wmaraci reklam

Apple, iOS ve macOS’in Çekirdek (Kernel) Kaynak Kodlarını Paylaştı

Apple, paylaşmak, GitHub ve açık kaynak gibi farklı anahtar kelimleri aynı cümlenin içinde pek sık kullanmıyoruz. Hatta bu anahtar kelimelerin hepsini İlk ve son olarak sadece 2014 yılında, Apple’ın yeni programlama dili olan Swift’i açık kaynak kodlu yayınlandığında kullanmıştık. Aradan geçen 3 yıllık uzun bir aradan sonra Cupertino devi, kaynak kodlarının bir kısmını geliştiricilerle paylaştı.

Apple’ın Github üzerindeki hesabı ve açık kaynaklı projelerini yayınladığı platformu aracılığıyla bir ilki gerçekleştirilerek iOS ve macOS sistemlerine güç veren XNU kernel’ının kaynak kodları paylaşıldı. Tabii bu kaynak kodların işletim sisteminin sadece ana yapısına ait olduğunu ve işletim sisteminin tümünü içermediğini yazılımdan anlamayan arkadaşlar için belirtelim. Peki, Apple neden kendi işletim sistemine ait XNU çekirdeklerini açık kaynaklı olarak paylaştı?

XNU açılımıyla “XNU is Not Unix (XNU Unix Değildir)” çekirdeği, geliştiriciler tarafından incelendiğinde geliştiricilere işletim sisteminin katmanlarını ve cihazlar üzerinde nasıl çalıştığını daha detaylı tanıma şansı sunacak. Apple’ın sunduğu kaynak kodların tümü alışıldık GNU lisansı yerine kendi şartlarıyla oluşturulan Apple Public Source Lisence 2.0 lisansını kullanacak.

Çekirdeğin çalışması üzerinde geliştiricilerin fikir sahibi olması dışında iOS ve macOS’in çekirdek sisteminin paylaşılmasının farklı bir esprisi yok. Belki Apple gelcekte hayata geçireceği farklı bir planı için de geliştiricilerle sistemlerinin kaynak kodunu paylaşmak istemiş olabilir.

Apple’ın XNU kaynak kodunu paylaşması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce geliştiricilere fikir vermesinin dışında XNU Kernel’ının paylaşılmasının farklı bir amacı olabilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al