wmaraci reklam

Doğum İzni Nedir? Doğum Hakları Nelerdir?

Doğum İzni Nedir? Doğum Hakları Nelerdir?

Doğum izni, kadın çalışanların doğumdan önce ve sonra 8 hafta olarak kullandıkları toplamda 16 haftalık olan izne verilen isimdir. Yani tekli gebeliklerde hamile çalışan 32. haftada doğum iznine çıkmaya hak kazanır.

Bazı çalışanlar sağlığı elverdikçe bir süre daha çalışmaya devam etmek istedikleri takdirde doktordan aldıkları onay raporu ile en fazla 37. haftaya kadar çalışabilirler. Böyle bir durumda doğumdan 3 hafta önce doğum iznine çıkmaları gerekmektedir. Kanunen belirlenen bu süre hamile kadının sağlığını ve tüm riskleri göz önünde bulundurularak belirlenen maksimum süredir. Çalışan kendisi bu süreyi aşacak şekilde çalışmayı talep etse dahi işverenin kabul etmemesi gerekir. Aynı zamanda öncesi kullanmadığı 5 haftalık izin hakkı da saklı kalarak doğum sonrasında kullanılabilir. Veya erken doğum olduğu durumlarda yine kullanılmayan izinler doğum sonrasına devreder. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi 8 haftalık olan izne 2 hafta daha ilave edilerek toplamda 18 haftalık bir doğum izni hakkı doğar.

Bu süre zarfında hamile çalışanın doğum raporları vizite sisteminde işyeri tarafından onaylanarak, çalışmadıkları sürelerin ücretini işverenden değil devletten alırlar.

Doğum yapan kadın çalışana kanunda tanınan diğer bir hak ise ücretsiz izin hakkıdır. Doğum sonrasında 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 hafta) iznini tamamlayan çalışan, işverenden yazılı olarak talep ederse altı aya kadar ücretsiz izin kullanabilir.

Eşinin doğum yapması durumunda ise çalışana 5 gün ücretli izin verilir.

Doğum yapan kadın çalışanların kıdem hakkı veya yıllık izin hakedişleri tüm bu süreler dahil edilerek işe giriş tarihi esas alınıp hesaplanır.

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama

DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...

Doğum Hakları Nelerdir?

Kadın çalışanın hamile olduğunu işyerine sağlık raporu ile bildirdikten sonra ve emziren çalışanın ise çocuğu 1 yaşına gelene kadar, günlük çalışma saatleri 7,5 saati aşmayacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca bu süre zarfında fazla mesai ve gece çalışması yapamazlar.

Hamile çalışan, periyodik kontrolleri için doktora gittiğine dair rapor sunduğunda işveren maaşından kesinti yapmayarak ücretli izin vermek zorundadır.

Hamile çalışan doktor raporu ile sağlığına uygun olabilecek daha hafif işlerde çalıştırılabilir ve bu sebeple maaş düşüklüğü söz konusu olamaz.

Kadın çalışana, çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat ücretli olarak süt izni verilir. Bu süreyi çalışan gün içinde istediği saatler arasında kullanabilir. Süt iznini haftalık veya aylık toplu olarak kullanma gibi bir durum söz konusu olamaz, çalışanın süt iznini günlük olarak kullanması gerekmektedir.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al