Video oyun sektörü artık günümüzde inanılmaz boyutlara geldi. Hollywood bütçeleri ve hasılatlarını bile geçen oyunlar bile var. Özellikle Rockstar Games, Ubisoft ve Electronic Arts gibi şirketlerin geliştirdikleri AAA oyunlarına harcadıkları bütçeler devasa boyutlara ulaşmış durumda. Fakat bu da aynı oranda şirketlere kazançlar sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan verilere göre 2023 yılında Çin’deki video oyun gelirleri %14 artmış ve oyunlardan şirketler 47 milyar dolar hasılat elde etmişler. Dünya geneline yayıldığında ise bu rakam 100 milyar dolara yakın. Peki şirketler bu paraları kazanmak için oyunlara ne kadar harcıyorlar?
Oyun Bütçeleri Nerelere Harcanıyor?
Oyunlara ayrılan bütçeler 3 ana dala ayrılıyor. İlki tabii ki geliştirme maliyetleri. Firmalar gerektiğinde geliştirdikleri oyun için teknoloji altyapılarını yeniliyor, yeni mühendisler işe alıyorlar. Bir diğer bütçe ise tabii ki reklam. Oyunu geliştirip pazarlayabilmek için firmalar devasa reklam kampanyaları uyguluyorlar. Bir diğer bütçe ise oyuna sonradan eklenecek güncellemelerle alakalı. Lakin tabii ki en büyük bütçeler geliştirmeye ve reklama harcanıyor.
Unutulan Bir Oyun Yapısı Olarak Lineer İlerleyiş
Eh, bir oyuncu olarak dertlenebileceğimiz çeşitli başlıklar var malumunuz. Bu başlıklardan birisi de kesinlikle neredeyse bütün AAA yapımcılarının bir şekilde açık dünya oyunlar geliştirmeye başlaması ve lineer yapıyı raflarına...
En Büyük Bütçeli 7 Oyun
Grand Theft Auto VI (GTA 6)
- Yayınlanma yılı: 2025 (şu anlık açıklanan tarih)
- Geliştiren firma: Rockstar Games
- Bütçe: 2 milyar dolar
Geçtiğimiz günlerde fragmanı yayınlanan ve oyun dünyasını en kökünden sarsan GTA 6, yaklaşık 10 yıldır geliştiriliyor. Çok büyük merakla beklenen GTA serisinin yeni oyunu için Rockstar Games, oyunun bütçesi olarak tam 2 milyar dolar harcamış durumda. Bunun 4’te 3'ü geliştirme için harcanıyor.
Red Redemption 2
- Yayınlanma yılı: 2018
- Geliştiren firma: Rockstar Games
- Bütçe: 540 milyon dolar
Listenin zirvesine oturan Rockstar Games'in diğer oyunu Red Redemption 2 de listede. İkinci sırada yer alıyor. Şirketin açıkladığı maliye raporlarına göre firma oyuna 540 milyon dolardan fazla para harcamış. Oyunlardaki detaylardan dolayı bu bütçenin en büyük kısmının geliştirmeye harcandığını anlayabiliyoruz.
Star Citizen
- Yayınlanma tarihi: Oyun henüz tam olarak yayınlanmadı
- Geliştiren firma: Cloud Imperium Games
- Bütçe: 400 milyon dolar
Kickster üzerinden aldığı bağışlarla geliştirilen oyun, uzun süredir geliştiriliyor olsa da henüz tam olarak çıkış yapamadı. Oyunun firması hala daha bağış toplamaya ve oyun içerisinde özel materyaller satarak oyunun bütçesini 400 milyon dolara çıkardı.
Cyberpunk 2077
- Yayınlanma yılı: 2020
- Geliştiren firma: CD Projekt RED
- Bütçe: 360 milyon dolar
The Witcher gibi oyun dünyasının en iyi açık dünya MMORPG oyununu geliştiren CD Projekt RED’in diğer oyunu Cyberpunk 2077, her ne kadar bazı kesimler için bekleneni veremese de firma bu oyuna 360 milyon dolardan fazla harcamış. Oyun kısa sürede parasını geri kazandırdı.
Grand Theft Auto V
- Yayınlanma yılı: 2013
- Geliştiren firma: Rockstar Games
- Bütçe: 265 milyon dolar
Dünyanın en büyük ve en iyi oyun firmalarından birisi olan Rockstar Games’in GTA 5 oyunu ise listede 4. Sırada yer alıyor. İlk çıktığı andan beri hala para basan GTA 5, tam 265 milyon dolara geliştirilmiş. Fakat bu parayı misliyle geri kazandırdı firmasına.
Call of Duty: Modern Warfare 2
- Yayınlanma yılı: 2022
- Geliştiren firma: Activision
- Bütçe: 250 milyon dolar
Activision şirketinin en büyük oyun serilerinden birisi olan Call of Duty, aksiyon ve FPS türündeki en iyi serilerden birisi. Serinin son oyunu Modern Warfare 2, firmaya tam 250 milyon dolara mal olmuş. Devasa bütçeli olsa da oyun bekleneni tam olarak verdi.
Star Wars: The Old Republic
- Yayınlanma yılı: 2011
- Geliştiren firma: Electronic Arts
- Bütçe: 200 milyon dolar
Bir devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu olan Star Wars: The Old Republic, EA firmasının en büyük bütçeli oyunlarından birisi. Hala daha milyonlarca oyuncunun zevkle oynadığı oyun, her geçen gün daha da geliştirilmeye devam ediyor.