Kurumsal kimlik, pazarlamada (marketing), bir kurumun görünen yüzüne verilen isimdir. Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Kurumsal kimlik, boyutu, görevi veya amacı ne olursa olsun herhangi bir işletme veya kuruluş için önemlidir. Kimliğiniz, sizin kim olduğunuzu ve müşterilere, ortaklara ve halka ne yaptığınızı tanımlayacaktır. Etkili bir kurumsal kimlik, tasarımınız, eylemleriniz ve iletişimleriniz aracılığıyla sizi kolayca tanıyabilir hale getirecektir.
Bölüm 1: Kurumsal Kimlikinizi Belirlemek İçin Bir Strateji Geliştirme
1 - Şirketinizin tarihini, misyonunu ve yöntemlerini inceleyin. Kamu için kurumsal bir kimlik oluşturmadan önce, kim olduğunuz konusunda bir iç konsensüse ihtiyacınız var. İş planınızı, görev bildiriminizi, değerler bildirinizi, stratejik planınızı ve neden bulunduğunuzu ve neye sahip olduğunuzu tanımlayabilecek diğer kurumsal belgeleri inceleyin.
Görev beyanınızda, yaptıklarınızı, nasıl yaptığınızı, kimin için yaptığınızı ve pazara getirdiği değeri açıkça belirtmesi gerekir. Her görev bildirimi farklı olacak olsada, ancak olabildiğince açık ve özlü olmaya çalışmalısınız. Belirsiz bir misyon açıklaması esneklik sağlayabilir ancak müşterileriniz ve yatırımcılarınız, ne yaptığınızı anlamada zorlanabilirler. Şirketinizin müşterileri için ne yaptığına odaklanın ve çalışanlarınızın hedeflerinize odaklanmasını sağlayın.
2 - Başkalarının şirketiniz hakkında ne düşündüklerini anlayın. Paydaşların kuruluşunuzu veya şirketinizi nasıl göründüğünü anlamak için anketler yapın, sorular sorun, görüşmeler yapın ve genel tartışmalar düzenleyin.
3- Size benzer işletmeleri ve organizasyonları araştırın. Diğerlerinin web sitelerini gözden geçirin, müşterilerinin referanslarını okuyun ve sosyal paylaşım sayfalarını ziyaret edin. Neyi sevdiğinizi ve beğenmediğinizi belirleyin ve kurumsal kimliklerini kavramanın ne kadar kolay veya zor olduğunu belirleyin.
Başarısız olan şirketleri yanı sıra aynı zamanda başarılı şirketleri incelemek için de biraz zaman ayırın. Kurumsal yapıları, iletişim biçimleri ve tasarımlarındaki farklılıklara gözatın. Bir şirketin başarılı olmasını sağlayan unsurlar hakkında düşünün.
4- Gelecek için bir vizyon oluşturun. Kurumsal kimliğiniz, şu andaki hedeflerin yanı sıra önümüzdeki 5 ila 10 yıl boyunca olanları da kucaklamalıdır. Vizyonunuza çalışanları, liderleri ve ortakları da dahil ediniz.
Az Zamanda Çok İş Yapmanıza Yardımcı 5 Teknik
Webmaster olarak belki en büyük sorunlarımızdan biri de online olmamız ve işimizin yapısı gereği online kalmaya devam etmemizdir. Oysa online olmak 2016 yılında bir insanın dikkatini dağıtmak için yapabileceği en iyi şeylerden de bir...
Bölüm 2: Kurumsal Tasarım Yaratmak
1- Logo tasarlayın. Bir takım tasarımcı ve yazarları bir araya getirin ya da personelinizde o tür yaratıcı yeteneklere sahip olan kimse yoksa bir danışman tutun. Herkesi bir odaya alın ve şirketiniz için bir logo düşünmeye başlayın. Logo, hemen tanınabilmesi için tasarlanmalıdır. Logo temiz ve basit olmalıdır. Çünkü logonuz kurumsal tasarımınızın yalnızca bir parçası olacaktır, diğer tasarım yönleriyle eşleşmeyene kadar iyi bir logonun anlamı olmayacak.
2- Büyüleyici bir yazı tipi seçin. Bir web sitesi, reklam ya da bir ürünün ambalajını oluştururken, hemen tanınabilen ve insanlara belirli bir duygu getiren bir tipografi oluşturmanız gerekir. Okunabilir ve benzersiz olan uygun bir yazı tipi seçin.
3- Farklı renk kombinasyonlarını göz önünde bulundurun. Seçtiğiniz renkler, kuruluşunuz ve işinizi nasıl yürüttüğünüz konusunda cesur bir açıklama yapacaktır. Şirket felsefenizi ve stratejinizi aktardığından emin olun.
