Halka arz, bir şirketin hisselerini yani paylarını BIST Pay Piyasası'nda yani Borsa İstanbul'da işlem görebilmesi için yatırımcılara satmasıdır. BIST üzerinden belli bir yüzdelik hisselerini satışa çıkaran şirketler, bu sayede hem insanların şirkete yatırım yapmasına olanak sağlıyor hem de şirketin kasasına bütçe sokuyorlar. Fakat halka arzın tek amacı maddiyat değildir. Herhangi bir maddiyata ihtiyaç duymayan şirketler dahi kurumsallaşma, itibar edinme ve isimlerini herkese gösterme amacıyla da halka arz olabiliyorlar.
Halka Arz Süreci Nasıl Oluyor?
Öncelikle belirtmekte fayda var ki her şirket istediği gibi halka arz olamıyor. Bir şirketin halka arz olabilmesi için birçok yasal mevzuatı halledip onay alması gerekiyor. Peki bir şirketin halka arz olması için yerine getirmesi gerekenler neler?
- Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) Başvuru
- Halka Arz Onayı
- Halka Arz Olma
- Borsaya Giriş
Halka arz olmak isteyen şirketler Borsa İstanbul ve SPK’ya başvurduktan sonra iki kurum şirketi denetlemeye alır. Uzmanlardan oluşan ekipler, günlerce belki de haftalarca şirketin raporlarını, gelir giderlerini, hisse değerlerini, yönetim kurulunu ve arkadaki melek yatırımcılarını incelerler.
Ekipler tarafından yapılan uzun incelemelerde her şey istenildiği gibi ise, ekip şirketin halka arz olmasına onay veren İzahname adında belge hazırlar. Bu belge şirketin halka arz olmasının anahtarıdır.
Resmi süreçler tamamlandıktan sonra şirket yine Borsa İstanbul ve SPK’nın gözetiminde talep toplamaya başlar.
Şirket halktan talep topladıktan sonra SPK’nın onayıyla beraber borsada işlem görmeye başlar.
Bütün Sağlık Personeli Alım İlanları Sağlık Ağı’nda
Birçok farklı devlet kurumu, farklı dönemlerde, tamamen farklı usul ve esaslara dayalı olarak sağlık personeli alımı gerçekleştirir. Sağlık personeli alım ilanları, çoğunlukla Resmi Gazete’den duyurulur, ancak bazen sadece kurumla...
Halka Arzda Dikkat Edilecekler
Halka arz olan şirketlerin sayısı bir hayli fazla. Peki halka arz olan şirketlere yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Yatırımımızı nasıl daha sağlıklı yapabiliriz? Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç madde var.
- Araştırma
- Kaynak Nereye Gidecek?
- Mali Performans
- Temettü Politikası
- Halka Arzın Amacı
- Hisse Fiyatları
Yatırım yapılacak şirketin tarihçesi, faaliyetleri, rakipleri ve şirketin yıllık bazda açıkladığı net kar oranları araştırmalı.
Yapacağınız yatırım ne kadar olursa olsun, şirketin halka arzda toplayacağı kaynağı nereye harcayacağını, bu kaynakla beraber nasıl büyüyeceğini öğrenin.
Her şirket yıllık olarak kar veya zarar açıklar. Tercih tabii ki kar eden şirketten yana olmalı fakat zarar açıklayan her şirkete de yatırım yapılamaz diye bir şey yok. Zira Netflix gibi dev şirketler bile hala yıllık bazda zarar açıklıyorlar.
Temettü politikası, şirketlerin elde ettiği karı nasıl kullanacağını ifade eden bir politikadır. Bazı şirketler yıllık karlarını hissedarlarına paylaştırırken bazı şirketler de karlarını kasada tutarak kendilerini büyütmeye harcarlar.
Yukarıda da dediğim gibi şirketler hem maddi ihtiyaçtan hem de değerini arttırmak için halka arz olabiliyorlar. Yatırım yapacağınız şirketin halka arz amacını araştırarak ona göre yatırım yapabilirsiniz.
Yatırım yapılacak şirketin hisse fiyatı çok önemli bir kriter. Hisse senedi fiyatı ne kadar yüksekse şirket o kadar değerli ve büyük demektir.
Halka Arz Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Halka arz olan şirketlerden hisse alabilmek için şirketlerin önceden duyurduğu talep toplama tarihlerinde almanız gerekiyor. Şirketten hisse almak için mobil bankacılık uygulamalarını ve lisanslı borsa platformlarını kullanabilirsiniz.
Son olarak hatırlatalım. Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.