netbozum
wmaraci reklam

Doktora Nedir?

Doktora Nedir?

Doktora, üniversite eğitiminde akademik derecelerden birisidir. Doktora tamamlayan birisi doktorluk ünvanına da sahip olmayı başarır. Elbette bu doktorluk ünvanı PhD yani bilim insanı olma yönünde bir ünvandır ve Tıbbi olarak kazanılan mertebeyle arasında fark bulunmaktadır. Doktora yapabilmek için kişinin öncelikle bir Lisans ve ardından da bir Yüksek Lisans derecesini tamamlaması gerekmektedir. Yani akademik basamaklarda doktora bu basamaklardan üstte yer almaktadır.

Doktora tamamlanırken üzerine çalışılan tezin ve araştırmanın kurula karşı sözlü bir şekilde savunulması gerekmektedir. Bu savunma başarıyla tamamlandığında kişi doktora aşamasını da tamamlamış olur ve unvan kazanır. Yüksek Lisansta uzmanlık kazanan akademisyen doktora aşamasının da ardından akademik kadroda doktor olarak yer alabilmektedir.

Doktora Ne Kadar Sürer?

Dersleri 2 dönemde tamamlanan sürecin, 6 dönem de tez süreci bulunmaktadır. Yoğun araştırmanın ardından 8 dönem yani 4 yıl geçirilerek savunma aşamasına gelinebilir. Tabii araştırmalar daha uzun da sürebildiği için kurumlar 16 döneme kadar araştırmacıya izin vermektelerdir. Ancak bu 8 yılın ardından savunma aşamasına gelemeyen akademisyenin kurumla ilişiği kesilir.

Lisans Nedir? Lisans Alma ve Lisans Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

Lisans Nedir? Lisans Alma ve Lisans Sorgulama

Lisans, yazılımların yasal kullanım haklarının belirlenmesi için alınan hakların sahipliğidir. Lisanslar belirlenen süre için belirlenen ücret şeklinde kullanıcıya sunulabildiği gibi ayrıca tek seferlik ödeme modelini de benimseyeb...

Doktora Neden Gereklidir?

Akademik basamaklarda en üst noktalara dahi ulaşabilmenin önündeki anahtarın doktora yapmak olduğunu söylesek pek de hata yapmış olmayız diyebiliriz. Doktora bir alanda en yetkin bilim insanlarından birisi olma şansı tanır ve akademik dünyada adınızın anılmasına vesile olur. Ayrıca özel sektörde de sizin araştırmanızdan faydalanmak isteyen şirketler, bir bilim insanı olan sizden danışmanlık almak isteyebilir ve çalışmalarınızın gerçek dünyadaki karşılıklarını da gözlemleme fırsatı elde edersiniz.

Doktora Öğrencileri Maaş Alabilir mi? Araştırma Görevlisi Olabilir mi?

Hem Yüksek Lisans öğrencileri, hem de doktora kademesindeki insanlar üniversite kadrolarında yer alabilirler. Hem asistan olarak, hem de araştırma görevlisi olarak ücretli işlerde görev alabilirler. Bu sayede maddi gelir elde ederler ve eğitimlerini tamamladıklarında üniversite kadrosunda yer edinmeleri de daha kolay gerçekleşebilir. Bu bağlamda doktora yapan öğrencilerin hocalarıyla bağlar kurmaları, savunma aşamasına gelmeden dahi tezleri hakkında hocaları bilgilendirebilir ve pozitif bir etkiye neden olabilir. Dolayısıyla öğrencilik döneminde okulda görev almanın pek çok olumlu yönü olduğunu söylememiz hiç de yanlış olmayacaktır.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 Fatal Error
    yusuf gültekin Call of duty black ops 1 indirdim steamden 1500 tl verdim fakat nedense bir türlü fatal eror sorunun... Fatal Error
  • 2 127.0.0.1
    Gizemli Şahıs 127.0.0.1 adresi localhostsa 127.0.0.1:"port" yazarsam local olur mu?... 127.0.0.1
  • 3 Bios Pili
    kazim toshiba bilgisayarımı açamıyorum .boot mgr eksik uyarısı çıkıyor.hard diski değiştirirsem düzelirmi... Bios Pili
  • 4 Nickname
    sevay Adım biraz farklı ve asla aklıma düzgün anlamlı güzel bir takma isim bulamıyorum yardıma ihtiyacım v... Nickname
  • 5 Behance
    CELAL BAYKAR merhaba, daha önce var olan behance hesabıma yeni resim yüklemek istiyorum, hesabım görünüyor ama de... Behance
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al