lostyazilim
tr.link

Baştan sona CSS öğrenmek ne kadar sürer?

17 Mesajlar 7.013 Okunma
lstbozum
tr.link

3579 3579 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 30.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 2434
  • Beğeniler 686 / 1151
  • Ticaret 1, (%100)
Kodları ezberlemeniz ezber yeteneğinizle doğru orantılı olarak zaman alır. Örneğin 1 haftada tüm css kodlarını ezberleyebilirsiniz. Asıl sorun hayal gücünüzle başlıyor.

Zira bir tasarımı yapmanın çok farklı yolları olur. Bu kısım da her "konuda" olduğu gibi sadece tecrübe ile gelişir.

Örnek vereyim, Türk insanının bir kısmında şöyle bir sorun var. Gidiyor "PSD to CSS" adında bir video izliyor, o videodaki mantığı ezberliyor, ezberledikten sonra farklı tarzda bir PSD ile karşılaştığında afallıyor, yapamıyor. Çünkü sadece izlediği şeyleri ezberlemiş oluyor, mantık yürütme kısmını "YAPAMIYOR". Ama kendine "css master" tarzı ustalık biçiyor. Neden? Çünkü kodları ezberledi, yetmez mi?

İşte yetmez, yetmiyor. Tecrübe olmadan ve en önemlisi "sorgulamadan" yazılımcı olunmuyor.

Uzun lafın kısası, karşılaştığınız her sorunu birden fazla çözüm yöntemiyle çözmeniz gerekiyor ki en uygun olan zihninize yerleşsin. Yoksa yabancıların tabiri ile google-it yapmak kimseyi geliştirmez. Sadece kopyala-yapıştır yapmanızı sağlar ki internet olmadığında ne yapacaksınız?

O yüzden size tavsiyem, izleyerek değil okuyarak ve okuduğunuzu birden fazla şekilde kullanarak css veya diğer programlama dillerini öğrenin. Örneğin size css-variables / css-değişkenleri anlatılıyorsa, bunu nasıl kullanabilirsiniz, ne kadar farklı biçimde kullanabilirsiniz şeklinde kafanızda problem oluşturarak onu olabildiğince farklı kullanmaya özen gösterin.

Atıyorum size animation-transition anlatılıyorsa sadece örnekteki kodları ezberlemeyin, o animationda hangi frame neye karşılık geliyor, hangi adımda hangi css satırı çalışıyor bunları öğrenmeye çalışın. Yoksa internete "dropdown pure css" yazarak da hazır dropdown menülere ulaşabilir, herkesin içinde "ben css biliyorum" diyebilirsiniz. Sonuçta kim bilecek, değil mi ama?

Bu kendinizi css'de "çok iyi yerlere" getirmek için önemli olan kısım. Ama mesela kendinizi back-end kısmında geliştirmek, fakat yazılan css kodunu anlamak istiyorsanız bu kadar şeye gerek yok. Temel bilgi yeterli.

Özet olarak ne olmak istediğinize karar verip, o konuya detaylıca girişin. Diğer konularda temel bilgi yeterli olur. Her şeyden az az öğrenmektense bir konuda herkesin eliyle göstereceği kişi olun, daha faydalı.

wmaraci
reklam

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
Kakarotto öncelikle uzun yazınız ilginiz için teşekkürler. 15 yıldır bu işlerle uğraşıyorum hocam. 100 e yakın web sitesi açtım yönetim. 2-3 yıl onlarca mobil oyun kodladım tasarladım. Bir çok alanda bir çok şey yaptım tabi geriye nerdeyse hiç birşey kalmadı. Yani tavsiyeniz bu işlerden hiç anlamayanlar için tabiki güzel. Bir çok dilde yazılımla uğraştım, yıllarca ilgilenmediğim için çoğunu unuttum bildiğiniz gibi mantığını bildiğim için zorlanmıyorum.

Her konuda bilgim olmasını yeğlerim bu bir çok projede işime yarıyor. Yazmayı bilmediğim dillerde bile bakınca anlayabiliyorum. Sadece kütüphane derinliğiyle ilgiliydi bu sorum. Hiç bir dil okumakla, izlemekle tam öğrenilmez. Yazılım ve özellikle tasarımın en önemli etkeni tecrübedir.

Buralara hiç girmiyorum sadece css kutuphanesinin büyüklüğünü sormak istedim. Örnek veriyorum bir c# dilini 1 günde öğrenemezsiniz. Çünkü kütüphanesi çok büyük. Bir çok varyasyon var. Ama html i bir günde öğrenebilirsiniz (temel olarak) çünkü kütüphane çok derin değil. Tabi bir-iki hafta yoğun şekilde öğrenilen bu kodları tecrübe edince orta seviye biliyorum diyebilir bir insan. Ama c# gibi derin dillerde daha uzun vakit gerekir.

