Dünyada 1 milyarın üzerinde internet sitesi bulunuyor. Yani neredeyse her 8 kişiden birisi internet sitesine sahip. Tabii biz bunların çok ama çok azını biliyoruz. Hali hazırda aktif olan internet sitelerinin çok ciddi bir oranı aylarını tıklama almadan geçiriyor. Peki, 'Hosting' başlıklı bir içerikte neden size bunları anlatıyoruz? Çünkü sitelerimizin nerede ve nasıl barındığı hiç de bağlam dışı değil.
Bir internet sitesinin barınma durumu, hem arama motorları hem de ziyaretçiler açısından pek çok etkiyi beraberinde getirebiliyor. Örneğin ulaşmaya çalıştığımız bir internet sitesine günün belirsiz saatlerinde erişim kesiliyorsa ve biz bu siteyi Google üzerinden bulduysak bu nasıl bir etki yaratır? Doğru! Geri tuşuna tıklarız, sıralamadan ulaşabildiğimiz bir başka siteyi seçeriz. İşte bu da Google gözünde ulaşamadığımız siteyi değersizleştirir ve ulaşabildiğimiz siteyi değerli kılar. Tabii hosting seçimini önemli kılan sadece bu da değil. Gelin detaylıca konuya eğilelim.
Doğru Hosting Nasıl Seçilir?
Yazının ilerleyen kısımlarında pek çok teknik detaydan da konuşacağız ancak belki bunların ilgisini çekmeyeceği okurlarımız olabilir. Bu noktada en geçerli tavsiye sanırım diğer kullanıcıların tereddüt duymadan satın alabildiği hizmetlere yönelmeleri olacaktır. Akım nereye doğruysa, oraya yönelmekte fayda var.
Neden mi? Örneği Türkiye’de alanında uzman olan Clouduck üzerinden verelim. İyi hizmet vermeyi sürdürmeseydi, müşteriler burada kalır mıydı? Bu yalnızca doğru yerlere reklam vererek sağlanılabilecek bir şey değil elbette. Güvenilirlik burada uzun süreli, kesintisiz ve iyi hizmet vermekten geçiyor. Bizim sektörümüzün en hoş yanlarından birisi, bu konuda başarılı firmaları övmekten de, başarısızları yermekten de çekinmiyoruz. Dolayısıyla bariz bir akım görüyorsanız, uyum sağlamaktan bir zarar gelmeyecektir. Bu belki de hiçbir detay bilmeden uygulayabileceğiniz en verimli şirket seçme tekniği olabilir. Şimdi işin detaylarına girebiliriz.
Bir Webmasterın CV'si En Fazla Bu Kadar Etkileyici Olabilir; CV OS
Bir Webmaster olmayı gerçekten kafanıza taktıysanız, muhtemelen sonsuza kadar evinizden kendi imkanlarınızla çalışamayacağınızın farkına varacaksınızdır. Eğer bunun farkına vardığınızda zaten kendi şirketinizi kuramamışsan...
Hangi Teknik Detaylara Dikkat Etmeliyiz?
Burada başlıca dikkat etmemiz gereken 5 unsur bulunuyor. Aşağıda bunları zaten sıralayacağız ancak ana unsurlar dışında da avantajlar yakalayabiliriz. Gelin Türkiye’nin lider hosting sağlayıcılarından Clouduck’ın da desteklediği bu avantajlara hızlıca birkaç örnek verelim.
- Mail Sistemi: Artık eskisi kadar kullanılmasa da eğer organizasyonunuzu webmail ile yürütecekseniz, kullanacağınız hosting’in bu konuda ne gibi avantajlar sağladığı önem kazanabilir.
- SSL Sertifikası: Arama motorları ve tarayıcılar bir süredir sitelerin güvenliğini ölçerken sertifikalara dikkat ediyor ve bazı firmalar en basit barındırma hizmetlerinde dahi SSL sertifikası sunulup sunulmadığına dikkat ediyor.
- Yedekleme Politikası: Verileriniz kaybolmasın değil mi? Eh, bunun yolu da şirketin bir önceki haftanın yedeğini otomatik olarak almasından geçiyor. Çoğu şirket artık bu desteği veriyor olsa da, satın alım yapmadan önce bir sormanızda fayda var.
Hosting Hizmetlerini Üstün Kılan Yönler
Bugün siteniz yavaş mı diye korktunuz ve sebebini barındığı yere bağladınız. Değişiklik yapacaksınız yapmaya ama nereye gideceksiniz? Ne beklemelisiniz? İşte burada işler kızışıyor.
Beklemeniz gereken 5 unsur olduğundan bahsetmiştik. Gelin bu 5 unsuru da listeleyelim.
- Fiyat ve Performans beklemeniz gereken belki de en önemli unsur diyebiliriz. Eğer trafiği düşük, hedefleri niş bir kurumsal siteyi barındırmak için paylaşımlı hosting hizmeti için profesyonel sunucu ücreti ödeyecekseniz anlamı ne ki? Fiyat uygun, performans ise yüksek olabilmeli.
- 7/24 Canlı Destek de beklemekte yanlış hiçbir şey yok. Sitenizle ilgili ne zaman bir sorunla karşılaşacağınız belli mi olur? Ayrıca her birimiz ağ alanında uzman birer sunucu dehası olacağız diye bir şey yok. Olsaydı bile çoğu barındırma hizmeti, sorunları tamamen ortadan kaldırabileceğimiz bir özgürlüğü de güvenlik amacıyla paylaşmıyorlar. O zaman bize de ulaşılabilir bir telefon ya da form beklemek kalıyor.
- Teknik donanım konusunda da beklentilerinizi oluşturun. Çünkü bugün paylaşımlı hosting de olsa, kendi sunucunuzu da satın alacak olsanız teknik donanıma önem vermeniz gerekiyor. Bulunduğumuz yılı bir düşünsenize? SSD’siz bilgisayar satın almıyoruz değil mi? O zaman SSD sunmayan yerlerde de sitemizi barındırmayalım. Keza ayrılan CPU’nun bize özel olması ve bellek de önemli.
- Depolama Alanı unutmamamız gereken noktalardan birisi. Büyük bir tema kullanıp, bol bol görsellerle, güzel sayfalar hazırlamak istiyorsak, hizmeti de buna göre seçmeliyiz. Evet, tek sayfalık siteler için bu belki bir sorun olmayacaktır. Ancak içerik ürettiğiniz bir siteniz varsa, ayağınıza depolama alanı sınırlarının takılmasını istemezsiniz değil mi?
- Kesintisiz Hizmet unsurunu da ekleyelim değil mi? “%99 uptime” yazısını, konuya en uzak okurlarımız dahi görmüş olmalı. Bunu paket içeriğine yazmak çok çok kolay bir şey tabii ki, peki ya sağlamak? Eğer eski, sorunlu bir sunucu içerisine yerleşirse siteniz belki de pek çok gece birkaç saatini kapalı geçirebilir. Bunun yaşanmayacağı bir adres seçmek, sitelerimiz için en önemli noktalardan birisi. Sürekli olarak erişilebilir olmak, internet dünyasının en temel kuralları arasında.
Peki, sizin bir hosting firmasını tercih ederken dikkat ettiğiniz neler var? Yorumlarda bizimle paylaşarak içeriğimizi geliştirebilirsiniz. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.