- Ürün Çekim Teknikleri
- Ürünü Tanımak
- Diyaframı Ayarlamak
- Açıları Değerlendirmek
- Ürünün Boyutlarını Yansıtmak
- Ürün Mekan İlişkisi
- Doğru Ekipmanlar Seçmek
- Çekim Kompozisyonu Oluşturmak
- Kamerayı Sabitlemek
- Lens Kullanımı
- Işık Ayarı
- Tek Işık - Çift Işık
- Difüzör Kullanımı
- Ufuk Çizgisine Dikkat
- Karmaşık Sahnelerden Kaçınmak
- Renk Tonları Gerçeği Yansıtmalı
- Yansımalar
- Fotoğrafı Doğru İşlemek
Ürün fotoğraf çekimi denemelerine yeni başlayanlar için bilgi olmazsa olmazdır. Öncelikle işin tanımı ve incelikleri bilinmelidir. Ürün fotoğrafçılığına dair pek çok teknik mevcut. Kolay teknikler kullanılarak kısa zamanda çok daha iyi ürün fotoğrafları çekilebilir. Elbette bu tekniklerin de doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Aksi halde istenen başarı elde edilemez.
Ürünlerin fotoğraf çekimleri basit ve kolay gibi görünse de çok dikkat isteyen bir iştir. Ürünlerin gerçeği yansıtması ve fotoğrafların kaliteli çıkması için bazı hususlar bilinmelidir. Eğer fotoğrafçı bu bilgilere sahip değilse ürünlerin fotoğrafları istenen kalitede olmaz. Dolayısıyla böyle bir ürün fotoğrafı beğenilmez. Ürünün reklamı böyle bir fotoğrafla başarıya ulaşmaz.
Ürün fotoğrafçıları öncelikle bu bilgileri edinmelidirler. Bilgi edindikten sonra deneme çekimleri yapılmalıdır. Deneme çekimleri fotoğrafçıların ürün çekimlerini uygulamalı olarak öğrenmeleri açısından önemlidir. Bu tolla fotoğrafçı ışığın, açıların, ayarların ve daha birçok hususun nasıl olması gerektiği hakkında tecrübe kazanır. Bu tecrübeler ürünlerin çok daha profesyonel bir şekilde fotoğraflanmasını sağlar. Bütün bunlarda fotoğrafçının zaman içinde profesyonelleşmesine olanak tanır.
Ürüne bakanların alıcı olabilmesi için ürünün fotoğrafı ilk adımdır. Bu nedenle ürünün fotoğrafının gerçeği yansıtan özellikler taşıması ve doğru tekniklerle fotoğraflanmış olması gerekir. Profesyonel ve kaliteli ürün fotoğrafları her zaman daha fazla alıcıya ulaşır. Bu da firmayı memnun edeceğinden fotoğrafçı da bu sayede iş alma şansı yakalar.
Ürün Çekim Teknikleri
Ürün çekimi fotoğraflarında dikkat edilmesi gereken birçok teknik var. Ürün fotoğrafçılarının bilgi edinmesi ve tüm teknikleri bilmesi gerekir. Ancak bu şartlarda profesyonel ve doğru çekimler yapılabilir.
Ürün fotoğrafı çekimlerinde olayı pazarlama açsısından değerlendirmek gerekir. Zira çekilen her ürün fotoğrafı pazarlanacaktır. Yani ürün fotoğrafları reklam amaçlıdır. Dolayısıyla fotoğrafçının pazarlama konusunda bilgi edinmesi de şarttır. Teknikleri kullanırken bunu da değerlendirmelidir.
Yukarıda, aşağıda, sol ve sağ tarafta boşluklar olmalıdır. Zira fotoğrafların üzerine metin yerleştirilebilir. Bunun için de böyle bir boşluğa ihtiyaç olacaktır. Nesne ya da ürünün fotoğraf çekiminden önce mutlaka temizlenmesi gerekir. Son olarak ürünün fotoğrafının en iyi ve kusursuz şekilde çekilmesi için ürünün bir bütün olarak değerlendirilmesi ve gözlemlenmesi gerekir. Ürünün kullanım alanları, boyutları, amaçları gibi detaylar önemsenerek fotoğrafı çekilmelidir.
