tr.link

Küçük Ülke ve Az Konuşulan Dillere Bloglar Açalım

Sektörümüze tavsiye vermek bana mı düşer bilmiyorum ama samimi bir yönlendirmeyle karşınızdayım. Bugüne kadar bu forumda ve internetin diğer ücralarında hep yabancı dilde siteler açmanın avantajlarından bahsedildi durdu. Tavsiye edilen dillerse çok büyük bir oranda İngilizce ve ardından da Almanca ya da Fransızca gibi diller oldu. Bugün buna yeni bir boyut kazandırmaksa fazlasıyla mümkün.

İngilizce ve diğer dillerde iş yapmak bugün hem hâlâ çok mantıklı, hem de hiç olmadığı kadar kolay. Öncelikle bunu söyleyeyim. Ancak bir İngilizce siteniz var, trafiği de oturdu diyelim. Eğer bu işe boyut kazandırmak, limitleri yükseltmek istiyorsanız doğru yazıdasınız efendim. İnternet bir derya deniz ve her gün, her açıdan daha çok projenin daha kolay ortaya koyulabildiği bir çağın içerisindeyiz. Bundan faydalanalım değil mi? Şimdi gelin, süreci ve tavsiyeyi detaylandıralım.

Küçük Ülkelerin ve Dillerin Avantajları

Nüfusları 10 milyon ve civarında olan ülkelerden bahsediyoruz ama daha aşağısı da çok sorun olmayacaktır. Bu dillerdeki en büyük avantaj, milyonlarca kullanıcı barındırmalarına karşın dijital dünyada yatırımların oldukça kısıtlı olması denilebilir en basit haliyle. Yani, buradaki kullanıcılar çoğunlukla İngilizce ve diğer dillere mahkûm edilmiş halde. Çünkü kendi dilleri için yeterince internet sitesi bulunmuyor ve aradıkları sonuçlara ulaşmakta zorlanıyorlar.

İçerik eksikliği aynı zamanda rekabetin de fazlasıyla düşük olduğu anlamına geliyor. İşte en büyük avantaj da bu aslında zaten, çünkü elimizde yapay zeka gibi bir koz var artık. Bu boşluk, kolaylıkla doldurulabilir. Ancak erken davranmakta da fayda var.

Yanlış anlaşılmasın, bu diller ve ülkeler elbette balta girmemiş orman değil. Yaptığım araştırmaya göre bol bol site var. Ancak profesyonellik seviyesi zayıf, SEO kurallarına dikkat edilmemiş ve daha amatör uğraşlar görüyorum ben. Elbette ülkeden ülkeye sıkala da değişebiliyor. Bu durumu da göz önünde bulundurmak lazım, hatta kategori seçimini de yaparken ülkelerin dillerindeki sitelere bir bakmak önemli.

Eğer doğru ülkelerde ve dillerde, doğru ve az rekabetli kategorilerde içerik üretmeye başlarsanız nasıl bir fırsat yakalayacaksınız? Yüksek gelir şansı elbette. Bir Kuzey Avrupa ülkesinde içerik üretmenin getirisiyle, bir Orta Afrika ülkesinde içerik üretmenin getirisi elbette çok farklı olacaktır. Burada reklam gelirlerini mantıklı düşünmek çok ama çok önemli.

Bitcoin 3 Bin Doların Üstünde Değer Kazanarak Yeni Rekorunu Kırdı
İlginizi Çekebilir!

Bitcoin 3 Bin Doların Üstünde Değer Kazanarak Yeni Rekorunu Kırdı

Bitcoin piyasasındaki dalgalanmalar piyasayı bugün yeni bir limana ulaştırdı. Ağustos ayından sonra tekrardan eski yükselişini kazanacağını düşünülen Bitcoin, yorumcuları ve yatırımcılarını haklı çıkardı. Bugün itibariyle ...

Ne Yapacağız, Nasıl Yapacağız?

