Yazılımcı olmak hemen hemen her gencin hayallerinden birisi. Çağımızın en önemli mesleklerinden birisi olan yazılımcılık, özellikle kazançlarıyla herkesin tercih sebebi oluyor. Ülkemizde de yazılımcı olmak isteyen gençler, bu sayede yurt dışına giderek orada çalışmak istiyorlar. Peki yazılımcı olabilmek için illa okul okumak gerekiyor mu? Tabii ki hayır. Şirketler işe alım yaparken mezun olduğunuz okuldan daha çok tecrübelerinize ve bilgi birikiminize bakıyorlar. Peki yazılımcı olabilmek için nereden başlanması gerekiyor? Gelin detaylara beraber bakalım.
Önce Amacınızı Belirlemelisiniz
Yazılımcı olabilmek için öncelikle hangi türde bir yazılımcı olmak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Mobil yazılımcı olup mobil uygulama mı geliştirmek istiyorsunuz yoksa web yazılımcı olup internet siteler mi geliştirmek istiyorsunuz yoksa sistem yazılımcısı olup arka plandaki kahraman mı olmak istiyorsunuz? Bu yazılımcı çeşitlerini detaylıca araştırdıktan sonra size en uygun olanında kendinizi geliştirmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Peki bu yazılımcı türlerinin detayları neler?
WhatsApp, Hikayeler Özelliğini Kullanıma Sundu!
İlk kod satırı bundan 8 yıl önce yazılan ve ilk geliştirildiğinde bambaşka bir amaçla yola çıkan WhatsApp, 24 Şubat’da yeni yaşını kutlayacak. Yeni yaşına sayılı günler kalaysa WhatsApp bir süredir internet dedikodularına man...
Mobil Yazılımcı Olmak
Mobil yazılımcı olmak istemeniz durumunda öncelikle kendinizi geliştirmek istediğiniz mobil sistemi seçmelisiniz. Android için mi yoksa iOS için mi geliştirici olmak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz. Çünkü Android işletim sistemine uygulama geliştirmek için Kotlin ve iOS için ise Swift uygulama dillerini öğrenmek gerekiyor.
Swift Yazılım Dili Öğrenme
Öncelikle Swift öğrenmeye karar vermeden uyaralım. Bu uygulama dilini öğrenebilmeniz için Apple ürünü olan Macbook bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Windows tabanlı bir bilgisayarda maalesef Swift öğrenilemiyor. Macbook bilgisayara sahipseniz detaylara geçelim.
Swift, Apple tarafından piyasaya sürülen ve iOS uyumlu uygulamalar geliştirilmesini sağlayan bir programa dilidir. Programlama dilleri arasında en modern ve anlaşılabilir bir dil olarak kabul edilen Swift, Apple tarafından her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor. Tamamen açık kaynak kodlu olmasıyla herkesin geliştirebildiği ve nesne tabanlı olan Swift programlama dili, Objective-C diline bir alternatif olarak piyasaya sürüldü. Integrated Development Environmentonment (IDE) yani ‘Entegre Geliştirme Ortamı’ olarak XCode uygulamasını kullanan Swift, günümüzde öğrenmesi en kolay dillerden birisi olarak geçiyor. Peki nasıl Swift öğrenebiliriz? Nereden başlamamız gerek? Swift öğrenebilmek için Apple büyük dokümanlardan oluşan bir kütüphane sunuyor. Fakat ben izleyerek öğrenirim derseniz de Udemy platformunda birçok ders mevcut.
Udemy’de en çok satılan ve en çok önerilen kurs Dr. Angela Yu tarafından yayınlanan ‘iOS & Swift - The Complate iOS App Development Bootcamp’ adlı kurs. Bu kursa https://www.udemy.com/course/ios-13-app-development-bootcamp/ bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Kurs her ne kadar İngilizce olsa da Türkçe altyazı desteği mevcut.
Ama ben Türk bir hocadan tamamen Türkçe iOS öğrenmek istiyorum derseniz de Atıl Samancıoğlu tarafından yayınlanan kursu deneyebilirsiniz. Bu kursa ise https://www.udemy.com/course/ios-gelistirme-kursu/ bu adresten ulaşabilirsiniz.
Son olarak Apple’ın bilgi kütüphanesine https://developer.apple.com/documentation/swift buradan ulaşabilirsiniz. Fakat bilgiler tamamen İngilizce.
