Arama konusunda Google’ın eline su döken çok az alternatif var. Bünyesinde çok az Türk mühendis olmasına karşın bizim esnaf kültürümüzle çalışması bizleri her zaman şaşırtıyor. Hatta belki onu bu yüzden bu kadar çok seviyoruz, olamaz mı? Ne ararsanız arayın, AI destekli koca yürekli arama motoru size hiç “bende bu yok abi” demiyor. “Bak bu yok ama bu var.” diyor. Hiç olmadı “Kalmadı abi.” deyip sizi farklı alternatiflere yönlendiriyor. Öyle ya müşteriye yok denmez, kalmadı denir.
Yani bir şekilde Google size aradığınızı bulup getiriyor. Hatta kimi zaman aradığınızdan daha iyi sonuçları size ulaştırıyor. İş ikon avına geldiğindeyse Google istenen performansı tam olarak veremeyebilir. Özellikle bir kaç farklı ikon değil de, birbirine uyumlu bir ikon seti arıyorsanız Google’lama alışkanlığını bir kenara bırakmanız şart.
İkonlar için özel arama motoru olmak üzere kurulmuş geniş arşivli internet siteleri varken inatla Google’a bel bağlamak; halis pastırmayı Kayseri yerine İstanbul’da aramak gibi bir şey olsa gerek. Eğer pastırma için Kayseri’yi düşünüyorsanız, ikonlar için de mutlaka bu siteleri düşünmenizi tavsiye ederim.
#1- Flaticon
Flat tasarımları sevmeyenler el kaldırabilir mi? … Yok mu? … Ben de öyle düşünmüştüm. Flat tasarım şekli her tür yazılıma şıp diye uyuyor ve kullanıcılara dost bir arayüz imajı veriyor. Yalnız iş burada bitmiyor, bir de Flat tasarımla özdeşecek Flat ikonları bulmak gerekiyor.
Flaticon, içerisinde 100 binin üzerinde ikonu bulabileceğiniz, PNG, SVG, PSD, EPS ve BASE-64 formatıyla indirebileceğiniz adeta gizli bir ikon cenneti. Üstelik tüm ikonlar doğru düzgün kategorilerinde ve paketlenmiş olarak görüntüleniyor.
Flaticon’a Gitmek için Tıklayın
Her Programcının Ortamlarda Hava Atmak için Bilmesi Gereken 7 İlginç Şey
Mesela ilk olarak ortamlarda şeklinize şekil havanıza hava katmak için bilgisayar anlamına gelen “computer” kelimesinin 1613 yılında kullanıldığını bilmekle başlayın. Evet, tarihi yanlış okumadınız, bilgisayar kelimesi bilinen ...
#2- Icon Seeker
Icon Seeker, özel olarak aradığınız ikonlara sizi ulaştırmak amacıyla tasarlanmış popüler bir ikon arama motoru. İstediğiniz ikon tipi, boyutu, çözünürlüğü gibi detayları girdikten sonra Icon Seeker veri tabanında arama yapıyor ve bulduğu ikonları PNG, ICO ve ICNS formatlarında indirme imkanı sunuyor.
Icon Seeker’a Gitmek için Tıklayın
#3- Open Icon Library
Open Icon Library, tamamen ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz ve aradığınız ikonları ICO ve PNG formatıyla indirebileceğiniz bir başka ikon arama motoru. Genellikle standart kalitede ikonlar sunan Open Icon Library’e grafikerler de kendi geliştirdikleri ikonları ekleyebiliyor.
Open Icon Library’e Gitmek için Tıklayın
#4- WebToolHub
WebToolHub, yüksek kaliteli ikonlara tekil veya koleksiyon olarak erişebileceğiniz bir ikon arşivi sitesi. Her bir çalışma hem göz alıcı hem de kendi stiline sahip profesyonel grafikler tarafından geliştiriliyor.
WebToolHub’’a Gitmek için Tıklayın
#5- Mr.Icons
Mr.Icons, tasarımcılar tarafından hazırlanan ikon paketlerini son kullanıcı ve geliştiricilerle buluşturuyor. Hatta isterseniz kendi geliştirmiş olduğunuz ikonları da Mr.Icons’a göndererek sitenin gelişimine katkıda bulunabiliyorsunuz. Mr.Icons’un en iyi yanı ise aradığınız bazı ekstrem ikonları kolayca bulabilmeniz.
Mr.Icons’a Gitmek için Tıklayın
#6- Find Icons
Find Icons, webmasterların çoğu tarafından bilinen öncül ikon arama motorlarından. 2600 kadar ikon paketi barındıran Find Icons, birçok ikon ihtiyacınıza çözüm olacaktır. Find Icons’da yer alan ikon dosyalarını PNG ve ICO başta olmak üzere alternatif dosya formatlarında indirebilirsiniz.
Find Icons’a Gitmek için Tıklayın
#7-Very Icon
Very Icon, ihtiyacınız olan profesyonel ikonları size sunabilecek bir başka ikon arşivi sitesi. Yüksek kaliteli ikonlara ev sahipliği yapan Very Icon; ikonlarını PNG, ICO ve ICNS gibi popüler dosya formatıyla sunuyor.
Very Icon’a Gitmek için Tıklayın
#8- IconArchive
IconArchive’e listenin zirvesinde yer vermiyor olmamızın bir nedeni var. Zira IconArchive’i webmasterların hemen hemen hepsi biliyor. Kaliteli ikon arayışına girildiğinde ilk tercihlerden biri olan IconArchive’in arşivinde; 2400+ ikon ve 4000+ tasarımcı yer alıyor. İsterseniz siz de kendi ikonlarınızı ekleyerek IconArchive arşivinde paylaşabiliyorsunuz.
IconArchive’a Gitmek için Tıklayın
#9- Iconspedia
Wiki’nin pedia’sı olur da hiç ikonun olmaz mı; Iconspedia. Iconspedia, size tüm zamanların en iyi ikonları getirmek için kurulmuş alternatif bir ikon arşivi sitesi. Üstelik birçok tasarımcı tarafından da aktif olarak kullanılıyor.
Iconspedia’a Gitmek için Tıklayın
#10- IconFinder
840 binden fazla çalışmayı bulabileceğiniz IconFinder, hem ücretli hem ücretsiz ultra kaliteli ikon setlerini kullanıcılarla buluşturuyor. Ücretli ikonlarda, ikon başı 1 dolar gibi abartılmayacak meblağlar isteniyor. Özel ikonlara ihtiyacınız olsa 10 tane ikonu 10 dolardan profesyonel şekilde ve kısa sürede yaptırabilir miydiniz? Hiç sanmıyorum.