Öncelikle hangi dil ve ülkede yayın yapacağımıza bakalım. Bunu yaparken sitemizin kategorisini, o dilde gelebilecek trafikleri Google Trends ve Ads üzerinden ölçmeye çalışalım. Ayrıca arama sonuçlarında çıkan rakip sitelere de detaylı bir analiz yapalım ki kimlerle boy ölçüştüğümüzü bilelim.

Sonrasında dile, kategoriye uygun bir alan adı satın alıp işe koyulmaya başlayabiliriz. Benim bir diğer tavsiyem, sunucu ya da hosting hizmetini de ülkede barındırılan bir alandan almanız ya da iyi bir CDN ile çalışmanız olacak. İnsanlar sizin sitelerinize ulaşırken sorun yaşamamalı.

Ardından dilediğiniz altyapıyla sitenizi kurun. Marka çalışmalarını gerçekleştirip, logonuzu da siteye yükleyin. Böylece asıl soru işareti barındıran konuya ilerleyebiliriz. “İçerikleri nasıl halledeceğiz?” dediğinizi duyar gibiyim. Gelin bunu da cevaplayalım.

Yapay Zeka Çevirisi Anahtarımız

Kullanacağımız en büyük silahımız elbette yapay zeka. Burada gün geçtikçe gelişen bir teknoloji var ve şu anda dahi yapacağımız bu iş yeter de artar özellikleri bize sunuyor. Fakat hiç bilmediğimiz bir dilde, metinlerimiz için doğru çeviriyi nasıl yaptıracağız? İşte o kısım da doğru komutları yapay zekaya vermekten ve doğru testleri yapabilmekten geçiyor.

Bu noktada benim tavsiyem şu yol olacak:

  • Sitenizin alanıyla ilgili kaliteli bir İngilizce metin bulun. Ardından ChatGPT’den Türkçeye çevirmesini rica edin.
  • Türkçeye çeviri komutunuz şu olabilir: “Translate the text below to Turkish. Text should localize to Turkey and should sound like writed by Turkish writer.” Bu komut, metni Türkçeye çevirirken, Türkiye'ye görede yerelleştirmesini ve Türkçe konuşan birisi tarafından yazılmış gibi görünmesini sağlamayı amaçlıyor. Eğer çeviri istediğiniz kalitede değilse daha fazla detaylı komutla besleyebilirsiniz.
  • İstediğiniz seviyede bir çeviriye ulaştığınızda yapmanız gereken tek şey, komutta yer alan Türkçe ve Türkiye ibarelerini çeviri yapmak istediğiniz dil ve ülkeye uyarlamak olacak.
  • Bu noktada garantili bir iyi çeviri için verebileceğim tavsiye, o ülkeden ve o dili anadili seviyesinde konuşan birisinden okuma hizmeti almanız olacak. Bu onayın ardından içeriklerinizi kaleme alıp çeviri yaptırmanızda hiçbir sakınca kalmıyor.

Elbette tek opsiyon ChatGPT değil, Deepl gibi işi doğrudan bu olan teknolojilerden de faydalanmanız mümkün. Eğer ChatGPT kullanmaya karar verdiyseniz, ücretli sürüme yatırım yapmanızın da avantajınıza olacağını belirteyim.

En azından 6 ay boyunca, bolca ve yüksek kalitede içerikleri siteye ekleyip ardından iç linklerle bu içerikleri birbirine bağlayalım. Yani aslında kendi dilimizdeki sitelerimizde başarı için her ne yapıyorsak aynısını yapalım. Daha sonrasında da reklam gelirleri için çalışmaya başlayabiliriz.

Burada bomboş ve açık bir derya var. Çoğu zaman olduğu gibi, bu konuda da ilk girenler daha şanslı olacak. Fırsatı yakalamaya çalışmak için bugünden daha iyi bir gün yok.

Buna benzer bir formülle nüfusu düşük ülkeler için daha önce çalışma yürüttünüz mü? Tecrübelerinizi bizimle paylaşmak için yorumları kullanabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.5 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al