wmaraci reklam

Bir SEO Uzmanı, Google’da Komik Bir SEO Açığı Keşfetti!

Google’da olası bir SEO açığı yakaladığınızı düşünün… Webmaster ve SEO uzmanları için bunun ölümsüzlük iksiri kadar değerli olacağı aşikar. Ha sabah kalktığınızda duvardan geçmeyi başaran bir süper kahramana dönüşmüşsünüz, ha Google’ın SERP’ini alt üst edebileceğiniz bir açık bulmuşsunuz. İkisi aynı şey. Hatta duvardan geçmeniz sizi havalı yapmayabilir ama Amazon, Target ve Walmart’ı geçmek… İşte bu kesinlikle hayatınızın dönüm noktası olabilirdi.

Distilled adında bir dijital pazarlama ve SEO ajansı çalışanı olan Tom Anthony, hepimizin hayalini yaşadı. Ürün Araştırma ve Geliştirme Uzmanı olarak çalışan Tom, Google’ın site haritasını yeniden gönderme özelliği üzerinde kritik bir açık olduğunu farketti. Önce bulduğu açıkla kalbi hızla çarpan Tom, acele etmeme kararı alarak bir test sitesi kurdu. Oluşturduğu internet sitesini 48 saat boyunca gözlemlendiğinde, oldukça popüler arama terimlerinde ilk sayfaya yükselebildiğini farketti. Üstelik Amazon ve Walmart gibi rakiplere karşı ve sıfır backlink’e sahip sadece 6 günlük bir alan adıyla birlikte!

Tom Anthony’nin keşfettiği açık Google Search Console üzerindeki site haritası gönderme bölümü üzerinden işliyordu. Tom, yönlendirilmeye açık olan internet sitelerinin, site haritalarını ping kodu aracılığıyla Google’a iletebildiğini farketti. Üstelik bu açık LinkedIn, Facebook ve binlerce e-ticaret sitesinde işe yarıyordu. Ping yöntemi sayesinde site haritalarını yeni bir siteye eklemeyi başaran Tom, bir nevi sitemap’ini kullandığı internet siteleri sayesinde onlar kadar otoriter sitelere sahip olabiliyordu.

12 dolar harcayarak yaptığı testin sonunda oldukça kârlı bir sıralama yakalamayı başarınca Tom ne yaptı dersiniz? İlk iş Google’ın güvenlik ekibiyle iletişime geçti ve sistem üzerinde yakaladığı kritik açığı raporladı. Elini çabuk tutan Google yazılımcıları da birkaç saat içinde açığı safdışı bıraktı. Tom Anthony ise yakaladığı harika açık için bin 337 dolar Bug bounty ile ödüllendirildi.

Tom’un bulduğu SEO açığının serbest piyasadaki değerinin milyonlarca dolar (milyonlarca iyimser olmuş olabilir) edeceği kesindi. Fakat kariyerine böyle bir başarıyı eklemeyi daha makul görmüş olmalı ki, Tom kendi bulduğu açığın kendi eliyle kapatılmasını sağladı. Açık hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, biraz da ecnebi lisanına hakimseniz detaylar için Tom’un blog yazısını ziyaret edebilirsiniz.

Bu senaryo aslında Google gibi sistemleri kırılmaz zincir olarak görmememiz gerektiğinin güzel bir örneği. Diğer yandan şunu da sormadan geçemeyeceğim; bu açığı siz bulmuş olsaydınız ne yapardınız?

Tom’a kişisel bir dip not: Allah seni davul etmesin Anthony…

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al