Yazılımın sonu yok. Tasarımda da estetik önemli. Normal bir insan, günde 1-2 saat harcasa. Okuyarak ve izleyerek css derslerine baksa ezberlese, zaten temel düzeyde bilgisi olduğunu varsayın. Ortalama ne kadar sürede DERSLERİ BİTİREBİLİR?

Biraz daha açıklayıcı konuşayım anlamayan diğer arkadaşlar için. Udemy e girdiğiniz zaman mesela, orada 10 saatlik eğitim 100 saatlik eğitim var. Simdi ortalama bir eğitmen düşünün. Her konuda 1 örnek verildiğini düşünün. Gereksiz konuşmadığını ortalama bir hızda konuştuğunu düşünün. Bu şekilde css dilini tamamen anlattığını düşünün. İşte bu ders kaç saatlik bir ders eder?

Yani soruyu anlayamayan arkadaşlar için video çekeyim isterseniz. Css öğrenmek ne kadar sürer? Sorusu yani 1 cümlelik soru. Burada kişilik özellikleri, karakter, yaşantı, eğitim hayatı, IQ seviyesi vb bunlara girmeye gerek yok diye düşünüyorum. Neden buralarda takılıyorsunuz anlamadım? İnsana göre değişir evet. Ama her zaman bir ortalama vardır.

O zaman (gerçekten yardım etme niyeti olanlar için) bir kitap çıkartayım hayatımı anlattığım, önce onu okuyun sonra soruya cevap verin olur mu? Senin hayatından bizene diyenler de çıkacak elbette doğal olarak. Onlar acaba bu soruya nasıl cevap verebilir?

Bir de sağolsun bir kaç arkadaş 1 hafta birkaç ay arasında cevaplar vermişler. Kendilerini tanımıyorum gerçekten, yani soruyu anladıkları ve düzgün bir cevap verdikleri icin teşekkür ediyorum gerçekten. Yani kendileri de yardımcı olursa bu soruyu daha net nasıl anlayabilirim soruyu anlamayan arkadaşlar belkide harika cevaplar verecekler

3579 3579 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 30.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 2434
  • Beğeniler 686 / 1151
  • Ticaret 1, (%100)
Mfa sorunuzu anladım fakat o kısmı "ezber kabiliyetinize göre öğrenebilirsiniz kodları" demiştim. :)
Sonuçta herkes HTML'yi 1 haftada öğrenemez. Mesela kendi adıma konuşayım, çok unutkan birisiyimdir, diğerlerinin 1 haftada öğreneceği kodları en az 2-3 hafta tekrar ederek öğrenebiliyorum, ezberleyebiliyorum.

Bir diğer söylemek istediğim şey de hocam çok konuda bilginiz olmasın demedim "uzmanlaştığınız" konu tek olsun, ama diğerlerinde temel bilgi işinizi görür dedim.

Mesela ben CSS yerine Sass kullanırım, 100 satır css kodu kullanacağıma 50 satır sass kodu yazarım, o derleme işini benim yerime yapar. CSS'de uzmanlaşacaksanız SCSS, Stylus, Less gibi derleyicilere de giriş yapmalısınız ki yeniliklere açık olun. Yani her dilin böyle bir derinliği var ama tam net bir süre vermek inanın çok zor. Soruyu anlatamamanızdan veya yorum yazanların anlayamamasından değil, sadece insan potansiyelinin değişkenliğinden kaynaklanıyor.

Ama ortalama-insan olayına girersek 1haftada kodları ezberler, 2-3 hafta da pratik yaparsanız maksimum 1 aya istediğiniz her şeyi yapabilecek seviyeye gelirsiniz muhtemelen.

Mfa Mfa WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.06.2019
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Mezun
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 986
  • Beğeniler 304 / 308
  • Ticaret 1, (%100)
Yanlış anlamayın hocam size değildi. Kötü bir niyetim yok ama nerdeyse her konumda birileri gelip konuyu çarpıtıyor. Size dediğim kısım mesela herkesin 1 haftada öğrendiğini 2-3 haftada öğreniyorum dediniz. Hah işte bu genellemeyi yapabiliyorsunuz değil mi? Daha sonra kendinizle kiyaslayabiliyorsunuz. İşte ortalama bir insanın öğrenme süresini (ki bu kapasite ile ilgili değil konunun derinliği ve miktarı ile ilgili) öğrenirsem kendime zaten adapte edebilirim. Yani ben ne kadar sürede öğrenirim diye sormadım ortalama bir cevap arıyorum bunu anlatmak istedim.

