lostyazilim
tr.link

Sitenize Sürekli Ziyaretçi ve Trafik Kaybettiren 6 Önemli Neden!

Zirveye çıkmak mı? Yoksa zirvede kalmayı başarmak mı? İnternet sitenizin trafiği hava durumu gibi sürekli değişebilir.

İşler bazen yağmurlu, bazen rüzgarlıdır…

İnternet sitenizde sürekli trafik/ziyaretçi kaybı yaşıyorsanız, nedenini bulmak sandığınız kadar zor değildir. Aşağıdaki 5 potansiyel nedeni gözden geçirerek, internet sitenizin neden ziyaretçi kaybı yaşadığını, şıp diye saptayabilirsiniz!

01. Mobile Kaçışlar, Mobil Kaçamaklar…

Arama motorları için artık birincil önceliğin mobil kullanıcılar olduğu Sağır Sultan’ın kulağına gitti. Yoksa Size söylemediler mi?

Mobil trafik, web trafiğini birkaç yıl önce sollamayı başardı fakat sollama henüz bitmedi! Siteniz sürekli ziyaretçi kaybediyorsa sorununuz mobil uyumluluk veya deneyim sorunları olabilir.

Sitenizin sadece duyarlı tasarıma sahip olması veya ayrı bir mobil sürüm kullanması, mobil kullanıcıları tavlamak için yeterli değil.

Artık sahnede “mobil kullanıcı deneyimi” adında bıyıkları yeni terleyen yeni bir aktörümüz var.

Mobil deneyim konusunda yapabilecekleriniz neler?

  • İnternet sitenizi gerçek mobil cihazlardan ziyaret edin ve olabildiğince vakit geçirin. Kendinize şu klasik soruyu sorun:”Ben kullanıcı olsaydım, bu deneyimle siteyi kullanmaya devam eder miydim?”
  • Mobil kaçışları göz önünde bulundurun. İnsanlar artık sürekli online ve internete bağlılar. Arama alışkanlıklarını sürekli takip etmeli, sitenizin aramalara nasıl yanıt olduğunu iyi analiz etmelisiniz. Örneğin, PDF dosyası paylaşmak eskiden satardı. Artık mobil kullanıcılar PDF bağlantılarını gördüklerinde nadiren tıklamaya yanaşıyor. Bu gibi ince detayları dikkat edin.
  • Mobil kullanıcılar zombi değiller. Ben gördüm. Onlar gerçekler! Bazen, elimizde olmaksızın sayfalarımızın Web sürümünün önizlemesini kafamızda canlandırıyoruz. Hatta içeriklerimizi web sürümünü düşünerek hazırlıyoruz. Oysa mobil kullanıcının deneyimi artık Web kullanıcısınınkinden önemli. Bu farkındalığı düşünerek içeriklerinizi hazırlayın.

Sitecilik İçin 'Tren' Gerçekten Kaçtı mı?
İlginizi Çekebilir!

Sitecilik İçin 'Tren' Gerçekten Kaçtı mı?

Bir blog ya da haber sitesi fikriniz mi var? Hatta belki de sil baştan bir kişisel blog hayata geçirmek istiyorsunuzdur? Peki, açık konuşalım onlarca örnek arasından sıyrılmak, hele ki yazı modası yavaş yavaş arkamızda kalırken mümk...

02- Sihirli Analiz Yazılımınızdan ve Verilerinizden Faydalanın!

Google Analytics, Yandex Metrica veya adını siz koyun... Analiz yazılımlara sizin neyin olup bittiği hakkında harika ipuçları verebilir.

  • Trafiğiniz ne zaman düşmeye başladı?
  • Trafiğiniz hangi kaynaklarda düşüş yaşıyor?
  • En otoriter sayfalarınız ne durumda?
  • Bounce Rate oranlarınız nasıl?
  • Kullanıcı alışkanlıkları ve sitenizle alakalı bir sorun olabilir mi?
  • Babanız böyle güzel pasta yapmayı nereden öğrendi?

Bunlar ve daha birçok sorunun yanıtına analiz yazılımınızdan ulaşabilirsiniz.

Bazen en kötü veriyle hareket etmek, en iyi varsayımlarınızdan daha verimli olabilir.

03. Tarama (Index) Sorunları

Arama motorları tarafında maksimum görünebilirlik için sitenizin botların elinin altında olması lazım. Bu böcekler kapınıza geldiğinde eğer size ulaşamıyorsa bir sonraki ziyaretlerinin süresi uzayabilir. Bu da size ziyaretçi kaybettirir.

