wmaraci reklam
tr.link

Wordpress SEO Yapmak, SEO Ayarları ve SEO Eklentileri

WordPress, Matt Mullenweg tarafından oluşturulmuş ve zaman içerisinde bütün kullanıcılarının katkılarıyla geliştirilmiş, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir CMS sistemidir. Dünya çapında en çok kullanılan CMS sistemi olması da, WordPress ile kurulan sitelerin ne kadar iyi seviyelere gelebildiğinin göstergesi. Bu sözümüzü istatistikler ile destekleyecek olursak; Dünya üzerinde en çok trafik alan 1 milyon websitesinin %51,26’sının WordPress ile oluşturulduğunu söyleyebiliriz.

Peki neden bu kadar övüyoruz WordPress’i? Özellikle kullanıcılarına çok çeşitli temalar ve her ihtiyaca yönelik eklentiler sunması, kullanım açısından tercih sebeplerinden sadece bir kaçı. Kullanım açısı diyoruz çünkü bir websitesi sahibinin en dikkat etmesi gereken konuların başında SEO gelir. (SEO, kısaca arama motoru optimizasyonudur ve sitenizin Google aramalarında üst sıralarda çıkması için yapılması gereken işlemleri denir.) WordPress, biz kullanıcılara SEO konusunda yardımcı olacak bir çok ayarlama seçeneği ve bir çok eklenti sunmaktadır. Şimdi sizlere WordPress sitelerinizde kullanabileceğiniz en iyi SEO ayarlarından başlayarak, en iyi SEO eklentilerine değineceğiz.

WordPress SEO Ayarları

WordPress’de SEO yapmak, öncelikle sistemin bizlere sunduğu ayarlardan başlar. Bu kısımda öncelikle WordPress Admin Panel’inize giriş yapınız.

Genel Ayarlar

Ayarlar > Genel menüsünden erişeceğiniz sayfada web sitenizin en önemli noktalarından “Site başlığı”, “Slogan” ve “URL” kısımlarını ayarlayabilirsiniz.

Site başlığınız SEO yaparken özenle yazmanız gereken bir başlıktır. Hemen hemen tüm Index’lerinizde bu başlık gözükecektir ve sitenizin anahtar kelimenizde yükselmesinde önemli rol oynayacaktır.

Sonrasında ise sloganınız; yine Google’ın dikkat ettiği ve sitenizin en alakalı 2-3 anahtar kelimesini geçirmenizi tavsiye ettiğimiz bir kısımdır.

“WordPress Adresi” ve “Site Adresi” kısımları da kullanıcıların web sitenize www. olarak mı yoksa olmayarak mı gireceğini ayarlayabileceğiniz bir kısımdır. Bizim tavsiyemiz www. olmadan girilmesi yönünde.

Ping’leme

WordPress sitelerinizde yazılarınızın hızlı bir şekilde arama motorları tarafından fark edilip Index’lenmesini istiyorsanız mutlaka yapmanız gereken SEO ayarları biridir Ping’leme.

Ayarlar > Yazma menüsünden ulaşacağınız sayfanın en alt kısmında bulunan “Servisleri Güncelle” bölümünde yer alan kutucuğa yazılarınızın Ping’leneceği servisleri yazabilirsiniz. İşte birkaç örnek güncelleme servisini şöyle verebiliriz:

Daha fazla wordpress ping servisi için şuraya göz atabilirsiniz:

Kalıcı Bağlantılar

WordPress SEO denildiğinde belki de herkesin aklına gelen ilk ayarlardandır kalıcı bağlantılar. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar menüsünden ulaşabileceğiniz bu ayarlar aracılığı ile web sitenizin URL yapısını ayarlarsınız.

WordPress, varsayılan olarak soru işaretleri ve bir çok rakam içeren web URL’leri kullanır. (http://siteadi.com/?p=123) Tabi bu arama motorlarının pek sevdiği bir yapı değildir. Arama motorları içeriğin bulunduğu sayfanın ne olduğunu anlamak ister ki arama sonuçlarında kullanıcının aradığını tam olarak ona verebilsin. Bu da demek oluyor ki, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak istiyorsanız kalıcı bağlantılarınızı çok dikkatlice oluşturmalısınız. Şimdi size birkaç önemli tüyo verelim.