Benim uzmanlık alanım ve ilgilendiğim alanlar çok daha farklı. Yani bu işler benim için hobi diyebilirim. Zaten kendi alanım derin araştırmalar ve ciddi zaman ayırmam gereken bir alan. Yazılım ve tasarım gibi işlere zaten vakit ayırmam zor. Her konuda bilgim olsun yeter bu yüzden. Bir projemi hayata geçirmek istersem zaten bir ortakla yaparım. Sadece neyin ne olduğunu anlasam yeter. Buna da sahibim şükür sadece biraz daha ileri gitmek istedim profesyonel olma niyetim yok.

Dediğiniz gibi dallanip budaklanıyor bunun içinden çıkmak mümkün değil eğer kendi alaniniz bu değilse. Less girer sass girer javascript bilmem ne ilerlemek zorunda kalırız. Bu kadar ileri gitmeye gerek yok sadece zamanım israf olur o kadar (kendim için)

İşte son verdiğiniz cevabı arıyordum teşekkürler. Yani benim tahminlerim de o civarda fakat css konusunda profesyonel yillarını vermis insanlardan öğrenmek amacıyla konu açtım. Bana az gibi geliyor kütüphanesi o yüzden
3579

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

rws rws WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 23.10.2012
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek kimyager
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** B**
  • Mesajlar 666
  • Beğeniler 94 / 138
  • Ticaret 2, (%100)
uzman değilim, 1 haftada öğrenebilineceğini düşünmüyorum, 1 ayda belirgin bir seviyeye gelinebilir, 3-4 ayda (çok pratik ve uygulama yapılması ile) istediğiniz birçok şeyi yapabilecek seviyeye gelirsiniz,

uzmanlaşmak için İngilizce'nin olması gerektiğini düşünüyorum

wordpress-html-css-web işleri yapılır

HapyMan HapyMan Full Stack Developer Kullanıcı
  • Üyelik 14.05.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek What do you do exactly ?
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad T** T**
  • Mesajlar 561
  • Beğeniler 171 / 208
  • Ticaret 0, (%0)
Bak arkadaşım, 10 yıldır profesyonel olarak programlama yapıyorum. Mesleğim bu yani hobim değil. Front-end konusunda da az çok bilgim var.

Öncelikle bu yazıyı yazmaya ayırdığın zaman kadar bir zamanda mantığı kavrarsın, sonrası pratik.

bütün yorumları okumadım, ama VoSToK arkadaşın dediğine katılıyorum bu işler öyle burada öğrenebileceğin şeyler değil tecrübe etmen gerekiyor. Çalışman sorunla karşılaşıp araştırman ve çözmen. css dediğin şey öyle bir web sayfası yapmak değil, bu kendine özel frameworkleri olan koskaca bir dil ve tamamıyla öğrenmen mümkün değil.

pure css ile iş yapmak artık eskisinden daha kolay, frameworkleri ise çok daha kolay mesele ne kadar vaktini ayırıp çalıştığın. benim sana 1 ay 1 yıl 10 gün demem seni kandırmam demektir. tekrar ediyorum bu tamamen senin ne kadar hızlı öğrendiğin ile alakalı ve ne kadar yaratıcı olduğun ile o yüzden burada kendini tatmin etmeye çalışmak yerine direk öğrenmeye başla. bu yazıyı okurken bile 3 parça kodun ne iş yaptığını öğrene bilirdin.

ps : çok yoğun bir hayatın var ise ona odaklan sal css falan işlerini.

iyi forumlar.
VipTema

kişi bu mesajı beğendi.

kamilkartal kamilkartal WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.06.2017
  • Yaş/Cinsiyet 43 / E
  • Meslek Tarım mğhendisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad K** K**
  • Mesajlar 27
  • Beğeniler 0 / 1
  • Ticaret 0, (%0)
Bu işi öğrenmek istiyorsan öncelikle dünyevi ihtiyaçlarından vaz geçmelisin, gece gündür kafanda tasarlamalı ve yazmalısın, denemelisin. Bu işler öyle a izledim oldu ile olmaz. Tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar insan herşeyi unutmaya programlanmış bazen bildiğin şeyleri bir süre kullanmayınca unutabiliyorsun zaten. Bu nedenden ötürü süre diye bir durum yok, ya öğrenirsin, yada zaten öğrenecek yetiye sahip değilsindir.

wmaraci
Konuyu toplam 4 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 4 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al