Google’ın bu konuda başarılı bir çözümü var: Search Console. Search Console’u kullanarak sitenizin Google tarafından doğru düzgün taranıp taranmadığını test edebilirsiniz.

  • 404 veren sayfalarınız var mı?
  • Bunlar ne durumdalar?
  • Yaptığınız değişiklikler botların sitenize erişmesine ve taramasına engel oluyor mu?

Search Console’un bu iş için mucizevi bir araç olduğunu söyleyemem. Ancak doğru zamanda kullanırsanız, gerçek mucizeler yaratabilirsiniz.

04. Güvenli Olmayan Siteler, Sitelerimiz…

Başta Google Chrome olmak üzere birçok internet tarayıcısı, geçerli bir SSL sertifikasına olmayan veya HTTPS protokolü kullanmayan sitelere kan davalısı gibi davranıyor.

2018 açısından artık SSL ve HTTPS vazgeçilmez. Eğer siz vazgeçerseniz, potansiyel ziyaretçileriniz de sizden vazgeçer.

SSL’in eksikliği henüz arama motoru sahasında skoru etkilemiyor ancak kullanıcılar siteye girmeye çalıştığında çıkan “Bu site güvenilir değil garideşim!” uyarısı oldukça caydırıcı.

Çoğunlukla, kullanıcılar bu hatayla karşılaştıklarında sitenizin kapalı/erişilemez olduğunu sanıyor. Diğerleri de uyarıyı sitenizden nem kapma riski olarak algılayıp, geldiği gibi arama motorlarına geri dönüyor.

05. Hak Yemeyen de Hack Yer…

Biliyorum, hiç ihtimali yok. Siteniz gayet güvenilir bir şirketin son derece güvenli sunucularında saklanıyor. Yine de benimki öylesine bir düşünce; ya, internet siteniz hacklenmişse?

İnternet sitenizin güvenlik sorunu yaşaması birçok soruna yol açabilir. Mesela; kaybettiğiniz ziyaretçilerin nedeni bu olabilir!

Sitenizden absürt sitelere link çıkılması ve kullanıcılara olur olmadık açılan pop-up’ların eklenmesine ne dersiniz?

Eğer siteniz hacklenmişse bunu anlamak için tercih edebileceğiniz birçok yöntem var:

  • En basit ve etkili olanı FTP üzerinden her şeyin yerli yerinde olup olmadığını kontrol etmektir. FTP’nize girdikten sonra “değiştirilme tarihi” üzerinden son düzenlenen dosyalara göz atmak, size neler olup bittiği hakkında fikir verebilir.
  • Eğer şüpheli bir aksiyonla karşılaşırsanız, Log kayıtlarının incelenmesi ve sızıntının yakalanması hakkında servis sağlayıcınız veya bir güvenlik uzmanından yardım talep edebilirsiniz.
  • Site üzerindeki değişiklerin dışında site dışına da bi’ bakın. Örneğin sitenizde yetki sahibi olan korsanlar, gayet lüzumsuz ve ayıplı sitelere link verebilirler…

06. Google Güncellemeleri

Listenin sonu ama azı değil; Google güncellemeleri siteleri olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Olumlu etkiler kadar olumsuz etkiler de anında trafiğinize yansır.

Google tarafında her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyorsanız, Google güncellemelerini sürekli takip etmelisiniz. WM Aracı forumlarının Google ve SEO gibi kategorileri bu açıdan size birçok fikir verebilir:

Bu kategorilerideki konuları sürekli mercek altında tutmak, güncellemelerden haberdar olmanızı sağlar. Tıpkı sizin gibi trafik kaybı yaşayan başkalarının da olup olmadığını görmek adına bu bölümlere göz atmanız faydalıdır.

Google güncellemelerinden etkilenip etkilenmediğinizi fark etmenize yardımcı olacak bir diğer önemli araç da WM Aracı üyelerine sunduğumuz Sıra Takip ve Analiz aracıdır. Bu araç sayesinde takip ettiğiniz anahtar kelimelerde, Google veya Yandex sıralamalarınızı günbegün takip edebilirsiniz.

Sıralamaların sürekli aşağı yönde seyretmesi SEO tarafında bir şeyleri yanlış yaptığınıza veya yakın zamanda yapılan güncellemelerden olumsuz etkilendiğiniz anlamına gelebilir.

Son Sözler

İnternet siteniz sürekli ziyaretçi kaybediyorsa sorunu çözmek için atacağınız bu 6 başlangıç adımı oldukça işinize yarayacaktır.

Trafik kaybına ilişkin olarak deneyiminizi bizimle paylaşarak, tecrübelerinizi 80 bin WM Aracı okuruyla paylaşmayı unutmayın!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al