- 1- Kaynak mı? O Ne Ki?
- 2- Güle Güle AdBlock… (Dahili Reklam Engelleme Servisi)
- 3- Pillere Özgürlük! (Dahili Güç Tasarrufu Modu)
- 4- İnternete Özgürlük! (Dahili VPN)
- 5- Opera Çok Hojdir ama Eklenti Yoksa Benena?
- 6- Minareden At Beni İn Aşağıya Tut Beni Opera! (Dahili Sıkıştırma Sistemi)
- 7- Anam Anam, Ana Sayfam (Hızlı Ulaşım)
- 8- Bugün Gündemde Ne Var Opera’cığım?
- 9- Taşı Beni Opera! (Taşınabilir Video Ekranları)
- 10- Özelleştirilebilir Kısayol Tuşları
Size en iyi üç internet tarayıcısını hangisi desek, mutlaka bu ilk üç internet tarayıcısının içerisinde Opera’ya da yer vereceksinizdir. Oysa rakamların acımasız gücü ve W3Counter tarafından yayınlanan 2016 yılı Ekim ayı en çok kullanılan internet tarayıcıları raporuna göre Opera en çok kullanılan 10 internet tarayıcısından biri bile değil.
Yani, bildiğiniz Internet Explorer ve Edge (!) bile Opera’dan daha çok kullanılıyor. Opera’nın daha çok kullanılan bir tarayıcı olmamasının tabii birçok nedeni var. En önemli nedeniyse ne yazık ki yetersiz reklam çalışmaları. Opera’nın arkasında Google gibi dev bir arama motoru yok veya Mozilla Firefox gibi Opera’nın arkasında köklü ve büyük derneklerde yer almıyor.
Yine de ne var biliyor musunuz, Opera piyasadaki birçok internet tarayıcısına göre en inovatif özellikleri içerisinde barındırıyor. Şahsen Linux ve Windows platformlarında önce Google Chrome’u daha sonra da Mozilla Firefox’u kullanmıştım. Opera’ya geçtikten sonraysa bir daha hiç farklı bir internet tarayıcısını denemeye ihtiyaç duymamıştım.
Denemek güzeldir, deneyerek kendinize en uygun ve size göre en iyileri keşfetme şansına sahip olursunuz. Eğer siz de Opera internet tarayıcısına şimdiye kadar hiç şans vermemiş biriyseniz, Opera’ya bir şans vermenize yetecek bu 10 nedene bir göz atsanız hiç fena olmaz;
1- Kaynak mı? O Ne Ki?
Eğer Google Chrome gibi RAM belleği canavarı veya bilgisayarınızın performansını aşağıya çeken Mozilla Firefox ile çok zaman kaybettiyseniz Opera size ilaç gibi gelecek. Opera, hem internet kaynakları hem de bilgisayarınızın donanım kaynaklarını birçok popüler tarayıcıya göre çok daha az kullanılır. Bu da size bilgisayarınızın kaynaklarını doyasıya kullanma şansı tanır.
Yandex’in Tarayıcısı Yandex.Browser Yayınlandı!
Yandex, Türkiye saati saat 16:00 itibari ile yeni tarayıcısını yayınladı. Tarayıcı alternatifleri arasında artık Yandex.Browser da yerini aldı… Yandex’in yeni tarayıcısı Yandex.Browser’ın tüm geliştiricilere açık olacağ...
2- Güle Güle AdBlock… (Dahili Reklam Engelleme Servisi)
Opera, diğer birçok internet tarayıcısının aksine kendi içerisinde zaten hali hazırda kullanıcının emirlerini bekleyen bir reklam engelleme özelliğine sahiptir. Bu reklam engelleme özelliği sayesinde tarayıcınızın her kullanımda biraz daha içine eden, ekranın orasında burasında boş yere fazlalık yer kaplayan AdBlock ve türevi servislerin tümüne el sallayabilirsiniz.
