5G teknolojisi her ne kadar ülkemizde pek aktif olmasa da dünya genelinde teknoloji ve telekominikasyon firmaları 5G teknolojisine oldukça fazla önem veriyorlar. Özellikle Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi firmalar yeni çıkardıkları modellerini 5G uyumlu olarak piyasaya sürmeye önem gösteriyorlar. Fakat tabii ki 5G teknolojisi destekleyen cihazlar normal cihazlara göre biraz daha pahalı olabiliyor. 5G teknolojisi günümüzde gelişmeye ve yayılmaya devam ede dursun, sosyal medyada geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan söylentiler biz Türklerin göğsünü kabarttı. Zira söylentilere göre tüm dünyanın milyarlarca dolar yatırımlar yaptığı ve yapmaya devam ettiği 5G teknolojisini bulan kişi Erdal Arıkan adında bir Türk. Peki bu söylentilerin aslı astarı var mı gelin beraber göz atalım.
Gündemin Kaynağı: Sokak Röportajında Erdal Arıkan'ın Arkadaşı Olduğunu Söylediği Kişi
Sosyal medyada yayınlanan bir sokak röportajında konuşan bir adam, yaptığı açıklama ile sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Röportaj veren bu kişinin söylediğine göre Avrupa, Amerika ve Çin’in oldukça aktif olarak kullandığı ve geliştirmeye devam ettiği 5G teknolojisi, ilk olarak Türkiye'de ve Türk bilim insanı Erdal Arıkan tarafından geliştirildi. Yani ülkemizde pek kullanılamayan yeni nesil 5G teknolojisi, bir Türk tarafından yine Türkiye’de geliştirilmişti. Peki bu nasıl mümkün? ABD’nin en köklü üniversitelerinden birisi olan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) okuduğunu söyleyen röportajı yapan Türk profesör, o dönemde Erdal Arıkan ile aynı yurt odasında kaldığını ve Erdal Arıkan’ı o günden beri yakından tanıdığını söyledi. Röportajı yapan profesöre göre Erdal Arıkan, 5G’nin temellerini Ankara’da attıktan sonra Çin, Huawei markası aracılığıyla Arıkan'la iletişime geçerek 5G teknolojisinin altyapısını alıyor ve 600 milyon dolardan fazla yatırım yaparak geliştiriyor. Peki bu söylenenlerin hepsi gerçek mi? Detaylı bir inceleyelim. Fakat incelemeden önce Erdal Arıkan’ın kim olduğunu öğrenmekte fayda var.
Resimleri Gerçeğe Dönüştüren Işık Teknolojisi (Video)
VR Alanında kısa sürede yaşanan gelişmeler insan oğlunun arttırılmış gerçeklik illüzyonuna ne kadar duyarlı olduğunun en büyük ispatı oldu. Peki, ya hiç VR gözlüğünüz bile olmadan çıplak gözle görebileceğimiz bu ışık ş...
Erdal Arıkan Kimdir?
Şu anda Bilkent Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde eğitim görevlisi olarak görev yapan Erdal Arıkan, 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirdiği için IEEE ve WRG Baker Ödülü’nü ve 2018 yılında ise Shannon Ödülü’nü alarak başarılarını ve çalışmalarını taçlandırmayı başarmıştı. Her ne kadar Türkiye’de ismi pek duyulmasa da Erdal Arıkan ismi özellikle Amerika’daki bilim kuruluşlarında oldukça fazla biliniyor.
Peki Huawei Gerçekten Erdal Arıkan İle İletişime Geçti Mi?
Direkt cevabını vereyim, evet, Huawei 2018 yılında Erdal Arıkan ile iletişime geçmiş. Arıkan ile Huawei’nin buluştuğu ise bizzat yine Huawei tarafından duyurulmuş. Teknoloji devi şirket 2018 yılında paylaştıkları bir videoda sarı kravatlı birisi gözüküyor. O kişiyi ise Çinlilerin deli gibi alkışlıyor ki o zamanki Huawei CEO’su Ren Zhengfel’in da sahnede o kişiye övgüler yağdırıyor. Tahmin edeceğiniz üzere o kişi Türk bilim insanı Erdal Arıkan’dan başkası değil.