4- Tasarımınızdaki kaliteyi gösterin. Kaliteli ürün ve hizmetler sunan bir şirket, müşterileri geri dönüşünü sağlamak ve işini devam ettirmek için en iyi şansa sahiptir. Kalite, tasarımınızı da içeren kurumsal kimliğinize yansıtılmalıdır
5- Bir topluluğu bir araya getirin. Şirketinizin genel tasarımı belirli bir topluluğu bir araya getirmek için çalışmalıdır. Hizmetleriniz veya ürünleriniz için bir topluluk oluşturabiliyorsanız, şirketinize geri dönüş ihtimali yüksek olacaktır.
6- Bir web sitesi oluşturun. Bu web sitesi sizin şirketinizin online yüzü olacaktır ve bu site kurumsal web tasarım yönünden kuvvetli olmalıdır. İsterseniz sitenizi özel olarak yaptırabilirsiniz (ki bu çok pahalıya gelir) ya da https://www.templatemonster.com/tr/ adresinden kurumsal web tasarımına sahip hazır web sitesi satın alıp paradan ve zamandan tasarruf edersiniz
Bölüm 3: Kurumunuzun Profesyonel Davranışını Arıtın
1- Etik davranın. Genel kurumsal davranışınız, kurumsal kimliğinizin en önemli özelliklerinden biridir. Davranışlarınız, paydaşlarınızın yanı sıra müşterilerinize de güven taşımalıdır.
2- Müşterilerinizi koruyun. Kurumsal yapınız, müşteri koruma önlemlerini içermelidir. Mağazalarınızı, web sitenizi veya ofislerinizi ziyaret eden müşterilerin güvende olmasını sağlamak için bu önlemlerin geçerli olması gerekir.
3- Müşteri memnuniyetini takip edin. Siz veya şirket karar verirken müşterilerinizi aklınıza getirip göz önüne alın.
4- Sağlıklı bir işyeri oluşturun.
5- Çeşitlilik ve ekip çalışmasına teşvik edin.
6- Dürüst diyalog sunun. Hissedarlarınızla veya paydaşlarınızla açık ve dürüstçe konuşun. Bunlar stoklarınızı ve ürünlerinizi satın alan insanlar. Onlar sadece döngüde tutuldukları sürece bunu yapacaktır. Bu insanlara işinizin nasıl yapıldığına dair dürüst bir resim verin.
Bölüm 4: İletişim Stili Oluşturma
1- Yetenekli iletişim uzmanları işe alın. Müşterilerinizle nasıl iletişim kuracağınızı seçmek, şirketinizin başarılı olup olmayacağını belirleyebilir. Piyasadaki en iyi ürün sizde olsa bile, kimsenin bilmediği bir şey hiç birşey ifade etmez.
2- İletişim işlevine güvenin. İletişim departmanınızın stratejiniz hakkında ne dediğine kulak verin. İletişim sorunlarının çözümlenmesi zor olabilir, ancak kötü bir strateji başarısız bir şirkete yol açabilir.
3- İletişim ekibinizin başkalarını eğitmesine izin verin. İletişim ekibinizin planlarını ve fikirlerini diğer çalışanlarla tartıştığı yıl boyunca çeşitli toplantılara katılmanız gerekir.
4- Diğer çalışanların iletişimde rol oynamasına izin verin. Çalışanlarınızın sizin için satış yapmalarına ve iletişim kurmalarına izin verin.
Bölüm 5: Kurumsal Kimlik Değerlendirme
1- Kurumsal kimliğinizi test edin. Sağlam bir kurumsal kimliğe inandığınızı yarattığınızda, pazarınızda test edin. Müşterilerle konuşun ve odak gruplarını kullanın. Onlara logo ve renk düzeniniz hakkında ne hissettiklerini sorun. Ürününüzü satın almak isteyip istemediklerini sorun? Belirli geribildirim isteyin ve bunu bir şeyin değişmesi gerekip gerekmediğini görebilmek için geri alın. Bunu, kurumsal kimliğinizi oluşturduktan sonra mümkün olan en kısa sürede yapın.
2- İç yapılarınızı değerlendirin. Çalışanlarınızın ve işletmenizin sorunsuz çalışmasını sağlayın. Mesleki davranışlarla ilgili fikirlerinizi gözden geçirin ve çalışanlarla nasıl hissettiklerini konuşun. Daha iyi işyeri yaratmak için geribildirimlerini kullanın.
3- Gerektiğinde güncelleyin. Zaman geçtikçe ve tüketicileriniz değiştikçe kurumsal kimliğinizin belirli yönlerini güncellemeniz gerekebilir. Müşterilerinizin ve hissedarlarınıza en iyi hizmet verebilmek için sıkça kimliğinize ince ayarlar yapın. Değişmesi gereken bir şey görürseniz değiştirin.