Opera, reklam engelleme özelliğiyle tüm internet sitesindeki reklamları engelleyebileceğini ve %90’a kadar daha hızlı sayfalar için açılış hızı vaadi sunuyor. Sizce de bu gerçekten büyük bir iddia değil mi? Bence sırf bu yüzden bile Opera’ya şans vermeye değer.
Ayrıca Opera’nın sahip olduğu reklam engelleyici tümleşik olarak tarayıcının içerisinde var olduğu için kesinlikle çok daha az kaynak tüketiyor ve sayfaların yüklenme hızına mutlaka etki ediyor. Opera’nın resmi olarak yaptığı test sonuçlarına göre Opera’nın reklam engelleyicisi Google Chrome + AdBlock kullanan bir tarayıcıdan %45 oranında daha hızlı açılma verisi elde etmişti. Bizce Opera gayet iddialı vaatlerde bulunuyor.
3- Pillere Özgürlük! (Dahili Güç Tasarrufu Modu)
Google Chrome ve Mozilla Firefox’un aksine Opera’nın içerisinde dahili güç tasarrufu modu bulunuyor. Manuel olarak açıp kapatabileceğiniz bu güç tasarrufu modu özellikle laptop kullanıcılarına %50 oranında daha fazla pil süresi sunuyor.
Bu konuda ayrıca Opera’nın hakkını vermek lazım, Opera pil tüketimi yapacağım derken kaş yapıp, göz çıkarıp, sizin web deneyiminizi yerden yere vurmuyor. Kullanılmayan eklentileri devre dışı bırakıyor, tema animasyonlarını kapatıyor, arka planda çalışan sekmelerin aktifliğini kapatıyor ve bunun gibi modifikasyonlarla web deneyiminizi etkilemeyecek şekilde size fazladan pil tasarrufu yaptırıyor. E, bu Opera bize daha ne yapsın?
4- İnternete Özgürlük! (Dahili VPN)
Diğer internet tarayıcılarının aksine Opera kullanırken haldır haldır VPN mi arasam, DNS mi değiştirsem gibi kaygılarınız olmuyor. Zira Opera’nın içerisinde zaten kullanım limiti olmayan ve tek tıkla aktif hale getirebileceğiniz hali hazırda bir ücretsiz ve dahili VPN servisi bulunuyor.
VPN özelliğini tarayıcı ayalarından aktif hale getirdiğiniz anda adres çubuğunun kenarına hemen bir VPN butonu ekleniyor. Buradan aralarında ABD, Almanya, Kanada, Singapur ve Hollanda gibi farklı ülke seçenekleri sunuluyor. Üstelik VPN oldukça sorunsuz çalışıyor ve reklam gösterimi yada hız düşümü sınırlaması yapılmıyor. Sanki, “Ee yok artık!” dediğinizi duyar gibiyiz?
5- Opera Çok Hojdir ama Eklenti Yoksa Benena?
Maalesef Opera denildiğinde pek bilinen eklentinin olmayışı, Opera’yı kullanıcılar gözün tamamen bağnaz bir internet tarayıcısı olarak gösteriyor. Oysa Opera’da tıpkı Google Chrome’da olduğu gibi Chromium alt yapısını kullanmaktadır. Yani, Google Chrome’da kullandığınız tüm eklentileri Opera da kullanabilirsiniz.
Opera’da tüm Google Chrome eklentilerini kullanabilmek için tek ihtiyacınız olan şey Download Chrome Extension denilen eklentiye sahip olmak. Bu eklentiyi yüklediğiniz anda Google Chrome Eklenti Mağazasında, eklentilerin yanında çıkan “Chrome’a Yükle” butonunun “Opera’ya Yükle” şeklinde değiştiğini göreceksiniz. Yani, zahmetsiz ve uğraşsız şekilde Chrome’da olduğu gibi eklentileri Opera’ya yükleyebileceksiniz.
6- Minareden At Beni İn Aşağıya Tut Beni Opera! (Dahili Sıkıştırma Sistemi)
Opera’nın yavaş bir internet tarayıcısı olduğunu kim neden veya ne amaçla söylüyor bilmiyoruz ancak bunu söyleyenlerin Opera’nın dahili sıkıştırma sistemini şimdiye dek denemediği açık ve net. Opera Turbo adı verilen bu özellik sayesinde Opera sunucuları kullanarak veriler sıkıştırılıyor.
