Ses kayıtlarıyla yapılabilecek pek çok şey bulunuyor. Bir video içeriğin üzerine seslendirme yapabileceğimiz gibi amatör şarkılarımızı yayımlayabiliriz ya da podcast yayıncılığına başlayabiliriz. Peki, oldukça çeşitli alanlarda kullanılabilen seslerin, daha yüksek bir kalitede olmasını sağlamak için ne yapmalıyız?
Öncelikle bunun yazılımsal ve donanımsal farklı boyutları olduğunu söylemek lazım. Bu nedenle ben de sizlere anlatımımı gerçekleştirirken bu iki durumu alt başlıklara ayırarak ilerlemeyi daha mantıklı görüyorum. Bununla birlikte hem benim unuttuğum noktalar varsa yorumlarda belirtebilirsiniz, hem de kafanıza takılan noktalar olursa yine aynı bölümü kullanarak yanıt arayışına girebilirsiniz. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Şimdi dilerseniz başlıklarımıza geçelim.
Donanımlarınızla Ne Yapabiliriz?
Öncelikle mikrofon türlerine hâkim olmak donanımsal tercihlerimizi belirleyecek ve kalitemizde doğal bir artışı beraberinde getirecektir. Örneğin yankıdan arındırılmış ve ses yalıtımı güzel bir odaya kurulan ‘Condenser’ türü mikrofonlar gerçekten de harika kalitelerde kayıt almanıza olanak sağlayabilir. Ancak bununla birlikte sesi genel bir çevreden ve oldukça detaylı kaydettiğinden ötürü küçücük çıtırtıların dahi çirkin bir dip ses sorunu yaratabileceğini de unutmamak lazım. Sessizlik yaratamayacaksak bu türden uzak durabiliriz.
Diğer bir yandan yaka mikrofonları kolay kullanımlarıyla öne çıkarlar ama çoğu zaman istediğimiz kalitedeki seslere ulaşabilmek için yüksek ücretleri gözden çıkartmamız gerekir. Burada şunu tavsiye edebilirim, kablolu yaka mikrofonları, kablosuzlara nazaran daha uygun fiyatlara çok daha yüksek kalitede sesleri vermekte. Bu nedenle binlerce liraya ortalama bir ses kalitesine tamah etmektense, birkaç yüz liraya daha iyi kayıt kalitesine ulaşmanız mümkün diyelim.
Son olarak etraf sesini iyice azaltmanıza olanak sağlayan ‘Shotgun’ türü mikrofonlardan da bahsedelim. Özellikle kameranızla kayıt almak istiyorsanız, kameranın üstüne sabitleyebileceğiniz bu mikrofon türü aynı zamanda teknolojik olarak diğer mikrofonların da kısmen önüne geçmiş durumdalar. Çünkü ‘Boom’ mikrofon olarak da anılan bu tür profesyonel olarak en yaygın kullanılan kayıt cihazları arasında yer alıyor.
Bana sorarsanız basit bir ses kayıt cihazına, küçük bir yaka mikrofonu takarak yola çıkmak istediğiniz kaliteye ulaşmanızı beraberinde getirebilir.
Suyla Silip Silip Tekrar Kullanabileceğiniz Akıllı Defter: Everlast
Geçtiğimiz yıl birkaç kafadar bir araya gelip dünyayı değiştirme hayali kurmuş, ardından yenilenebilir bir defter çıkarmıştı. Bu defteri baştan sona kullandıktan sonra kaldırıp çöpe atmak yerine, mikro dalga fırında kısık ate...
Yazılımsal Olarak Neler Yapabiliriz?
Burada da karşımıza veri sıkıştırma yöntemleri, frekanslar ve dosya türleri gibi unsurlar çıkıyor. En basit haliyle anlatmamız gerekirse MP3 formatı, kaydınızı çok daha fazla sıkıştırarak veri kaybına neden olacakken WAV dosya biçimi buna çok daha az neden olacağı için daha kaliteli ve kullanılabilir bir ses kaydı elde edebileceksiniz. Bununla birlikte eğer kullandığınız yazılım seçme imkânı tanıyorsa bit hızını da elinizden geldiğince yükseltmenizde fayda var. Bu dosya boyutunu yükseltecek olsa da kaliteyi doğru oranlı bir şekilde arttırmanıza ön ayak olacaktır.
Ayrıca donanımsal eksiklikler nedeniyle yaşadığınız çeşitli sorunlara da yine bu aşamada müdahale edebilirsiniz. Örneğin dip seslerinizi kısmen azaltabilirsiniz ya da sesinizin arkasını bir müzik ile doldurarak kalitesiz kayıtların daha az dikkat çekici olmasına vesile olabilirsiniz. Tercih tamamen sizin elinizde efendim.
Yorumlarda kendi kullandığınız farklı yöntemleri de bizimle paylaşabilir ve görüşlerinizi aktarabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.