davalarına ulaşabildiğimiz gibi, sisteme güncel eklenen ve karara bağlanmış alan adları için de karar takibi yapabiliyoruz. Servisin şimdilik tamamen ücretsiz olduğunu ve herhangi bir gelir modelini benimsemediğini de belirtelim.

Servise ilişkin beğenebileceğiniz bir başka faydalı özellik ise “Estimate” olarak adlandırılan dava karar tahmini aracı. Örneğin bir alan adı dava edildi ve henüz dava sonucu çıkmadı. Kararın ne yönde çıkacağını öğrenmek için DNDisputes’un sunduğu tahmin robotundan faydalanabilirsiniz.

Alan Adı Davaları Ne Durumda?

DNDisputes, alan adı davaları hakkında 1999’dan bu yana tutulan arşiv için kapsamlı istatistik verilerine sahip. Şimdilik istatistik verileri için filtreleme sunmuyor ancak en çok alan adı davasının açıldığı ülke gibi spesifik birçok soru işaretine ışık tutuyor. DNDisputes’in istatistik verilerine göre en çok alan adı davalarıyla gündeme gelen ülkeler ise şöyle:

  1. Amerika Birleşik Devletleri (14.894)
  2. Fransa (4,046)
  3. Çin (3,421)
  4. İngiltere (3,380)
  5. Almanya (2.365)
  6. İsviçre (1,852)
  7. Avustralya (1.654)
  8. İspanya (1,534)
  9. İtalya (1,335)
  10. Hollanda (1,284)

Webmaster arkadaşların emsal kararlar ve merak ettikleri alan adı davalarının nasıl çözümlendiği başta olmak üzere, birçok şekilde DNDisputes’den faydalanacağını düşünüyorum. Girişimin ardında yer alan İstanbul merkezli DOFO Teknoloji’yi, Macit Tuna ve Sacit Tuna’yı da ayrıca faydalı girişimlerinden dolayı tebrik etmek gerekiyor.

❱❱ DNDisputes’e ulaşmak için tıklayınız.

DNDisputes bilişim hukuku ve webmasterlar için oldukça faydalı bir girişim gibi duruyor. Servis hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al