Opera Turbo sayesinde daha az internet verisi yüklendiği için hem yüklenme hızı hem de indirilen dosya boyutlarından tasarruf ediliyor. Yani, benim kotalı internetim var veya benim internetim çok yavaş diyorsanız alın size bir taşla iki kuş.
Yine de belirtmekte fayda var, Opera Turbo özelliği sadece HTTP ile yayın yapan internet adreslerinde etkili oluyor. HTTPS ile yayın yapan internet sitelerinde ne yazık ki Opera Turbo’yu kullanabilmek mümkün değil.
7- Anam Anam, Ana Sayfam (Hızlı Ulaşım)
Opera’nın Speed Dial adı verilen oldukça hoş ve benzersiz bir ana sayfa yapısı mevcut. Bu ana sayfa üzerinde sıklıkla ziyaret ettiğiniz internet siteleri (beyler siz yine de bu özelliğe dikkat edin), yer imi olarak eklediğiniz favori internet siteleri ve sayfanın üst kısmında kullandığınız varsayılan tarayıcı arama motoru yer alıyor. Speed Dial, diğer internert tarayıcılarıyla kıyasladığımızda hem çok daha hoş duruyor hem de internette bir şeyler aramanızı veya işinize hemen başlamayı pratik hale getiriyor.
8- Bugün Gündemde Ne Var Opera’cığım?
Opera sahip olduğu haber sistemi sayesinde bulunduğunuz ülke ve yaptığınız dil seçimlerine göre size çeşitli haber kaynakları öneriyor. Bu haber kaynakları içerisinden sizin seçtiklerinizi Opera sürekli olarak takip ediyor ve sizin için gerekli bültenleri depoluyor.
Opera, haber işini sadece genel manada değil de kategori bazlı da yapabiliyor. Örneğin sadece teknolojiyle ilgilenen biriyseniz, sadece teknolojiyle ilgili haberleri toplamasını isteyebiliyorsunuz.
9- Taşı Beni Opera! (Taşınabilir Video Ekranları)
Hiç, YouTube’da bi’ şeyler izlerken diğer taraftan da işlerinize devam etmenin ne kadar keyifli olabileceğini düşünmüş müydünüz? Aslına bakarsanız sizin de bildiğiniz gibi bu özellik bizlere mobil cihazların YouTube uygulaması tarafından sunuluyor ancak Google Chrome veya Mozilla’da tümleşik olarak bu yada buna benzer bir özellik yer almıyor.
Opera’da ise videolarınızı istediğiniz gibi penceresinden çıkartır, istediğiniz gibi boyutlandırır ve istediğiniz internet sayfası üzerinden izlemeye veya dinlemeye devam edersiniz. Artık YouTube’da video izleyeceğim diye illa bir sayfanın içerisine tıkılıp kalmanıza hiç gerek yok.
10- Özelleştirilebilir Kısayol Tuşları
Daha önceden de kısayol tuşlarının hayatımızı ve işlerimizi nasıl daha kolay hale getirebileceğine dair bir içeriği sizinle paylaşmıştık. (Kısayol Tuşlarının Size Kazandırabileceği 5 Avantaj) Opera bu konuda kullanıcılara büyük bir özgürlük bahşediyor ve kendi istediğimiz kısayolları kendimize göre belirlememize olanak tanıyor.
Bu sayede Opera’yla hamur gibi oynayabiliyor ve onu tam olarak istediğimiz tepkilere hazır bir internet tarayıcısı haline getiriyoruz. Siz de kısayol tuşları olmadan yapamayan, edemeyenlerdenseniz Opera’nın bu özelliği sizin için hayat kurtarıcı olabilir.
Opera’dan şimdilik bu kadar. Siz Opera’yı kullanmayı düşünür müsünüz? Kullanıyor musunuz yada tercih etmiyorsanız Opera’yı neden sevmiyorsunuz?