lostyazilim
tr.link

Oyun Motorları, Mimari Programların Yerini Alacak mı?

Benzer programlardan destek alındığını sıklıkla gördüğümüz alanlardan oyun motorları ve mimari programlar arkalarındaki büyük desteklerle geliştirilmeye devam ediyor. Anca dijitalde üretilip, dijitalde tüketilmesi nedeniyle daha hızlı yol alan oyun motorları bir gün mimari programların yerini alabilir mi?

Bu soru aslında birkaç farklı nedenden dolayı bilişim dünyasında yankı uyandırmaya başladı. Pandemi koşulları da tahmin edebilirsiniz ki günümüzde pek çok şeyin temelini oluşturduğu gibi, bu soruda da rol oynadı diyebiliriz. Covid-19 nedeniyle etkinliklerin pek çoğu dijital platformlara taşındı. Taşınan etkinlikler arasında fuarlar ve eğitim kurumu tanıtım toplantıları da bulunmaktaydı. Kullanıcıların dijital bir biçimde hem mobil, hem de bilgisayarları üzerinden fuar alanlarını gezebilmesi artık eminim ki size de ‘bilimkurgu’ gelmemektedir. Öyle de oldu, oyun motorlarında, basit kaplamalarla oluşturulan dijital fuaye alanları ziyaretçilere ev sahipliği yaptı. Hatta ülkemizde de birkaç denemesi olmuştu bu durumun, ancak sonuçları ve neticeleri ne oldu takip edemedim maalesef.

İşte bu durum mimari programların geride kalmaya başladıklarını gösterir nitelikte diyebiliriz. Elbette sadece bugün yorumlayacak olursak mimari programları kendi alanları için kullanışlı kılan çok fazla unsur var ve çok değerli geliştiriciler de bu programların arkasında duruyor. Ancak uzun vade için yorum yapmamız gerekirse oyun motorlarının, mimarlar tarafından da kullanılmaya başlanması hiç de ütopik bir durum olmaz. Zira bir mimari sunumda, müşterinin telefonunda bir QR kod okutarak bütün alan içerisinde gerçekçi bir şekilde gezebildiğini düşünebiliyor musunuz? Bunu çok uzak tarihlerde görmeyeceğiz diyebilirim. Peki, bu yorumu bilişim dünyasında nasıl yapabiliyoruz. İşte bu da sorunun oluşmasına neden olan diğer unsurlarla doğrudan bağlantılı olarak yaşanıyor. Gelin detaylandıralım.

Oyun Motorları Nesil Atlıyor

Yukarıda bahsettiğimiz dijital fuarlar yaklaşık 10 yıldır oyun geliştirilen oyun motorlarıyla ortaya koyuldu. Bugün Unreal Engine ve Unity çok büyük adımlar atarak gelişiyor. Unreal Engine 5 ile yapılmış oyunları gündelik hayatımızda sık sık oynamamıza da ramak kaldı. Bu isimler size yakın gelmiyor olabilir ancak şöyle açıklayabiliriz. Oynadığımız bilgisayar oyunlarının neredeyse tamamı bu iki oyun motorunda hazırlanarak karşımıza getiriliyor.

Yeni motorların gelişmesi de elbette önümüzdeki yıllarda tamamlanacak. Bu tamamlanmayla birlikte motorlar muhtemelen mimari gereçlerde de eski nesli katlayan yenilikler barındıracak. Ayrıca geliştirilen assetler ve modlarla da mühendisler ve mimarlar için eksiksiz bir hale getirilmesi teoride düşünülünce imkânsız değil.

Oyunseverlerin Korkulu Rüyası: Game As a Service
İlginizi Çekebilir!

Oyunseverlerin Korkulu Rüyası: Game As a Service

Oyun dünyasının sıkı takipçilerinden değilseniz ‘Servis olarak oyun’ kavramını ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Ancak video oyunlarının yapı taşlarını şimdiden oynatmaya başlayan bu konu şirketlerin iştahını kabartıyor olsa d...

Bulut Teknolojilerinin Katkısını da Unutmamak Lazım

Geçmişte geliştirilen oyunlar eğer kaplamalar ve fiziki özellikler açısında güçlüyse, oynayabilmek için yüksek donanımlara ihtiyaç duyulmasına neden oluyordu. Bu da oyun motorlarını, görsel render konusunda rakip tanımaz mimari programların çok gerisinde bırakıyordu. Bugün baktığımızdaysa bulut bilgisayarlar sayesinde yalnızca çözünürlük ve internet bağlantısının bütün donanımsal ihtiyacın önüne geçebildiğini görüyoruz. Bu elbette ki oyun alanında çok büyük bir adım. Gelecekte çok daha büyük bir pazar payının olacağına da şüphe yok. Peki, neden bu teknolojik gelişmeden farklı alanlarda da faydalanmayalım?

Siz ne düşünüyorsunuz? Öngörülü mimarlar, yavaş yavaş bu programları da öğrenmeye başlamalı mı? Yorumlarda görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al