wmaraci reklam

Şıpsevdi Sakızı Tadında: Geçmiş Tasarım Trendleri Konu Alan Web Tasarım Müzesi

1995’den 2005’e kadar geçen süreç internet tasarım trendlerinin kör topal emekleme dönemiydi. Şimdiki gibi aktif ihtiyaçlara çözüm sunan, leb demeden önümüze Çorum’u koyan internet siteleri yoktu. Bootstrap hak getire, aktif ihtiyaçlara çözüm sunan internet siteleri bilim kurgu filminden fırlamış gibi geliyordu. Flash ile süslenen tasarımlar Matrix teknolojisiydi. İşlevsel bir internet sitesine sahip olmak, uzaya roket fırlatmak, sizin de astronot olmanızdı.

Bir de bu muhteşem internet asrını yaşayıp şıpsevdi sakızları çiğneyen, yumiyum emikleyen şahane çocuklar vardı. Şimdilerin Doblo sahibi küçük esnafı ve tek derdi akşam arabasını çekecek boş yer bulmak olan çocuklardı bunlar. O zamanlar tek derdi HTML koduyla farenin imlecini nasıl meyhanede bir gazla söylenen yanar döner meyve tabağına çevireceğini bulmaktı.

Bunları zaten duymaktan sıkıldıysanız ve “Bir zamanlar buralar hep dutluktu…” replikli nostalji artık baymaya başladıysa elle tutulur bir şeyler görme zamanı gelmiş demektir.

Web Design Museum, 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başına dair internet trendlerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan bir internet projesi. 900’den fazla internet sitesini arşivinde barındıran bu sitenin amacı, size internetin bir zamanlar tasarım anlayışının ne yönde olduğunu hatırlatmak. 90’lı yıllarda büyük markaların internet siteleri nasıl görünüyordu ve “T’eeey gidi yıllar! T’eeeyyy!” Nidaları atmak istiyorsanız web tasarım müzesine bir göz atmanız şart.

Web Design Museum, Topkapı Müze’sinden hallice tasarlanarak bize o zamanların gerçek atmosferini yaşatmayı düşünmüş. Yani, umarım öyle düşünmüşlerdir çünkü arama menüsü çalışmıyor. “Arayıp n’apcaklar? Sanki o zaman arama menüsü mü vardı?” Diye düşünüp, bizi Hakan Şükür’ün rekor golü gibi ters köşe yapmak istemiş olabilirler. Beceriksiz olmaları da bir diğer ihtimal tabii.

Web Design Museum yıllar, kategoriler ve stiller bazında internet sitelerini gezmemize yardımcı oluyor. Ayrıca bir de benim ayılıp bayıldığım “Timeline” özelliğini koymuşlar. Bu zaman tüneli sayesinde, bir markanın dünden bugüne internet sitesi yolculuğunu tüm çıplaklığıyla görebilirsiniz. Örneğin Google’ın 1998’den 2015’e olan yolculuğunu adım adım görmek gerçekten heyecan verici olabiliyor.

İnternet sitesinde bizlere sunlanlar Wayback Machine veya Internet Archive’deki gibi (aslında bu servislerin ikisi aynı şeyler) aktif bir sayfa değil, görüntü sunuyor. Wayback Machine’i kullandığınızca CSS ve kırılmış görsel linkleri nedeniyle, internet siteleri tek dişi kalmış canavar gibi görünebiliyordu. Web tasarım müzesi görüntü sunduğu için canavarın tüm dişleri yerinde duruyor.

Bu internet sitesi muhtemelen daha iyi bir tasarımcı olmanıza yardımcı olmayacaktır. Yine de burada eski tasarım trendlerine şöyle bir göz atmak, dinozorlardan sonra tasarlanan ilk internet sitelerini görmekten bahsediyoruz. Nostaljik anlar yaşamak için günde bir doz almanız yeterli olacaktır.

Ayrıca sizin de dikkatinizi çeken nostaljik internet siteleri olursa hemen alt tarafta eskiler yad edebilir, hararetli bir “Teeey gidi günler! teeey!” çekebilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al