Yani Erdal Arıkan 5G Teknolojisini Buldu Mu?
2018 yılında Huawei CEO’su dahil Çinlilerin ayakta alkışladığı bilim insanımız Erdal Arıkan, o zamanlar on yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı bir buluş gerçekleştirmişti. Erdal Arıkan, bulduğu bu buluş ile 4G teknolojisinden çıkılmamızı mümkün kıldı. Yani bu buluş her ne kadar 5G temelini oluştursa da aslında 6G ve diğer üst teknolojilerin de önünü açtı. Peki Erdal Arıkan nasıl bir buluş yapmıştı ki 5G teknolojisini mümkün kıldı? Hemen açıklayacağım fakat açıklamadan önce 3G ve 4G temeline bakmak gerekiyor.
3G ve hemen ardından 4G çıktığında dünyada iletişim ve teknoloji devrimi olarak lanse edilmişti. Özellikle 3G’den 4G’ye geçmek, hem bilimsel çalışmaları hızlandırdı hem de biz kullanıcılar için son derece hızlı şekilde bağlantı sağlamamıza olanak tanıdı. Bu teknolojilerin temelleri ise Claude Shannon ve Robert Gallager ikilisinin keşfettiği bir yöntem ile atılmıştı. Bu yöntem üzerine inşa edilen mühendislik ile 4G teknolojisi mümkün hale gelmişti. Fakat gün geçtikçe ve 4G yavaş yavaş miladını doldurmaya başladıkça bu yöntemin temelinde bir paradoksun olduğu anlaşıldı. Buna bazı bilim insanlar Gallager Paradoksu bazıları ise Shannon limiti adını verdiler. Bu paradoksa göre aktarılan veri ne kadar hızlı olursa kanal kapasitesi de aynı oranda yetersiz kalıyordu. Yani teknolojinin yayılmasıyla anlık gönderilen mesajlar artmış, internete bağlanan cihaz sayısı artmış, mevcuttaki yöntemin temeline inşa edilen bit mühendisliği yetersiz kalmaya başlamıştı. Uzmanlar kanalları çoğaltmak ve bu kanalların taşıdıkları bit kapasitesini arttırmak istiyorlardı fakat temeldeki mevcut yöntem bu isteğe yetersiz geliyordu. Dünyadaki birçok bilim insanı bu paradoksu çözmek için uğraştı fakat içlerinde çözüme en çok yaklaşan Robert Gallager oldu. Gallager özel LDPC adında bir algoritma geliştirdi ve bu algoritma bit kapasitesi ve taşıma kapasitesi arasındaki denklemi çözmeye çok yaklaştı fakat başarısız oldu. Dünya artık 4G’ye mahkumuz dediği anda ise Türk bilim insanımız Erdal Arıkan, ‘Kutupsal Kodlama’ başlığıyla bir bilimsel makale yayınladı. Bu makale her ne kadar Gallager paradoksunu çözmüyor olsa da LDPC yönteminin tıkandığı yerlerde birkaç alternatif çözüm sunabiliyordu. Ve bu makale sayesinde Arıkan Shannon ödülüne layık görüldü.
Çin ise tüm ülkelerden hızlı davranarak dünyanın artık 4G’ye mahkumuz dediği anda çalışmalara yeni bir soluk getirecek makaleyi yayınlayan Erdal Arıkan’a ulaşarak makaledeki yöntemlere 600 milyon dolar yatırım yaptı. Erdal Arıkan’ın makalesindeki çözüm seçenekleri, Çin’in yatırımı ve mühendisleriyle birleşinde dünyada 5G’nin temelleri atılmış oldu. Şu an 5G tam kapasite çalışamıyor olsa da Arıkan’ın makalesine göre geliştirilmeye devam ediyor.
Yani son zamanlarda sosyal medyada dolaşan 5G'yi bir Türk buldu bilgisi doğru. Hiç kimse 5G’nin temellerini atacak çözümü bulamıyor iken bu yeni nesil teknolojinin temeli için gereken çözümleri bir Türk bilim insanı sundu.