wmaraci reklam

İngilizce Siteler Açmak Her Zamankinden Daha Kolay

Bu sitede, geçmiş yazarlar da ben de defalarca yabancı dillerde siteler açmanın avantajlarından ve yollarından bahsettik. Şimdiyse öyle bir noktadayız ki, bu iş daha önce hiç olmadığı kadar kolay. Peki, nasıl?

Elbette bu yazıda, yapay zeka araçlarını sitemizin içerik yol haritasını oluştururken nasıl kullanacağımızdan bahsedeceğiz. Çünkü işi bu kadar kolay kılan unsurun adı ‘AI’. Günün sonunda, AI araçlarını iyi kullanmayı bilenler, dil sorununu ortadan kaldırabilecek ve istedikleri herhangi bir dille, dünyanın herhangi bir yerindeki insanlara içeriklerini servis edebilecekler. Bunu yaparken de, SEO ve sosyal medyayı doğru kullanabilenler gelir yöntemleriyle güzel paralar kazanabilirler gayet doğal olarak.

Siteyi Açma Süreci Alışık Olduğunuz Gibi

Siteyi her zaman bildiğimiz yollarla açıyoruz. Bir alan adı satın aldıktan sonra sunucumuza dilediğimiz yazılımı yükleyebilir (Wordpress, Joomla vs.) ve içerik üretmeye başlayabiliriz. Elbette sunucumuza bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı) desteği alarak dünyanın her yerindeki kullanıcılara daha hızlı ulaşabilmek mantıklı bir hamle olacaktır. Hatta spesifik olarak bir ülkeye yayın yapmayı planlıyorsak, sunucu ya da barındırma hizmetini de en baştan oradan almak oldukça doğru bir hamle olur.

Yapay zeka bu aşamada da elbette bize yardımcı olabilir. Örneğin ChatGPT’ye hangi dilde yayın yapmamızın reklam gelirleri açısından daha mantıklı olacağını sorabiliriz. Kullanmamız gereken sunucuyu nereden almamızı tavsiye ettiğini ve hangi CMS’in (İçerik Yönetim Sistemi) işimizi kolaylaştıracağını da.

Konu yazılıma geldiğinde, ihtiyacımız olan temayı onunla doğru iletişimi kurarak beraber oluşturmak gibi uçuk fikirler de elbette uygulamada biraz bizi yorabilecek olsa da fazlasıyla mantıklı. Diğer bir yandan seçtiğimiz temada, beğenmediğimiz özellikleri yazılımdan hiç anlamıyor olsak dahi AI yardımıyla değiştirmemiz mümkün.

Örneğin, bir WordPress teması kullandığımızı düşünelim ve tema özellikleri gereği logomuz sol üste yaslı olarak geliyor ve geliştirici bunu kontrol etme özelliği eklememiş. Biz ise logonun ortada olmasını istiyoruz. Temamızın ‘header’ kodlarını ChatGPT’ye yollayabilir ve bu isteğimizden ona bahsedebiliriz. O da bizim için kodlarda gerekli değişiklikleri yaparak bize geri dönüş yapacaktır. Kulağa oldukça kullanışlı geliyor değil mi?

Sıkılmak Webmasterların Süper Gücüdür!
İlginizi Çekebilir!

Sıkılmak Webmasterların Süper Gücüdür!

Üniformalarımız, mevzuya giderken atlayıp gazlayabileceğimiz süper pahalı araçlarımız ve belki daha bunun gibi havalı hiç bir şeyimiz olmayabilir. Evet, bizler birer süper kahraman değiliz ama en az bir süper kahraman kadar önemli g...

İçerikleri Nasıl Hazırlayacağız?

Bu noktada üç farklı yol tavsiye edeceğim ancak unutmayın AI ile çoğu zaman tek sınır, kendi yaratıcılığımız. Çünkü bunun dışındaki konularda o bize fazlasıyla yardımcı olabilir. Gelin üç detaylı maddede tavsiyelerimizi sıralayalım. Ben Almancayı baz aldığım komutlarla örnek vereceğim ama siz bunu elbette değiştirebilirsiniz.

Not: Daha verimli kullanabilmeniz için 4.0 sürümünü tavsiye ettiğimi söyleyeyim. Hem sizi anlamak, hem de dil üzerine yetenekleri açısından çok daha iyi bir sürüm ancak ücretli. Karar sizin.

  • İçerikleri Oluşturun: Tıpkı Türkçe sitelerimizde yaptığımız gibi, içeriklerimizi oluşturalım. Mümkünse tek tek çeviri yaptırmaktansa en azından 3 ya da 4 yazımızı bir kenarda toplamalıyız başlangıçta. Ardından verebileceğimiz bir komutu aşağıda paylaşıyorum. Siz kendinize daha uygun olacak şekilde değişiklikler yapabilirsiniz elbette.

Sen SEO kurallarına dikkat eden bir internet editörü olan benim çeviri asistanım olacaksın. Yazılarını aynı üslupta yazabilmen için sana 3 ayrı yazımı, ayrı mesajlarla göndereceğim. Her yazımı analiz et. 3. Yazımı da analiz ettikten sonra göndereceğim yazıları Almanca’ya çevir.”

  • İçerikleri de AI Oluştursun: Bu yolda içeriklerinizi de AI’a yazdırabilmeniz için bir komut örneği vereceğim. Ancak yine sizi analiz etmesi için 3 yazı önden hazırlamanızda fayda var. Ardından yazı yazdırmaya başlayabiliriz.

Sen SEO kurallarına dikkat ederek Almanca yazılar yazan benim bir kopyamsın. Yazılarını aynı üslupla yazabilmen için sana 3 farklı yazımı başlıklarıyla birlikte sıra sıra göndereceğim. Her mesajımda yazımı önce analiz et ve benden bir sonraki yazıyı iste. Sonrasında sana yazmak istediğim anahtar kelimeleri verdiğimde bunlara Almanca başlıklar da bularak yazıları yaz.”

  • Sitelerimizi AI Çevirsin: Bu seferki metot hali hazırda sitesi olan, trafiğinden ve içerik kalitesinden memnun olanlar için geçerli. Sitemizdeki yazıları tek tek AI ile çevirebiliriz. Burada iki koşul var, sitemize bir Almanca dosyası mı açacağız? Yoksa sıfırdan bir site mi kuracağız? Ben aşağıda iki koşulu da gözeten bir komut örneği vereceğim.

Sen SEO kurallarına dikkat ederek yazılar yazan benim Almanca çevirmenimsin. İleteceğim yazıları analiz ederek çevirilerini yapacaksın. Çeviriler birebir karşılık olmamalı ve cümleleri aynı anlama gelecek şekilde değiştirmelisin (Eğer farklı bir site açacaksak). Yazıların SEO uyumlu kalmalarına da özen göstermelisin.”

İşte şimdi yurtdışındaki herkese ulaşabilmeniz için gerekli ‘prompt’ yapısını öğrendiğimize göre işin en can alıcı kısmını da çözmüş olduk. Eğer ilk defa yabancı dilde bir site macerasına atılacaksanız, unutmayın ki hiçbir şey olmasa dahi kazandığınız tecrübeler bir sonraki projenizde size yardımcı olacaktır.

Uyguladığınız farklı komut yapıları varsa, yorumlarda bizimle ve okurlarımızla paylaşarak içeriğimizi geliştirebilirsiniz. Sonraki yazılarda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al