wmaraci reklam

Mars'ta Su Keşfine İzin Yok!

Bildiğiniz gibi geçen günlerde Mars yüzeyinde yaşanan gelişme, tüm bilim dünyasına ve bilimle ilgilenen herkese büyük bir heyecan yaşattı. Mars yüzeyinde sıvı halde bulunan tuzlu su ile ilgili çıkan haber, şimdi ne olacak sorularını sormamıza neden oldu. Yüzeyde görülen uzun ve eğimli koyu renk çizgilerin gerçekten bir su yoluna ait olup olmadığı henüz kanıtlanamadı. 

Bu su yollarını ve nehirleri araştırmak için Mars yüzeyinde araştırma yapmak, şu an için yasak. Uzay Araştırma Komisyonu (Committee on Space Research) tarafından “Özel Bölgeler” olarak adlandırılan bu bölgelerde araştırma yapmanın, varsayılan suyu kirleteceği yönünde görüşler var. Uzay Araştırma Komisyonu kurallarına göre, 'Özel Bölgenin' Dünya kaynaklı mikroplardan korunması için yalnızca gerekli sterilizasyon koşullarını sağlayan bir uzay aracı tarafından incelenebileceği anlamına geliyor. Gönderilen uzay aracı Curiosity ve NASA ‘da görevli astronotlar, bu kıstas içerisinde bulunmadığı için, hayallerimizi bir süre ertelemek zorunda kalabiliriz.

Ünlü bilim yazarı Lee Billings ‘in Scientific American’da  yayınlanan yazısında "Mars'ta yaşanabilir bölgeleri keşfetme meselesindeki problem, roketleri uçurmak, giderek küçülmekte olan bütçeler, politik çalkantılar ya da kararsız halk desteği değildir. Asıl sorun Dünya kaynaklı mikropların dayanıklılığı ve bir Marslının buna karşı olan potansiyel savunmasızlığıdır. Yani sorun hayatın kendisidir. Eğer astronotlara yalnızca sınırlı bölgeler için Mars'ta yaşam arama izni verilirse NASA veya bir başka kurum görev için harcanacak milyarlarca doları haklı gösterebilecek mi?"" ifadelerine yer verilmiş.

Şu an Mars yüzeyindeki tuzlu suyun ispatının yapılması için araştırma izini çıkmadı. Yani Mars‘ta su bulundu haberleri için henüz erken.  Yine de bu durum çözülüp Mars‘ta su olduğu ispat edilir ve gelecekte Mars yaşamı başlarsa bizleri neler bekliyor?

  • Mars’ta 1 yıl, 685 gün 18 saattir. Dünya’da ise 365 gün. Bu da, şimdiden Mars takvimlerinin satışına başlanabilir demek. (Yeni iş imkanları)
  • Mars’ta 1 gün 24 saat 39 dakikadır. Eğer bir gün Mars’taki odanızda olursanız, 39 dakika daha fazla uyuyabilirsiniz.
  • Mars’ta hava sıcaklığı en düşük -140, en yüksek 20 derece olmaktadır. Şu anki vücut direncimizle açık havada yaşamak mümkün olamayacağından, AVM gibi fanuslarda yaşamaya şimdiden alışmamız gerekecek.
  • Gün batımları buradaki gibi romantik olmayacak, aksine korku filmlerini andıran bir görüntüyle güneşe veda edeceğiz. Artık sevdiğimize korkudan sarılırız…

 

MARS GÜN BATIMI                                               DÜNYA GÜN BATIMI

Mars ile ilgili güncel bilgiler için http://mars.nasa.gov/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Hemen aşağıda Mars’ın tuzlu su keşfine ait videosunu yorumlayan kanalı izleyebilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al