Filament, 3 boyutlu yazıcıların modellemesinde kullanılan termoplastik hammaddelerdir. Yaklaşık 350 m. uzunluğunda makaralara sarılı olarak satılan filamentlerin kalınlıkları yaklaşık 3 mm boyutundadır. Filamentlerin hammaddesi, ısıtıldığında yanmak yerine eriyen polimerlerdir. Birçok çeşite sahip olan filamentler, özelliklerine, sıcaklıklarına ve hammaddelerine göre ayrılıyorlar. Filament, basılacak ürünün basım kalitesine göre oldukça detaylı araştırılarak alınması gereken bir hammadde.
Filament Çeşitleri Nelerdir?
Filamentlerin çok fazla çeşitleri mevcut fakat ev tipi 3D yazıcılarda kullanılacak olan filamentlerin en çok tercih edilen çeşitleri PLA, ABS, PETG, WOODEN ve SLA çeşitleridir.
Filament Çeşitleri:
- PLA (Organik / 180-230 derece)
- ABS (Dayanıklı / 210-250 derece)
- PETG (Esnek / 220-235 derece)
- Naylon (Esnek / 220-260 derece)
- TPE (Lastik / 225-235 derece)
- TPU
- Wood
- HIPS
- PVA
- PET
- PLA Metal
- PLA Carbon Fiber
- bioFila
- Polycarbonate
- ConductiveWax
- PETT
- ASA
- PP
- POM
- PMMA
- Sandstone
- Glow in the Dark
- Cleaning
- PC-ABS
- Magnetic
- Color Changing
- nGen
- TPC
- PORO-LAY
- FPE
- PEI
Bu maddelere ek olarak büyük inşaat şirketleri 3D ev baskıları için çimento kullanabilmekteler. En çok tercih edilen Filament çeşitlerinin yanlarında hammadde özellikleri ve eridikleri ısı dereceleri belirtmiştir.
3D Nedir?
3D, herhangi bir resim veya görüntünün aynı anda hem derinlik hem genişlik hem de yüksekliğinin olması halidir. 3D'yi en somut şekilde basit bir örnekle açıklamaya çalışalım; diyelim ki bilgisayarınızdan herhangi bir elma fotoğraf...