wmaraci reklam

Organik Tarım Nedir? Organik Tarıma Verilen Devlet Destekleri

Organik Tarım Nedir? Organik Tarıma Verilen Devlet Destekleri

Organik tarım, kimyasal hiçbir zirai ilaç, kimyasal hormon ve kimyasal gübrenin kullanılmadığı üretimden tüketiciye hazır hale gelene kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarım yöntemidir. Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı (USDA) organik tarımı, sentetik gübreler, böcek öldürücüler, büyüme düzenleyicileri ve hayvan yemi katkı maddelerinin kullanılmasını yasaklayan veya büyük ölçüde engelleyen bir üretim sistemi olarak tanımlamaktadır. Özellikle zirai ilaçların insan sağlığına zararlarının ortaya çıkmasıyla insanların organik ürünlere talebi artmıştır. Organik tarım, insan sağlığını koruyan, tarımsal ekosistem sağlığını destekleyen ve geliştiren üretim yönetim sistemidir.

Organik süt, bebek maması ve organik atıştırmalıklar, Türkiye'de en fazla tüketilen organik ürünlerdir. Türkiye'de organik üretimlerin çoğu ihraç edilmektedir. Ülkemizde organik üretim üzüm ve kuru incirle başlamış, fındık, kuru kayısı ve pamukla artmıştır. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Irak, İsviçre ve Japonya Türkiye'den organik ürünler ithal etmektedir.

Türkiye’de organik ürünlerin belgelendirilmesi “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” kapsamında yürütülmektedir.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarımda ürünün yetiştirilmesinden, depolama ve taşınmasına kadar hiçbir aşamada kimyasal madde ve zirai ilaç kullanılmaz.

Organik üretim yapılacak arazinin geleneksel üretim yapılan tarım bölgelerinden, işlek otoyol ve anayollardan, çalışır durumda olan ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden ve kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı çöp depolama alanlardan, kirletici atıklar içeren ve canlı yaşamını da olumsuz etkileyen akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekir.

Organik tarım yapmak isteyen çiftçilerin kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Ekilecek ürün için çeşit ve tür bazında bir sınırlaması yok. Organik olarak üretilmiş tohum ve fideler temin edilip, organik tarım için uygun özellikteki araziye ekilir. Toprağın organik tarıma elverişli olup olmadığı toprak analizi ile tespit edilir. Sertifikasyon kuruluşu meyve için 3, sebze için 2 yıl olmak üzere geçiş sürecine tabi tutar. Bu süreyi kısaltıp arttırmak kuruluşa bağlıdır.

Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemler yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenir ve sertifikalandırılır.

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama
İlginizi Çekebilir!

DA Nedir? Domain Authority Yükseltme ve Domain Authority Sorgulama

DA (Domain Authority), dünyaca ünlü SEO şirketi Moz tarafından geliştirilen ve internet sitelerinin SERP sayfasında birbirine karşı muhtemel üstünlüklerini tahmin etmeye yardımcı olan SEO skorudur. 0 ile 100 arasında derecelendirmeyle ...

Doğadan Toplama Ürünler Organik Sertifikası Alabiliyor Mu? Şartları Neler?

Özellikle ormanda doğal olarak yetişen ürünler de organik ürün olarak sertifikalandırılabilir. Bu ürünlerde geçiş süreci uygulanmamaktadır. Ancak ürünlerin toplanacağı alanda toplanmadan önceki 3 yıl içinde kimyasal ilaçlama yapılmaması ve 2 yıl içerisinde yangın çıkmamış olması gerekmektedir. Toplama için de gerekli resmi izinler alınmalıdır.

Organik Ürünlerin Doğal Ürünlerden Farkı Nedir?

Bir ürünün doğal olması organik olduğu anlamına gelmez. Doğal olarak tanımlanan ürünlerin herhangi bir standardı, yönetmeliği bulunmuyor. Ancak organik ürünler, üretiminden müşteriye ulaşana kadar her aşamada kontrol ediliyor ve kimyasal kullanılmadığına dair sertifikalandırılıyor. Hormonsuz ve arılı ürünler üründe sadece hormon kullanılmadığını gösterir. Ancak bu ürünlerde zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaktadır.

Organik Tarımda Zirai İlaç Kullanılır Mı?

Organik tarımda hiçbir zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaz. Organik tarımda organik sertifikalı gübre alınabilir ya da kompost gübre yapılabilir. Kompost içine hayvansal atıklar atılmaz. Merada beslenen hayvanlardan elde edilen gübrelerin kullanımına izin vardır. Tavuk gübresi kullanılacaksa gübre, organik tavuk üretim yapan yerlerden temin edilmelidir. Tavuk gübresi bitkide yanmalara neden olabilir. Bu nedenle doğrudan kullanılmaz.

Organik Tarıma Verilen Destekler Nelerdir?

Gerek direkt gerekse dolaylı kanallardan olsun Türkiye’de organik tarımın büyümesine yönelik destekleme çalışmaları yapılmaktadır. Çiftçiler ve organik ürün üreticileri, T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faizli krediler temin edebilirler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, organik üretim sektörünü her yıl destekleyen bir liste yayınlamaktadır. Organik Tarım Desteği alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi ile Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne üye olmanız gerekmektedir. Organik tarım desteğine başvurmak için çiftçi kayıt belgesi, organik tarım desteği dilekçesi ve uygunluk belgesi istenmektedir.

Organik Ürünleri Neden Kullanmalıyız?

Gıdada kullanılan, ilaçlamayla birlikte hava yoluyla taşınan ve sulara karışan zirai ilaçlar vücudumuzda birikmektedir. Biriken kimyasallar kanser, üreme bozuklukları, hormon dengelerinde bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları, sinir sistemi rahatsızlıkları (depresyon, konsantrasyon bozukluğu vs), alerjiler, astım gibi birçok sağlık sorununa sebep olabilmektedir. Organik ürünlerde ise zehirli kimyasal maddeler bulunmamaktadır.

  • Organik ürünlerin besin değerleri daha yüksektir ve daha lezzetlidir.
  • Hastalık etmenleri ve böceklerin zirai ilaçlara karşı direnç geliştirdikleri, dirençli tür sayısının arttığı tespit edilmiştir.
  • Organik tarım ekosistemi, çevremizi, biyolojik çeşitliliği korur.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 HTS Kaydı
    Abdullah İnstagram konuşmaları hts Ye yansırmı... HTS Kaydı
  • 2 Xing
    Zeynep Almanya'da hemşire olarak çalışmak için ilan vermek istiyorum... Xing
  • 3 YS Belgesi
    Mehmet Sami Merhaba, Kendi sunucum yok bir hosting firması bünyesinde barınmakta olan bir blog sitem var bunun i... YS Belgesi
  • 4 Home Ofis
    shahram montazeri dear sir, information was so clear and to the point thank you for that. opening the company is... Home Ofis
  • 5 Home Ofis
    HASAN Ben bir emekli teknik elemanım mesleğimi devam ettirmek için evimde faaliyatimi sürdürmek istiyorum.... Home Ofis
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al