lostyazilim
tr.link

Twitter Satışı Bize Ne Anlatıyor

Twitter, Elon Musk tarafından satın alındı. Bunu duymayan yok değil mi? Elon Musk pek çok ülkenin gayri safi milli hâsılasından daha yüksek bir tutara denk gelen 44 milyar dolarlık bir ödenek ile satın aldı. Peki, bu satın alım internette girişimler ortaya koyan bizlere ne anlatıyor?

Buradan çıkarılabilecek mesajların tamamına tek yazıda yer vermek pek mümkün değil elbette. Ancak ben elimden geldiği kadar detayla, meraklıların merakını gidermeye çalışacağım. Sizin bu şirket el değiştirmesinden kendi adınıza çıkardığınız farklı mesajlar varsa, onları da yorumlarda okumayı çok isterim doğrusu. Şimdi dilerseniz ilk başlığımızla konuya girelim.

Dünyanın En Etkili Platformlarından Birisi Erken Zamanda Satılmadı

Twitter’ın bu meblağlarda bir satışa ulaşmasını kıyaslayabileceğimiz en yakın örnek Instagram olacaktır. Ancak yine hatırlayacaksınız, Instagram satışı 1 milyar dolara tamamlanmıştı. Bu bize bir şeyleri çok net bir biçimde gösteriyor. Instagram oldukça erken bir dönemde satılmıştı. Dolayısıyla fiyatı, bugünkü ederinden katlarca ama katlarca daha ucuzdu. Satıldığı dönemde platformun en yoğun kullanım alanı yenilen resimlerin profilde paylaşılmasıydı ve Reels’leri geçin, henüz Hikâye özelliği dahi bulunmuyordu.

Elbette platformun kitleleri harekete geçirme gücü de çok önemli. Bugün neredeyse bütün kurumların, devlet dairelerinin, milletvekili ve ünlülerin Twitter’da bir hesabı bulunuyor. Kitlesel eylemlerde insanlar haberleşme aracı olarak Twitter’ı kullanıyor ve markalar çalışmalarını buradaki takipçileri üzerinden yürütüyor. Instagram ise satıldığı dönemde bu alanın kapılarını henüz yeni yeni aralıyordu ve yaygınlığı Twitter ile kıyaslansa da etki gücü asla kıyaslanamazdı.

Instagram satışının yanlış bir zamanda yapıldığını söylemek istemiyorum doğrusu. Çünkü kurucusunun mental yapısı “En çok para benim olacak!” tarzı bir düşünce barındırmıyordu ve burada ‘doğru’ ya da ‘yanlış’ görmemek lazım. Ancak daha yüksek bir fiyata satılmamasının en büyük sebebi gerçekten de olayları bir süre daha akışına bırakmamak olabilir.

2016’da En Çok İzlenen YouTube Reklamları
İlginizi Çekebilir!

2016’da En Çok İzlenen YouTube Reklamları

2016 geçti diye 2016 ile ilgili içeriklerin internet dünyasından bir günde kalkacağını düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz :) Görünen o ki, bir süre daha bütün yılı kapsayan listeler ve farklı içerikleri WM Aracı Blog ü...

Bırakalım İçeriklerimizi Kullanıcılarımız Üretsin

Bugün bırakın Twitter ya da yeni adıyla X’i, aklımıza gelecek başarıya ulaşmış her platformun en büyük anahtarı içerikleri kullanıcılarının üretmesi olarak görülebilir. Dünya’da YouTube, Reddit, Facebook gibi saymakla bitmez örneğe ülkemiz perspektifinden de bakalım değil mi? Ekşi Sözlük, WM Aracı, daha önceleri İzlesene gibi platformları da bulundukları konumlara yükselten yaklaşım kullanıcılara ulaşan içeriklerin, yine kullanıcılar tarafından üretilmesi denilebilir.

Yani elbette ölçeğimizi içerik ürettiğimiz bir sistem üzerine kurgulayabiliriz. Ancak doğru model, doğru zamanda, doğru kullanıcının karşısına çıkarıldığında yapacağımız işlerin ulaşabileceği nokta da çok daha farklı oluyor. Twitter kabul etmeliyiz ki çok daha farklı bir örnek, devletlerin en üst makamları ve yöneticileri dahi günün sonunda bu platformun bir nevi içerik üreticisiydi. Yine de sitelerimizde kullanıcılarımızın içerik üretebildiği tek opsiyonun yorumlar alanı olmasının önüne geçmek lazım belki de.

Bölgesel Olmamak da Önemli

Elbette yerine göre değişir ancak proje ölçeğimizin çok ama çok büyük noktalara ulaşmasını hedefliyorsak girişimlerimizi bölgesinde kitli kalacak şekilde projelendirmemeliyiz. Eğer başta bölgesel bir iş ortaya koyduysak dahi, kolayca globale oynayabilecek şekilde altyapısı hazır olmalı.

Bir bölgeye mahsur bırakılan bir işin, pek çok açıdan risk taşıdığını da unutmamak lazım elbette. Orada yaşanabilecek her türlü problem, projemizi doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle kurguyu en baştan ilçelerden illere, illerden bölgelere, bölgelerden ülkelere ve sonunda da tüm dünyaya yönelik kurmakta faydanın ne kadar büyük olduğunu görmek lazım.

Sizin bu satıştan çıkardığınız mesajlar, hem bize hem de okurlarımıza fayda sağlayabilir. Yorumlarda buluşalım.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al