Yaptığı Çizim Çalışmalarıyla Göğsümüzü Kabartıp, Fotoşoklara Fısıldayan WM Aracı Üyesi
WM Aracı Blog'da tasarım namına birçok farklı tasarımcının çalışmasına yer verdik. Bazen sıradan ama etkili çalışmalarla karşı karşıya kalırken, bazen her birimizin grafik yeteneğini sorgulamasına neden olan çalışmalar görd...
Ürünü Tanımak
Konuya ilişkin ilk adım fotoğrafı çekilecek ürünün tanınmasıdır. Fotoğrafçı öncelikle ürünün tüm özelliklerini bilmelidirler. Bunların bilinmesi fotoğrafın kalitesini artırır. Söz gelimi fotoğrafı çekilen bir vazoysa bu vazonun tüm özelliklerinin bilinmesi sayesinde vazonun fotoğrafları çok daha iyi çekilir.
Diyaframı Ayarlamak
Fotoğraf üzerinde hakimiyet kurmak denilince üç temel ayardan oluşur. Çekilecek ürünün arka plandan ayrılması gerekir. Diğer bir deyişle konunun odağı ürün olmalıdır. Bunun olabilmesi için diyafram değerinin ayarlanması şart.
Düşük diyafram özellikle arka planda bulanıklık efektini artırır. Diyaframın fazla olması ise ürünün detaylarının kaybolmasına yol açar. Dolayısıyla bu noktada diyaframın doğru ayarlanması son derece önemli. Burada üründe kaybedilmek istenen detayları alana dek diyaframın yükseltilmesi doğru olacaktır. Elbette bu ayarı yaparken derinliğin kaybolmamasına da özen gösterilmelidir.
Açıları Değerlendirmek
Fotoğrafların doğru açılardan çekilmesi gerekir. Fotoğrafçı ürünün duruşundan, ışığa, ayarlara kadar her detaya dikkat etmelidir. Doğru açının değerlendirilmesi için ürünün etrafından hareket etmek fayda sağlar. Çoğu profesyonel fotoğrafçının sıklıkla yaptığı bir davranıştır. Ürün etrafında gezinerek ürünü fotoğraflar ve en doğru açıyı bulur. Bu hareket esnasında ürün için farklı açılar keşfedilir. Böylece fotoğrafçı en doğru açıyı yakalama şansı elde eder. Ortografik görünüm ya da oldukça ilgi çekici olan üç boyutlu görünümlerde tercih edilebilir.Burada önemli olan söz konusu ürün için doğru açının belirlenmesidir. Bu da hangi ürünün fotoğrafının çekileceği, arka fon ve diğer hususlarla birlikte bütün olarak düşünülmelidir.
Ürünün Boyutlarını Yansıtmak
Ürünlerin fotoğraf çekimlerinde boyutlar konusuna dikkat edilmelidir. Ürünlerin reklamları çekilen fotoğraflarla yapıldığı için müşterilerin ürünün tüm özelliklerini görmeleri gerekir. Bunun için de ürünün gerçek boyutunun fotoğrafa yansıması gerekir. Söz gelimi; bir çanta ya da bir anahtarlık çekimi yapılıyorsa bu ürünlerin boyutları tam olarak yansıtılmalıdır. Böylece alıcı boyutu orantılayabilir. Bunun için ürünün yanına başka bir nesne konularak ürünün gerçek boyutu öne çıkarılır. Örneğin, ürün bir saksı ise saksının boyutunun anlaşılması için yanına boyutları bilinen bir nesne konulur. Böylece ürünün boyutları hakkında alıcıya daha net bilgiler verilir.
Ürün Mekan İlişkisi
Ürünün fotoğrafının nerede çekileceğine karar verilmelidir. Yani çekim yapılacak ürünün kullanım amaçları düşünülerek mekan tasarlanmalıdır. Örneğin; el havlusu bir banyoda fotoğraflanmalıdır. Bir vazo bir masa üzerinde fotoğraflanabilir. Özetle ürünün nerelerde kullanılacağı göz önüne alınarak fotoğraf çekimi yapılırsa doğru bir fotoğraf elde edilmiş olur.