Girdiğiniz sayfadaki ayarlardan “Özel yapı”yı seçip karşısındaki kutucuğa /%postname% yazınız. Bu demek oluyor ki “http://siteadi.com/yazdiginiz-yazinin-adi” şeklinde bir URL yapınız olacaktır. Bazı kaynaklar /%postname%.html şeklinde yazmanızı söylese de, biz bunu önermiyoruz. Çünkü Google’a göre bir URL ne kadar kısa ise o kadar verimlidir. Bundan dolayı her URL’nize fazladan 5 karakter eklemenize gerek yok.

Buradaki diğer ayarları isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz fakat en iyi sonucu yukarıda bahsettiğimiz şekilde alacağınızı söyleyebiliriz.

Görsellerin SEO’ya Uygun Hale Getirilmesi

WordPress’teki ayarlarımızı bitirdikten sonra şimdi gelelim web sitemizde yer alan görsellere. Görseller, SEO konusunda web sitenizi üst sıraya taşıyarak, daha çok ziyaretçi almanızı sağlayan kaynaklardan biridir.

Web sitenizdeki görselleri, o görselin tam olarak adını yansıtacak ve Türkçe karakter içermeyecek şekilde girmelisiniz ve sitenize öyle yüklemelisiniz. Mesela elmalar ile dolu bir resim yükleyeceğiz ve internetten indirdiğimiz resim 23425el414.jpg şekline. Biz bunu bu şekilde sitemize yüklersek; Google bunun elma ile ilgili bir resim olduğunu anlayamadığından Görsel Aramalar’da üst sıralarda çıkartmaz. Fakat biz bu resmi elmalar.jpg şeklinde kaydedip sitemize yükler ve bu resme birde ALT etiketi girersek, resmimizin Görsel Aramalar’da çıkma ihtimalini çok daha yükseltmiş oluruz ve web sitemize büyük bir fayda sağlarız.

Mobil Uyumluluk

Bildiğiniz veya bilmediğiniz gibi Google yakın bir tarihte mobil uyumlu olmayan web sitelerini arama sonuçlarında daha geri plana atacağını duyurdu. Bu da SEO için olmazsa olmaz kurallar arasına web sitenin mobil uyumlu olmasını da ekledi. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirebilmek için çeşitli Framework’leri (Bootstrap) kullanabilir veya eklentilerden yardım alabilirsiniz.

SEO Hakkında Doğru Olduğuna İnanılan 4 Şehir Efsanesi
İlginizi Çekebilir!

SEO Hakkında Doğru Olduğuna İnanılan 4 Şehir Efsanesi

Sitenizi 1. sıraya taşımak istiyor musunuz? O zaman beşinci günün şafağında doğuya bakın. Bir işe yarar mı bilmiyorum ama sonucu pek fark etmez. Eğer bu sayfadaki şehir efsanelerinin işe yarayacağına inanıyorsanız, şafakta doğuy...

Wordpress SEO Eklentileri

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi WordPress’in kullanıcılarına sunduğu en güzel imkanlardan biri de bol bol eklenti seçeneği. Bu eklentiler sitemizi çok daha iyi hale getirmek için adeta birbirleri ile kapışacaklar. Şimdi WordPress’de SEO yaparken kullanabileceğiniz birkaç eklentiden bahsedeceğiz.

WordPress SEO by Yoast

WordPress alt yapınızı oluşturduktan sonra ilk yükleyeceğiniz eklentiler arasına Yoast’ı yazabilirsiniz. Bu eklenti, web sitenizi SEO anlamında en yakın arkadaşı olacaktır. Teknik optimizasyon konusunda çok geniş bir yelpaze sunan Yoast, en etkili içerikleri oluşturmanızda sizlere yardımcı olacaktır. İşte Yoast’ın bazı özellikleri:

  • Sayfa Analizi
  • Otomatik Meta Etiketleri Optimizasyonu
  • Link Öğeleri
  • XML Site Haritaları
  • RSS Optimizasyonu
  • .htaccess ve robots.txt Dosyalarını Düzenleme
  • Sosyal Medya Entegrasyonu
  • Fonksiyonları İçeri ve Dışarı Aktarma
  • Google News SEO Modülü

Ve çok daha fazlası. Bu eklenti web sitenizin bir çok ihtiyacını karşılayacaktır.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

