Twitter, son aylarda hiç görmediği kadar çok tartışmaya ev sahipliği yapıyor ve uç fikirler hiç olmadığı kadar çok beyan edilir hale geldi. Herkes aklına gelen en ofansif düşünceyi platformda paylaşıyor ya da birilerinin düşüncelerine de en sert dille saldırıyor. Peki, bu artışın temel sebebi ne?
Sebepler arasında elbette pek çok madde bulunuyor. Algoritma değişikliği, Elon Musk satın alımı, yeni denenen modeller… Ancak elbette Twitter’ın aslında hep biraz böyle bir platform olduğunu da unutmamak lazım. Eğer gizli bir hesap kullanmıyorsanız, herkesle fikir ve içerik paylaşımı yapabiliyorsunuz ve zıt fikirlerdeki insanlar da hep bu sebeple birbirini buluyor. Yine de normalden çok daha uzak, çok daha distopik bir noktaya ilerledi konu. Gelin şimdi başlıklarla ilerleyelim ve konuya derinlemesine bir bakış atalım.
Elon Musk ve Yeni Algoritma
Hatırlarsınız, yakın bir zamanda Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla ilgili bir içerik kaleme almıştık. Sevgili Musk, dile kolay 44 milyar dolar harcadı bu satın alıma. Hem de kimilerine görme erimekte olan bir sosyal mecra için. Parasını bir şekilde çıkarması lazım ve kuralları yeniden yazmanın burada önemli olduğunu düşünüyor. Algoritmada da buna bağlı olarak pek çok değişiklik yaptı. Twitter, adının da ‘X’ olmasıyla beraber, her ne kadar hâlâ işlevi aynı gibi görülse de çok ama çok değişti.
Algoritmadaki en önemli değişiklik, bir içeriğin diğer insanların karşısına nasıl çıkacağı ve yayılacağı noktasında oldu. Bir tweetin görünürlüğünü, paylaşılma yani retweet arttırır diye düşünüyorsunuz değil mi? Evet, belki geçmişte önemi çok büyüktü. Ancak bugün, yapılan yorum sayısı ve yorumların aldığı etkileşimler algoritmada daha öne çıktı. Yani Twitter’da halen çok güzel şeyler paylaşan hesaplar var ancak içerikleri karşımıza daha nadir çıkıyor. Biz de sayfamızın üstlerinde hep daha çok çatışma, daha çok gerilim görüyoruz. Çünkü insanlar bu konularda daha çok fikir beyan ediyorlar ve algoritma bu içerikleri öne çıkarıyor. Ancak sorunun bir parçası olsa da, algoritmadan daha öte bir konu var.
Sosyal Paylaşım Ağı Path, 18 Ekim’de Kapatılacak
Bir zamanlar link almak için yolunuzun düştüğü Path’i hatırlıyor musunuz? Hatırlayamadıysanız hiç sorun değil; çünkü binlerce kullanıcısı hatırlamadığı için Path yolculuğunu sona erdiriyor… 2010 yılında Facebook’un ka...
Yeni Gelir Paylaşımı Modeli
Belki bilmiyor olabilirsiniz diye çok basitçe özetleyeceğim. Twitter artık kullanıcılarıyla gelirini paylaşıyor. Bunu da paylaşımlarınızın aldığı görüntülenme sayısı üzerinden hesaplıyor. Alt eşiği dahi oldukça yüksek olsa da, dünyadaki pek çok Twitter kullanıcısı için tatmin edici denilebilecek de bir ödeme aralığı var. Eğer 500’ün üzerinde bir takipçiniz varsa ve son 3 ay içerisindeki gönderileriniz en azından 5 milyon görüntülenme aldıysa, onaylı hesap modeline geçip para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Eğer yanılmıyorsam, önceki görüntülenmelerinizin getirdiği birikim de hesabınızda kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla eşiği yakaladığınızda aldığınız ilk ödeme beklediğinizden daha iyi olabiliyor. Fakat yeni algoritmayla beraber, bu gelir paylaşımı nasıl çalışır hale geldi dersiniz?
İnsanlar gelir elde etmek için, tartışma yaratan fikirlerini Twitter’da paylaşmaya başladı. Çünkü çalışan metot tam olarak bu, iyi bir şeyler ürettiğinizde alabileceğiniz etkileşimden çok daha fazlasını alabiliyorsunuz eğer bir dramanın orta yerinde kaldığınızda. Tam da bu sebeple en uç fikirler daha çok paylaşılır hale geldi, etkileşimi tetikleyen yeni algoritmayla da Allah bereket versin hepsine şahit oluyoruz. Epey üzücü.
Peki, siz X’den hiç ödeme aldınız mı? Gördüğünüz tartışmalar ve paylaşımlar sizi de rahatsız ediyor mu? Yorumlarda görüşelim.