Kotlin Yazılım Dili Öğrenme
Çekya merkezli bir yazılım şirketi olan JetBrains tarafından geliştirilen Kotlin, şu anda Android uygulama geliştirenler için Google’ın tam desteklediği ve tavsiye ettiği programa dili olarak geçiyor. Android tabanlı uygulama geliştiricilerin vazgeçilmezi olan Kotlin, hem modern yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor hem de Java’nın daha modern hali olmasıyla oldukça tercih edilen bir dil. Yeni öğrenecekler için de kolay öğrenim sunan Kotlin, yeni yazılımcı adayları için de oldukça uygun.
Kotlin öğrenmek için Udemy’de yine Atıl Samancığlu’na ait olan kursu tercih edebilirsiniz. Kursa https://www.udemy.com/course/android-o-mobil-uygulama-dersi-kotlin-java/ bu bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
Web Programlamaya Giriş
Yazılımcı olmaya karar verdikten sonra kendinizi web programlamada yani web yazılım sektöründe geliştirmek isterseniz yine birkaç seçim daha yapmanız gerekecek. Zira web programlama kendi bünyesinde de 3’e ayrılıyor. Bunlar Frontend, Backend ve Full Stack. Frontend uzmanı bir kişi, internet sitelerinin görünen yüzlerinden ve arayüzünden sorumlu olan kişidir. Bir siteye girdiğiniz zaman sizin görebildiğiniz her menüyü, butonu, tasarımları, o siteyle alakalı görülebilen her şeyi Frontend uzmanları geliştirmiştir. Backend ise bunun tam tersidir. Backend uzmanları, sitenin arka planında çalışmasını sağlayan kişilerdir. Site ile sunucu arasındaki bağlantıları sağlayan Backend uzmanları, sitede bir menüye tıkladığınızda o menünün açılmasını sağlayan arka plandaki kodları yazarlar. Yani Frontend yazılımcıları o menü isminin ve tasarımının gözükmesini sağlıyorken, Backend uzmanları da o menün işlem yapabilmesini sağlıyor. Full stack uzmanları ise kendilerini hem Backend hem de Frontend’de geliştirmiş olan uzmanlardır.
Frontend Öğrenmek
Bir web programlama öğrenmeye karar verip kendinizi Frontend’de geliştirmek isterseniz öğrenmeniz gereken birkaç programlama dili mevcut.
Çok fazla Frontend programa dili olsa da öğrenmeniz gereken dillerin bazıları şöyle;
- HTML: Web tasarım konusunda öğrenilmesi gereken dillerden birisi ‘Hyper Text Markup Language’ yani HTML’dir. Web sayfalarını, bağlantıları, blok tasarımlarını, paragrafları, başlıkları ve site tasarımı için gereken tüm he şeyi metin tabanlı HTML ile yapabilirsiniz.
- CSS: ‘Cascading Style Sheets’ yani CSS, web sitelerin görsel olarak tasarımlarına olanak sağlar. Sitenin ve sayfaların renklerini, mizanpajlarını, frontlarını ve siteye ekleyeceğiniz özel tasarım görselleri CSS sayesinde kodlayabilirsiniz.
- Javascript: 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre son 8 yılın en çok tercih edilen programlama dili Javascript olmuştu. Her ne kadar ilk versiyonu sadece 10 günde geliştirilmiş olsa da günümüzde de en çok tercih edilen web programlama dili Javascript, HTML ve CSS desteği ile de çok işlevsel bir yazılım geliştirme imkanı sunuyor. Web sitesinin görünen her şeyini tasarlayabildiğimiz Javascript, öğrenmesi kolay bir dil olarak da öne çıkıyor.
HTML, CSS ve Javascript dillerini öğrenebilmek için Udemy’de Levent Ertunalılar’ın kursuna https://www.udemy.com/course/sifirdan-ileri-duzey-web-programlama-html-css-javascript/ buradan ulaşabilirsiniz.
Not olarak eklemekte fayda var. Asp.NET, ReactJS, VueJS ve AngularJS programalam dilleri de Frontend için uygun diller fakat yeni başlayanlar için tavsiye edilmiyorlar.
Backend Öğrenmek
Backend uzmanı olmak istiyorsanız yani internet sayfasının çalışmasını sağlayan ve kullanıcılar tarafından gözükmeyen arka plandaki kodları yazmayı öğrenmeniz gerek. Peki Backend için öğrenilmesi gereken diller neler? Gelin beraber bakalım.
