3D, herhangi bir resim veya görüntünün aynı anda hem derinlik hem genişlik hem de yüksekliğinin olması halidir. 3D'yi en somut şekilde basit bir örnekle açıklamaya çalışalım; diyelim ki bilgisayarınızdan herhangi bir elma fotoğrafı açtınız. Bu fotoğrafta elmanın yalnızca genişlik ve yüksekliğini göreceksinizdir. Yani bu fotoğrafta gözünüze yansıyanlar yalnızca görüntünün genişliği ve yüksekliği olacaktır. Bu fotoğrafın derinliğini göremediğiniz durumlarda bu görsel 2 boyutlu/2D olarak adlandırılır.
Görsel içerisinde aynı anda derinlik, genişlik ve yüksekliğini gördüğünüzdeyse bunu 3 boyutlu/3D bir görüntü olarak kabul edebiliriz. Anlaşılması açısından bir örnek daha sunacak olursak bilgisayar oyunlarının içerisinde birçok hareket eden nesne yer alıyor. Bu nesneleri şayet her açıdan gözlemleyebiliyorsak bu oyun muhtemelen 3D grafik özelliklerine sahip bir oyun demektir.
Örnekleri bilgisayarlar üzerinden veriyor olmamıza karşın 3D yalnızca bilgisayar ve görüntü dünyasında kullanılan bir terim değildir. Endüstriyel alanda gerçekleştirilen birçok çalışmada kalıpların 3D yani 3 boyutlu haline ihtiyaç duyulur. Dahası bugün inşa edilen modern yapıların bir çoğu henüz inşa aşamasına başlanmadan önce bilgisayarlarda yer alan 3D destekli çizim programları yardımıyla plan şeklinde meydana getirilir.
3D teknolojisi son yıllardaysa aktif olarak sinema filmlerinde, oyunlarda ve ses sistemlerinde kullanılmaktadır. Normal yaşantımız içerisinde birçok nesneyi 3 boyutlu olarak görebiliyor olmamız nedeniyle 3D unsuru kullanılan yapımlar 2D yapımlara göre daha büyük gerçekçiliğe sahiptir.