DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle verilen DA skoru, bir internet sitesinin diğerine göre sıralama gücü potansiyelini tahmin etmeye yardımcı olur. DA, diğer sıradan metriklerin aksine oldukça karmaşık bir algoritmanın eseridir. Moz, bir alan adının DA değerini belirlerken sitenin link yapısı, toplam backlink sayısı, backlink’lerin kalitesi, MozRank, MozTrust ve diğer 40 faktörü kullanarak DA skorunu oluşturur.
DA değeri Webmasterlar için her zaman kullanışlı bir değer olmuştur. Tanıtım yazısı ve link çalışmaları başta olmak üzere, internet sitesinin pazarlanmasında yüksek DA skoru demek işlerin kolaylaşması anlamına geliyor. Yüksek DA skoruna sahip sayfalar arama motorları üzerinde daha başarılı olduğu için reklam verenler ve yatırımcılar tarafından bu siteleri daha değerli kabul ediyor.
Peki, iyi bir DA’nın ölçütü nedir? Genel olarak konuşmak gerekirse, yüksek kaliteli link çıkışlarına sahip internet siteleri, daha yüksek ve daha iyi DA değeriyle öne çıkıyor. Örneğin Google.com ve Wikipedia gibi en kaliteli internet siteleri çok fazla link çıkışı almayı başardığı için DA sıralamasında hep en üst sıralarda yer almayı başarabiliyor. Orta ölçekli ve küçük işletmelere ait internet siteleriyse daha az ve düşük kaliteli link çıkışlarına sahip olduğu için düşük DA skoruna sahip oluyor. Yeni bir marka olarak yapılandıran ve daha önceden hiç yayına başlamamış internet siteleriyse DA değeri 0 olarak yayına başlıyor.
Domain Authority Yükseltme
Moz, Domain Authority belirlemesi yaparken 0 ile 100 arasında kademeli bir derecelendirme sistemi kullanıyor. DA değeri 0 olan bir sitenin değerini 10’a çıkartması daha kolayken, DA değeri 40 olan sitenin değerini 50’ye çıkartmak daha güç hale geliyor. Basamaklı olarak devam eden derecelendirme sisteminde DA değeriniz ne kadar yüksekse bir sonraki DA değerine kavuşmanız için sitenizin kalite değerlerinin artma beklentisi de aynı derecede yükseliyor. DA’nın tanımını yaparken, DA değerinin tek başına hesaplanan bir değer olmadığını belirtmiştik. DA; sitenin link yapısı, toplam sahip olduğu backlink, backlink’lerin kalitesi, MozRank, MozTrust ve 40 diğer faktörün göz önüne alınması sonucunda oluşuyor. Haliyle doğrudan DA değerinizi arttırmaz da pek mümkün değildir. Ancak diğer kalite yönergelerine uyum sağlama yöntemiyle bir üst DA basamağına erişebilirsiniz.
DA değerinizi yükseltmek için Moz’un ön gördüğü MozRank, MozTrust, sitenizin link profili ve diğer önemli metrikleri iyileştirmeniz gerekiyor. Tıpkı Google’ın arama sonuçlarında bir siteyi daha üst sırada göstermek için onlarca faktörü göz önünü alması gibi Moz da birçok kriter sonucu sitenize değer biçiyor. Yani DA değerinizi doğrudan arttırmanıza yardımcı olacağı düşünülen ipuçlarının büyük bir bölümünün birer hayal dünyası ürünü olduğunu bilmelisiniz.
Tüm bunların dışında DA değerinizi yükseltme hakkında bilmeniz gereken bir detay daha var. DA değerinizi sadece siz değil, rakiplerinizin hareketi de değiştirebilir. Basit bir örnekle açıklayalım. Singapur'un 2015 yılında dünyanın en iyi havayolları hizmetine sahip olması 2016 yılında onun hala birinci olmasını garantilemeyebilir. 2016 yılında Singapur gelişimini devam ettiriyor olsa bile rakibi olan Türkiye daha iyi bir servis kalitesi yakalamayı başarmış olabilir. Üstelik geçtiğimiz sene derecelendirme sırasında yer almayan Hollanda büyük bir başarı sergileyerek sıralamaya dahil olabilir. Bu değişkenlik ortamında doğal olarak 2015’de birinci olan Singapur 2016’da birinciliğini kaybedebilir.
DA değerinin algoritması için Moz’un bizlere verdiği en açık örnek bu. Tüm sistem hem çoklu kriterlerle çalışıyor hem de sistem sabit olarak yerinde durmayarak diğer internet sitelerinin de kalite yönergelerini göz önünde bulundurarak sıralama faktörlerini değiştiriyor.
Domain Nedir? Nasıl Alınır? Domain Sorgulama
Domain (Alan Adı), web sitesinin adı demektir. Yani wmaraci.com bir domaindir. Domainler tescilli isimlerdir. Her domainin sonuna nokta (.) aracılığıyla eklenen com, net, org gibi uzantılar yer alır. Web sitesinin yayın yaptığı ülkeye ve...
Domain Authority Sorgulama
DA veya Domain Authority, Moz firmasının geliştirdiği skorlama olduğu için en mantıklı seçim elbette Moz’un sunduğu SEO araçlarını kullanarak sorgulama yapmak olmalıdır. Moz ekosistemi içerisinde DA değerinizi öğrenebileceğiniz birçok araç var. Bu araçların ücretsiz ve en popüler olarak kullanılanı Open Site Explorer’dır. Open Site Explorer’a giriş yaptıktan sonra URL’nizi yazıp tarama başlatabilir ve sonuç sayfasında DA sütununun altında Domain Authority değerinizi görebilirsiniz. Bu aracın dışında Moz’un ücretsiz SEO toolbar’ı MozBar’ı kullanarak ya da SERP analizcisi Keyword Explorer araçlarını kullanarak DA değerinizi sorgulayabilirsiniz.