wmaraci reklam

Google’ın Sırrı: Neden Daima Bir Hobi Projeniz Olmalı?

Canınızın hiçbir şey yapmak istemediği, yaptığınız işleri saçma bulduğunuz ve isimsiz olarak çalışmanızın size kendinizi kötü hissettirdiği oldu mu? Buna benzer şeyleri daha önceden yaşadınız ve araştırdıysanız “tükenmişlik sendromu” sonucuna ulaşmışsınızdır. Tükenmiş sendromu yapacağınız iş konusunda motivasyonunuzu fazlasıyla köreltebilir fakat bu yazının konusu tükenmişlik sendromu değil. Bu yazının konusu ecnebilerin deyimiyle “Corporate Burnout” adı verilen kurumsal tükenmişlik sendromu

Kurumsal tükenmişlik sendromuna bir sabah yataktan kalktığınız gibi girmeniz pek olası değil. Bu sendroma sürüklenmek için bir sürece dahil olmanız ve süreci tamamlamanız gerekiyor. Sonuç olarak hayatınızı önemli olmayan şeylerle tükettiğinizi düşündüren bu çark işlemeye başlıyor. Çözümü mü? Çözümü hobi projelerinden geçiyor!

Kurumsal Tükenmişlik Sendromunda Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Bulgulara göre kurumsal tükenmişlik sendromu herkesin bünyesinde farklı şekillerde hayat bulan dışa vurumlara dönüşüyor. Kimi yaptığı işe karşı olan sabır duygusunu kaybederken kimi yaptığı işi katlanılmaz buluyor. Kurumsal tükenmişlik sendromu yaşayan tüm insanların ortak duygusu ise başka birinin ilgi alanında olan bir iş için çalışmak. Tüm dünyada hepimiz dolaylı olarak birileri için çalışıyoruz bu doğru fakat “Side Project” dediğimiz level’a ulaşamadığınız anda ortaya kurumsal tükenmişlik sendromu çıkıyor ve hayatınızı yörüngesinden saptırarak sizi karamsarlığa sürüklüyor.

U Dönüşü Yapan WhatsApp Yazılı Durum Özelliğini Geri Getirecek
İlginizi Çekebilir!

U Dönüşü Yapan WhatsApp Yazılı Durum Özelliğini Geri Getirecek

Facebook’un Snapchat’i kopyalama furyasının son halkası olarak “Hikayeler” özelliğine kavuşan WhatsApp’da geri adım atılarak, kullanıcıların WhatsApp’da görmek istediği yazılı “Yazılı Durum” özelliği muhtemelen bir ...

Neden Daima Bir Hobi Projeniz Olmalı?

#1- Sıkılganlığı Tedavi Ediyor!

Bir hobi projenizin olması sıkılganlık ve tükenmişlik sendromuna kapılma hissini sizden fersahlarca uzağa taşıyor. Sevdiğiniz işe zaman ayırmak ve onunla ilgili planlar yapmak asıl işinizde de mutlu ve başarılı olmanıza yardımcı oluyor.

#2- Kreatif Olma Özgürlüğü Sunuyor

Başkaları için yaptığınız işte kreatif olma eşiğiniz sürekli sınır altındadır. Bu benim için, sizin için ve herkes için geçerli. Çünkü işin sahibi siz değilseniz her zaman geçemeyeceğiniz sınırlanırınız vardır.Hobi projeniz mi? Onda patron sizsiniz!

#3- Sabırlı Olmayı Öğretiyor

Başkaları için çalıştığınız projelerde sabırlı olmak her zaman mümkün olmayabilir. Çalıştığınız yazılım şirketinin portföyünü düşünün. Yarın işten çıktığınız anda artık oradakilerin hiçbiri sizi ilgilendirmeyecek. Oysa hobi projesi geliştirmek amaç dengenizi daha sağlam kurmanıza yardımcı olacak.

#4- Profesyonelleşmenize Yardımcı Oluyor

Hobi projeleri, hobinizi gerçek işinize dönüştürmeye yardımcı oluyor. Projenizi oluşturmak ve bunun için çalışmak profesyonelleşmenizin önünü açıyor. Hobiniz olan alanda zaman içinde amatörlüğü geride bırakıp profesyonelleşmeye başlıyorsunuz.

#5- Kaçış Yolu Sunuyor

Gündelik hayat, gelecek ve yaşam sıkıntısından en iyi kaçış yolu hobi projelerine yönelmek. Kısa bir süre için bile olsa kendi işinizi, kendi istediğiniz şekilde yapıyorsunuz. Sevmediğiniz işiniz ve daha birçok sıkıntıyı arkanızda bırakırken çalışmaya devam etmenin bundan daha iyi yolu olabilir mi?

Küçük Başlamak, Küçük Kalacağı Anlamına Gelmez!

Google’ın Tüm Zamanının %20’si!

Hobi projesini “gereksiz” statüsünden çıkaran en güçlü oyuncumuz Google.  Google tüm çalışanlarına haftalık mesaisinin %20’sini kendi hobi projelerine dönüştürme şansı tanıyor. Böylece Google insanların kreatif potansiyelini açığa çıkarıyor. İnsanlar tarafından kabul gören projeler üretmek için ekstradan beyin fırtınası yapmaya da gerek kalmıyor. Üstelik Google çalışanları için kurumsal tükenmişlik sendromu bir sorun olmaktan çıkmış oluyor.

Uber

Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından kurulan Uber, hobi projelerinden biri olarak hayata başladı. İlham kaynağı mı? Garrett Camp bir kış akşamı San Francisco’da taksi tutmak için ciddi sıkıntılar yaşadı. Sonra bunu çözüm haline getirebileceği bir hobi projesi olarak Uber’in temellerini attı. 2015’in ortasında paylaşılan istatistiklere göre Uber en az 50 milyon dolar değerinde bir şirket.

Authentic Weather

Spotify’da sanat yönetmeni olarak çalışan Tobias Van Schneider’ın hobi projesi ise Authentic Weather adında bir uygulama. Bu uygulama şimdiye kadar görüp görebileceğiniz istisnasız en samimi hava durumu uygulaması. Tobias’ın hobi projesi hayatının sonuna dek yetecek parayı kazanmasına ve kendi sevdiği işi yapmasına yardımcı oldu.

Dünyada ve ülkemizde hobi projesi olarak başlayıp tarihe adını yazdıran daha birçok proje var. Peki, sizin bir hobi projeniz var mı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al