- PHP
- Python
- C ++
PHP, üst düzey bir programlama dili ve tamamen açık kaynaklı olmasından dolayı en çok tercih edilen dillerden birisi. Yeni başlayanlar için öğrenilmesi zor olsa da öğrenildiğinde birçok dilin öğrenimini kolaylaştıran PHP, bir internet sitesinin çalışabilmesi için veritabanı ile site arasındaki veri alışverişini sağlar. HTML ile de gömülü olarak çalışabilen PHP, e-ticaret sitelerinden CRM sistemlere kadar en çok tercih edilen dillerden birisi. Backend’de kullanıldığı gibi aynı zamanda Full Stack için de kullanılan bir dildir.
PHP öğrenebilmek için Udemy’deki Emrah Yüksel’in kursunu izleyebilirsiniz. Kursa https://www.udemy.com/course/sifirdan-ileri-seviye-web-programlama-html-php-pdo-mysql/ bu bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.
Python, en çok yönlü programlama dillerinden birisidir. Sadece web programlama için değil, istediğiniz her şeyi yazabileceğiniz bir dil olan Phyton, özellikle büyük şirketlerin data alışverişlerinde ve geliştirdikleri yapay zeka algoritmalarında kullandığı dildir. Modern bir dil olan Python, öğrenmesi en kolay dillerden birisi olduğu için yazılıma yeni başlayanlar tarafından oldukça sık tercih edilen bir dil.
Python öğrenmek için Udemy üzerinden Atıl Samancıoğlu tarafından sunulan kursa https://www.udemy.com/course/python-sifirdan-ileri-seviyeye/ buradan ulaşabilirsiniz.
C ++, yazılımcı olmanın hayalini kuran yeni yazılımcı adaylarının en çok tercih ettiği dillerden birisidir. Çok yönlü olmasıyla da tercih edilen C ++, web geliştirme konusunda oldukça faydalı bir dil.
Dili öğrenmek için Udemy’de yayınlanan https://www.udemy.com/course/cpp_programlama/ buradaki kursu tercih edebilirsiniz.
Backend’de de tıpkı Frontend’de olduğu gibi daha fazla programlama dili mevcut fakat yeni başlayanlara önerilen diller yukarıda verdiğimiz dillerdir.
Full Stack Geliştirici Olmak
Full Stack bir geliştirici olmak, sektörde en hızlı ve en iyi işleri bulmanız konusunda sizi bir adım öne çıkarır. Zira hem Frontend hem de Backend becerilerine sahip olacağınız için şirketlerin gözünde daha parlak aday olacaksınız. Peki Full Stack geliştirici ne iş yapar? Frontend ve Backend arasındaki koordineyi sağlar, iki tarafın birbirleriyle olan iletişimini test eder, projeyi yakından takip ederek iki tarafta da oluşan sorunlara müdahale eder, veri tabanlarını ve sunucuları yönetir. Full Stack geliştiricisi hem Frontend hem de Backend yazılımlarını bilmekle beraber Ruby programlama diliyle veritabanı yönetimi olan MySQL ya da MongoDB’yi bilmesi gerekir.
- Ruby
- MongoDB
MongoDB en basit anlatımıyla bir veritabanı yönetimi uygulamasıdır. MySQL uygulamasının iyi bir alternatifi olan MongoDB, günümüzde oldukça tercih ediliyor.
Ruby, sahip olduğu algoritması sayesinde GitHub, AirBnB, NASA, Hulu ve Shopify gibi ünlü şirketler tarafından kullanılan bir dildir. Oldukça geniş bir kullanım sunan Ruby, web tasarımdan robot teknolojisine, yapay zekadan oyun geliştirmeye, otomasyondan veri işlemeye, simülasyonlardan CRM uygulamalarına kadar birçok sektörde kullanılabilen Ruby, öğrenilmesi kolay olduğu kadar Full Stack geliştiricilerinin bilmesi gereken bir dildir.
Full Stack geliştirici olmaya karar verdiyseniz Dr. Angela Yu tarafından sunulan ve Türkçe altyazı destekleyen Full Stack Udemy kursu tam size göre. Bu kursa https://www.udemy.com/course/the-complete-web-development-bootcamp/ buradan ulaşabilirsiniz.
Fakat Türk bir hocanın anlattığı tamamen Türkçe kurs arıyorsanız da https://www.udemy.com/course/komple-web-developer-kursu/ bu kursu deneyebilirsiniz.
Hangi sektörde yazılımcı olmaya karar verdiyseniz kullanacağınız programlama dili hakkında Udemy’de farklı kurslar arayabilir, Google üzerinden de farklı kaynaklara ve bilgilere erişebilirsiniz.