Doğru Ekipmanlar Seçmek
Cep telefonuyla ürün fotoğrafı çekilebilir. Ancak cep telefonlarıyla tam olarak profesyonel görüntüler yakalamak pek mümkün değil. Ürün fotoğrafçılığı için en doğru ekipmanlara sahip olunmalıdır. Ürün sahipleri bu konuya fazlasıyla önem verirler ve fotoğrafların kaliteli olmasını isterler. Zira ürünün reklamı bu fotoğrafın kalitesiyle doğru orantılıdır. Doğru ürün fotoğrafı içinse ekipmanların hazır edilmesi ilk aşamadır.
Ürün fotoğrafı çekecek kişilerin mutlaka doğru ekipmanlara sahip olması gerekir. Doğru ekipmanlar için öncelikle bilgi edinilmelidir. Bununla birlikte güvenilir markaların gerekli özelliklere sahip ekipmanları seçilerek kullanılmalıdır.
Çekim Kompozisyonu Oluşturmak
Çekim kompozisyonu çoğu zaman dikkat edilmeyen hususlardan biridir. Oysa çekim kompozisyonu en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Ürün fotoğrafta yakın kadrajda gösterilmelidir. Böylece ürünle ilgilenenler ürünün tüm detaylarını görme imkanı bulurlar. Ürünün can alıcı yanlarının gösterilmesi için de bu husus önem taşır. Ürün fotoğrafı çekilirken fotoğraf adımlarında bir bütüne ulaşmak gerekir. Yani ürünün fotoğrafları bir bütünlük arz etmelidir.
Kamerayı Sabitlemek
Kamera titrer ya da sallanırsa ürün fotoğrafı bulanık çıkar. Yani ürün fotoğrafı kalitesiz olur. Dolayısıyla böyle bir ürün fotoğrafı ile profesyonel reklam yapmak imkansızıdır. Kameralar sabitlenmelidir. Böylece fotoğrafların hepsinde aynı kalite ve profesyonelliği yakalamak mümkün olur. Kameranın sabitlenmesi için gerekli aparatlar olmakla birlikte kameranın kolay yöntemlerle sabitlenmesi de mümkün. Kameranın sabitlenmesi için en sık tercih edileni üç ayaktır. Bu sayede kamera sabitlenir. Eğer üç ayak mevcut değilse bunun yerine makineyi yükseltecek nesneler üst üste koyularak ona sabit bir zemin hazırlanabilir.
Lens Kullanımı
Lens kullanımının fotoğraflar üzerinde etkisi bir hayli çok. Lensler, Prima lensler ve Zoom lensler olmak üzere ikiye ayrılır. Prime lenslerin zoom özelliği mevcut değildir. Bu lensler, sabit odak uzaklığına sahiptir. Söz gelimi; 50mm, 85mm,105mm…Zoom lenslere kıyasla bu lensler, daha keskindir. Ürünlerde en yüksek keskinliği yakalayabilmek için prime lensler tercih edilmelidir. Eğer bütçe için uygunsa macro özellikte prime lensler tercih edilmelidir.
Işık Ayarı
Ürünlerin fotoğraf çekimlerinde ürün detaylarının görülmesi son derece önemli. Ürünlerin detaylarının net bir şekilde görülmesi, dokusunun fotoğrafa yansıması ve renklerin gerçekçi çıkması için ışık ayarı yapılmalıdır. Işık ayarı her üründe büyük öneme sahiptir.
Işık ikiye ayrılır. Bunlardan biri yumuşak diğeri sert ışıktır. Yumuşak ışık, uzaktan ya da büyük ışık kaynağından süzülüp gelen homojen ışık olarak tanımlanır. Yumuşak ışık yansıdığı üründe gölgeleri krema gibi yumuşacık yapar. Dağılma özelliği vardır. Üründe soft bir görünüm sağlamayı mümkün kılar.
Sert ışık ise ürün için verilmek istenen mesaja göre tercih edilebilir. Sert ışıkla, fotoğrafı çekilen ürünün yapısına ve elde edilmek istenen fotoğrafa göre net detaylar ve sert gölgeler sağlanır. Sert ışık kullanılmak isteniyorsa küçük ışık kaynağı tercih edilmelidir. Diğer bir seçenek ise ışığı dar bir alandan yönlendirerek ürüne yansıtmaktır. Burada önemli olan nokta; fotoğraftaki ürünle ilgili beklentileri karşılayacak ışık kullanımıdır. Fotoğrafçı ışıkların ürün üzerindeki etkilerini göz önüne alarak doğru ışık seçimi yapar.
