Bir web sitesi ile her etkileşim kurduğunuzda, aslında bir web sunucusu ile etkileşim halinde olduğunuzu biliyor musunuz? Web sunucuları; web sitelerinin yayınlanabilmesi için onları barındıran güçlü bilgisayarlardır.
Bütünüyle bir sunucuya sahip olmak yüksek bakım maliyeti ve ileri düzey teknik bilgi gerektirdiğinden web sunucuları genellikle veri merkezlerinde korunur ve uzmanlaşmış hosting firmaları tarafından kontrol altında tutulur.
Web Sunucularının Özellikleri
- Web Sunucuları depolama alanı, anakart, işlemci (CPU) ve bellek (RAM) gibi kişisel bilgisayarlarda da bulunan donanım ögelerine ve işletim sistemi ile sunucu-istemci arasında iletişimi sağlayan programlardan oluşan yazılımlara sahiptir.
- İnternetteki bir sayfaya eriştiğimizde sunucunun yazılımı tarafından isteklerimiz yorumlanır ve yanıtlanır. Böylece, kullandığımız tarayıcı (Google Chrome, Microsoft Edge, Safari vs) sayfayı ekranımızda görüntüleyebilir.
- Bir sunucunun kesintisiz internet bağlantısının bulunması ve hiç kapanmadan çalışabilmesi için soğutma ve güvenlik sistemleri ile desteklenmesi, düzenli bakımının yapılması gerekir. Ayrıca, sunucuları doğru bir şekilde yönetmek ve yapılandırmak için teknik bilgiye ihtiyaç duyulur. Tüm bu nedenlerden hosting firmalarından bir sunucu üzerinde alan kiralayarak web sitesi depolama ve yayınlama hizmetleri almak, çoğu şirket ve kişisel kullanım için oldukça ekonomik ve avantajlıdır.
Logitech Modern Trackball Faresi MX Ergo’yu Satışa Sunuyor
Kişisel bilgisayar kullanıcılarının ilk göz ağrı olan Trackball’ların pabucu modern farelerin ortaya çıkmasıyla dama atılmıştı. Bugün kullandığımız farelerin bey babaları olarak kabul edebileceğimiz Trackball’lar, Logitech...
Hosting Çözümlerine Göre Sunucu Türleri
Hosting, “barındırma” anlamına gelir. Web sitelerinin sunucularda barındırılmasını sağlayan hosting firmaları; hosting paketleri denen hizmet seçenekleri sunmaktadır. Depolama kapasitesi ve sunucu üzerindeki yetki düzeyi gibi farklı ihtiyaçlara göre yapılandırılan bu hizmetler aslında bir sunucunun birçok web sitesi tarafından ortak kulllanılması ya da tek bir kullanıcıya atanması gibi özelliklere göre sınıflandırılır.
Paylaşımlı Hosting
Çok sayıda web sitesinin bir sunucu üzerinde barındırılması, bellek, işlemci gibi sunucu kaynakları ortak kullanıldığından paylaşımlı hosting olarak adlandırılır. Bloggerlar, kişisel web sayfaları ve küçük işletmeler için önerilen bu hosting çözümünün maliyeti düşüktür ve başlangıç aşamalarındaki çiçeği burnunda web sitesi sahipleri için mükemmel bir seçenektir.
Paylaşımlı hosting paketleri genellikle en popüler web sitesi oluşturucusu WordPress’in tek tıklamayla kurulumu, site adresini içeren e-posta adresleri gibi ek özellikler sunar ve büyük miktarda web trafiği almayan web sitesi sahipleri için idealdir. Ancak, komşu sitelerden biri, sunucu kaynaklarını fazlaca kullanarak sunucu üzerindeki diğer siteler için performans sorunlarına neden olabilir.
Sanal Sunucu
Paaylaşımlı hostingte olduğu gibi, sanal sunucularda da bir sunucu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırılabilir ancak sanallaştırma teknolojisi ile her kullanıcıya yalıtılmış bölümler ayrılmıştır. Sanal sunucuları tercih eden web sitesi sahiplerinin sunucu üzerindeki yetkileri, paylaşımlı hostingten daha fazladır. VPS ve VDS sanal sunucu türleridir.
VPS (Sanal Özel Sunucu)
Paylaşımlı hosting bir web sayfasının ihtiyaçlarını karşılamamaya başladığında, geç açılan ya da trafiği artmış olan web siteleri için VPS sunucular önerilir. VPS’in paylaşımlı hostingten en büyük farkı, web sitesi sahiplerine daha fazla özelleştirme imkanı ve depolama alanı sağlamasıdır. Ancak VPS sunucuları yüksek derecede trafiği kaldıramaz ve bir sitenin performansı sunucudaki diğer sitelerden etkilenebilir.
VDS (Sanal Atanmış Sunucu)
VDS, çok daha büyük kapasiteli e-ticaret siteleri ve yoğun depolama ihtiyacı olan siteler için önerilir. E-posta sunucusu ya da şirket içi yazılımlar için de kullanılır. VDS sunucular üzerinde barındırılan web siteleri kendilerine atanan, ayrılan kaynakları diğer sitelerle paylaşmaz. Site sahibinin sunucu üzerindeki yetkisi yukarıda bahsedilen hosting çözümlerinden çok daha geniştir.
Dedicated Sunucu
Dedicated sunucu (Özel Atanmış Sunucu) yüksek performans gerektiren web sitelerinin depolandığı, sunucu üzerindeki kontrolün en üst düzeyde olduğu, en güvenli sunucu türüdür. Sunucunun tamamı tek bir kullanıcıya ya da şirkete ayrılır.
Sunucunun tümüyle tek kullanıcıya kiralanması, güvenlik önlemlerinden işletim sistemine kadar her şeyin kullanıcının kontrolünde olduğu anlamına gelir. Ancak, tüm bu kontrolün ve yüksek performansın elbetteki bir bedeli vardır: Dedicated sunucular en pahalı web hosting seçenekleri arasındadır. Genellikle, yoğun trafiğe sahip web sitesi sahipleri ve yüksek güvenlik ihtiyacı olanlar tarafından kullanılır. Ayrıca, sunucunun kurulumu, bakımı ve yönetimi için üst düzey teknik uzmanlık gereklidir.
Bulut Sunucu
Bulut sunucu üzerindeki bir web sitesi; birbirine bağlı olarak çalışan çok sayıda sunucuda depolanır. Böylece sunuculardan biri işlevini yürütemediğinde, kümedeki sunuculardan bir diğeri devreye girer ve web sayfalarının kesintisiz olarak görüntülenebilmesi sağlanır.
Bu çoklu ve yedekli yapı; şirketlerin kendi bilgi işlem altyapılarını oluşturmak zorunda kalmadan ihtiyaç duydukları kadar kaynak kullanmalarını sağlar.
Özet
Sunucu nedir? Özellikleri ve türleri nelerdir? gibi soruları yanıtlarken; web sitelerinin arkalarındaki gizli kahramanları tanıtmaya çalıştık. Sonuç olarak Dünya’nın herhangi bir yerindeki ziyaretçilerin, web sitenizi görüntüleyebilmesini sağlayan sunucuların hosting sektörünün kalbi olduğunu söyleyebiliriz.