All in One SEO Pack

Yoast’ın en ciddi rakibi ve bir başka SEO eklentisidir. All in One SEO Pack eklentisi ile otomatik olarak arama motorları için başlıkları optimize etme ve meta etiketleri üretme gibi temel SEO özelliklerine sahip olabilirsiniz. Google Analytics desteğinin yanı sıra, özel sayfa türleri, gelişmiş Canonical URL’ler, sayfa navigasyon bağlantılarının ayarları ve işlevselliği arttırmak için dahili API özellikleri, All in One SEO Pack’i güçlü kılmaktadır.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/

SEO Friendly Images

Biraz yukarıda bahsettiğimiz, resimlerimize ALT başlık ekleme olayının önemini yansıtan bir eklentidir SEO Friendly Images. Resimlerinize otomatik olarak ALT ve TITLE ögelerini ekler ve sitenize arama motorlarından gelen trafiğin artmasında rol oynar.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/seo-image/

Google XML Sitemaps

Bu eklenti, websitelerinizin en iyi şekilde Index’lenmesi için arama motorlarının sitenizdeki bağlantıları daha kolay algılayabileceği XML formatında bir sitemap oluşturuyor. Oluşturulan bu site haritaları, arama motorlarının sitenizi daha kolay taramasını sağlıyor.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

WP External Links

WordPress SEO eklentileri arasında yine en önemli eklentilerden biridir External Links. Bir çok web sitesi, Twitter, Facebook vb. sitelere Dofollow link çıkışı vermektedir fakat bunu önemsememektedir. Google, bir web sitesinin çok fazla link çıkışı yapmasını istemez; çünkü fazlaca yapılan link çıkışları, sitenizin o linklere sağladığı yararı düşürür. Bundan dolayı Twitter, Facebook gibi sitelere yaptığınız Dofollow linkleri Nofollow’a çevirmeniz sitenizin yararınadır. Bu durumda da yardımınıza WP External Links ekletisi koşuyor.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/wp-external-links/

SEO Smart Links

Genelde WordPress tabanlı haber sitelerinde gördüğümüz; haber içerisindeki kelimelerde site içi linkleme yapılmasını sağlayan eklentidir. SEO Smart Links, girdiğiniz kelime öbeklerinizi yazdığınız yazılar içerisinde otomatik olarak bulup, istediğiniz bir linke yönlendiriyor.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/seo-automatic-links/

Simple 301 Redirects

Web sitenizdeki silinen sayfaları ve kırık linkleri arama motorları sevmez. Index alan bir sayfanızın 404 hatası vermesi, sitenizin arama motorunun ve kullanıcının gözünde – puan almasına sebep olur. Silinen veya adresi değişen sayfaları 301 yönlendirmesi ile benzer bir sayfaya veya anasayfaya yönlendirmek bu olumsuz durumu ortadan kaldıracaktır.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/simple-301-redirects/

WordPress Mobile Pack

Yine yazımızın içerisinde bahsettiğimiz gibi artık mobil uyumluluk web siteleri için bir şart haline geldi. Eğer web sitelerinizin daha üst arama sonuçlarında çıkmasını istiyorsanız WordPress Mobile Pack eklentisini kurmanız gerekiyor. Bu eklenti, mobil uyumlu olmayan WordPress sitelerinizi mobil uyumlu yapıyor.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/wordpress-mobile-pack/

WP Super Cache

Google, Yandex, Yahoo, Bing ve diğer tüm arama motorları, web sitelerinin hızlı yüklenmesini ister. Hatta Google’ın bunun için test yapabileceğiniz Pagespeed servisi bile var. Web sitelerinin hızlı yüklenmesi, arama motorları botlarının sitelerinizi daha sık ziyaret etmesi, bu da içeriklerinizin daha hızlı Index’lenmesi ve böylece daha üst sıralarda çıkmanız anlamına gelmektedir. Web sitenizin açılış hızını arttırmak için WP Super Cache eklentisini kullanmanızı öneririz.

Eklenti sayfayı ve eklentiyi indirmek için: https://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/

Son Olarak

WordPress SEO konusuna detaylıca değindiğimiz bu makalemizde önce site içi SEO ayarlarından sonrasında eklentilerden bahsettik. Bu anlattıklarımız yanı sıra düzenli bir çalışma ile web sitelerinizi en üst sıralara çıkarabilirsiniz.

WordPress ile kalın, SEO’yu unutmayın. :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al