Işık ayarında önemli noktalardan biri de çekimin yapılacağı zamanlardır. Çekim eğer gündüz yapılacaksa doğal ışık kullanımı devreye giriyor. Ancak akşam ve gece çekimlerinde yapay ışık kullanımı şart. Burada da tutarlı, güven veren ve doğru ışık kullanımı şart.
Tek Işık - Çift Işık
Fotoğrafçı ürünün fotoğraf çekimine ve ulaşmak istediği hedefe göre ışık belirler. Bazen tek ışık bazense iki ışık kaynağı kullanılabilir. Tek ışıkla güçlü gölgelere ulaşmak mümkün. Bu noktada fotoğrafçı ürün üzerine ışıklar vererek doğru görüntüyü yakalar.
Difüzör Kullanımı
İyi bir ürün fotoğrafında ışık, ürüne doğrudan yansıtılmaz. Zira ışık ürüne direkt olarak yansıdığında istenmeyen görüntü elde edilir. Bunun yerine yarı saydam olarak difüzörler kullanılır. Böylece çok daha homojen ve yumuşak bir ışık kaynağı kullanılmış olur. Işığın süzülmesinin ve istenen kalitenin yakalanması için iyi bir difüzör kullanımı gerekir.
Ufuk Çizgisine Dikkat
Her ürün fotoğrafında ufuk çizgisi kullanılmamalıdır. Bazı istinai çekimler dışında ıfık çizgisi pek tercih edilmez. Ürün fotoğrafının profesyonel bir şekilde olması için bu önemli bir husustur. Ürün fotoğraflarda ufuk çizgisi, fonda yatayda duvarın ya da fonun köşelerinden dolayı meydana gelen çizgiler ufuk çizgileridir. Bu çizgilerin tok olması için bir fon kartonunun oval şekilde kesilerek duvara sabitlenmesi yeterlidir.
Karmaşık Sahnelerden Kaçınmak
Ürün fotoğraf çekimlerinde en sık yapılan yanlışlardan biri karmaşık sahnelerdir. Durum böyle olunca ortaya bir renk karmaşası çıkar. Ayrıca ürün odak noktası olmaktan çıkarak dikkat dağıtan bir fotoğraf meydana gelir. Tüm bu olumsuz durumlardan kaçınmak gerekir. Bunun için odak noktasının ürün olması sağlanmalıdır. Daha az aksesuar, daha sade bir fon işe yarar. Böylece ürün tam anlamıyla öne çıkar ve ilgi odağı olur.
Renk Tonları Gerçeği Yansıtmalı
Ürün çekimlerinde en önemli hususlardan biri ürün renkleridir. Ürünün gerçek rengi fotoğrafta gerçeği yansıtmalıdır. Aksi halde ürün, gerçek rengini yansıtmadığı için ürünün satışı sonrasında sorunlar yaşanır. Yani söz konusu ürünün reklamı yanlış yapılmış olur. Tüm bunlar göz önüne alınarak bu konuya gereken önem verilmelidir. Ürünlerin gerçek renklerinin fotoğrafa yansıması için profesyonel makineler kullanılmalıdır. Bu makinelerin de renk ayarlarının doğru yapılması şart.
Yansımalar
Ürünlerin yansımaları fotoğraflar için büyük hatadır. Eğer fotoğrafta yansımayla profesyonel ve estetik bir görünüm yakalanmadıysa kesinlikle tercih edilmemelidir. Bu yüzden ürün çekimlerinde yansımanın olmamasına dikkat edilmelidir.
Fotoğrafı Doğru İşlemek
Ürün fotoğraflarının doğru işlenmesi en önemli noktalardan biridir. Ürün fotoğrafları ham şekilde kullanılmalıdır. Bunun için raw formatında çekimler yapılabilir. Ürün fotoğrafının işlenme konusunda da daha esnek olunması yarar sağlar. Daha detaylı bir rötuş işlemi için ise profesyonel programlar kullanılmalıdır.