wmaraci reklam

ICANN; .corp, .home ve .mail Uzantılarını Emekliye Ayırıyor!

2012 yılında internet dünyasına dahil olan .corp, .home ve .mail uzantılı TLD uzantıları için ICANN bugün resmi kararını açıkladı. Bundan sonra herkese açık World Wide Web üzerinde birer kullanıcı olarak bu domain uzantılarını satın alamayacağız, göremeyeceğiz ve kullanamayacağız.

ICANN, yayıncılar ve kullanıcılar için interneti bir panayır alanına çevirmek için uğraşıyor. Sürekli eklenen yeni TLD uzantılarıyla panayır etkinliği aktif tutuluyor ve erkenden koltuğu kapılan alan adları için üzülen Webmaster’lara yeni alternatifler sunuyor. ICANN tarafından ilk defa 2012 yılında satışına başlanan .corp, .home ve .mail uzantıları o zamanlar her kafadan farklı bir sesin yankılanmasına ve uzmanların bu alan adına karşı çıkmasına neden olmuştu.

İşin profesyonel ve kurumsal boyutunda olan arkadaşların bildiği gibi .mail gibi uzantılar bazı yerel ağ sistemlerinde maile erişmek için DNS yardımıyla kullanılıyor. Hal böyle olunca kullanıcılar local’de barınan .mail uzantısı yerine World Wide Web’deki uzantıya erişiyor ve ortalık karışıyordu. Yaşanan kafa karışıklığıyla baş edemeyen ICANN en sonunda resmi kararını vererek bu alan adlarının satıştan ve kullanımdan kaldırılmasında karar kıldı. Peki, bu alan adlarından herhangi birini binlerce dolara satın alan Webmaster’lar ne yapacak?

ICANN mağduriyetin giderilmesi için kendi bütçesinden tüm alan adı sahiplerine “standart iade” adı altında toplamda 1 milyon 300 bin dolar ödeme yapacak. ICANN’in 2012’den bu yana alan adlarıyla birlikte toplamda kasasına gren tutar ise 3 milyon 700 bin dolardı. İşlem masraflarını iadenin dışında tutacak olması nedeniyle Webmaster’ların bu işten zararlı çıkacağı kesin.

ICANN ile ilgili yaşanan bu sıkıntıdan sonra Webmaster’ların standart TLD’lere (com, net ve org gibi) sıkı sıkıya bağlanıp, yeni yayınlanan TLD’lere şüpheyle bakması kaçınılmaz olacaktır.

Yeni uzantıların yaygın hale gelmeden rafa kaldırılması ve masraflar hariç iade yapılmasına ne diyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al