IT Nedir? Ne İş Yapar ve IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT Nedir? Ne İş Yapar ve IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT (Information Technology), herhangi bir bilgisayar, depolama aracı, ve diğer fiziksel aygıtların kullanılmasıyla dijital verilerin yapılandırılması, işlenmesi, oluşturulması, korunması ve değiştirilmesini kapsayan alandır. Türkçeye Bilgi Teknolojileri (BT) ve Enformasyon Teknolojileri olarak çevrilmiş olan bu alanlar, genellikle büyük organizasyonlar ve ticari faaliyetler alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde IT’yi ayrıca Bilgi İşlem Departmanı adı altında da görebilirsiniz.

IT kavramıyla birçoğumuzun aklına ilk gelen bilgisayar ve internet ağlarıdır. Buna rağmen IT çok katmanlı sistemlerin organizasyonuna kadar uzanan geniş kapsamlı bir alandır. Fiziksel donanımların bakımının yapılmasından işletim sistemlerinin yapılandırılmasına, veritabanlarının oluşturulmasından sunucuların yönetimine kadar birçok faaliyeti IT alanına örnek olarak gösterebiliriz. IT bir kavram olarak ilk defa Harvard Bussiness Review tarafından dünya literatürüne kazandırılmış. Harvard Üniversitesi, IT kavramını genel maksatlı bilgisayarlı işlemlerin programlanması ve çeşitli görevlerin yerine getirilmesi olarak açıklamıştır. Günümüz itibariyle tüm bireysel ve ticari işlemlerde teknoloji ve bilgisayarlardan faydalandığımızı düşünecek olursak, enformasyon teknolojisi 21. Yüzyıl ve sonraki yüzyıllarda yanımızda yer alması kaçınılmaz bir alandır.

IT Ne İş Yapar?

IT kavramının farklı katmanlar altında incelenmesi gerektiğinden söz etmiştik. Fiziksel donanımların bakımları, sanallaştırma, aygıtların yönetimi, kurulumu, otomasyon araçlarının oluşturulması, işletim sistemleri ve yazılımlar gibi teknolojik ihtiyaçların tamamına yakını IT departmanının katkılarıyla sağlıklı biçimde çalışır. Çalışanların cihazları, yeni yazılımların geliştirilmesi, bilgisayarların bakımı, akıllı telefonlar ve ses kayıt cihazları gibi dijital veriye ilişkin birçok araca IT başlığı altında yer verebiliriz.

Tüm bu kapsamlılık genelde IT uzmanlarınca beklenirken, IT çalışanlarının farklı uzmanlık alanlarıyla öne çıkabilir. Yazılım mühendisleri, geliştiriciler, teknik yazarlar, veritabanı uzmanları, ağ uzmanı, web geliştirme uzmanı veya donanım uzmanı gibi farklı uzmanlıklara sahip meslek erbapları IT departmanında kendi uzmanlık alanlarınca görev alabilirler.

Otomasyon Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Otomasyon Nedir?

Çağımızın üretim terimlerinden birisi ve belki de en önemlisi olan otomasyon kelimesi, bir üretim aşamasının otomatikleştirilmesi anlamına geliyor. Bu kimi zaman üretim aşamasının bir kısmı olabilirken, kimi zaman da tamamı olabil...

IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT uzmanı veya bir IT çalışanı olmak, uzun vadede hayat standartlarınızı karşılayabileceğiniz eğlenceli bir kariyer seçimi olabilir. IT alanında kariyer düşünüyorsanız, öncelikle kendi yeterliliklerinizi gözden geçirmeli ve IT departmanının gerçekten istediğiniz kariyere olup olmadığına karar vermelisiniz. Birçok kişi bilgisayar oyunları oynamaktan zevk alırken, bir bilgisayar oyununun tasarlanması aşamasında görevli olmak aynı oranda zevkli olmayabilir. Ya da sadece bilgisayarla içli dışlı olmanın IT alanından zevk alarak çalışabileceğiniz anlamına gelmeyebilir. IT uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle bu kavramı iyice araştırması, insanların teknolojik sorunlarına yanıt üretebilme potansiyelinin kendilerine ne ifade ettiği sorusuna yanıt vermesi gerekir. Birçok departmanın aksine şirketlerin IT birimleri daha bağımsız çalışırlar. Bu, çoğu zaman sorunlara çözüm üretirken tek başınıza kalacağınız anlamına gelir.

İçeriğimizin önceki kısımlarında bahsettiğimiz gibi IT katmanlı ve geniş bir birimdir. Bazı uzmanlar bu departmanın yöneticisi olurken, bazıları yazılım geliştiricisi veya donanım uzmanı olarak yer alabilirler. Kendi tutkularınızı göz önünde bulundurarak hangi IT bölümünün size daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bir kişi için yazılımlar geliştirmek tutku olurken, bir diğer kişi için kompleks veritabanlarıyla uğramak ve bu alanda uzman olmak daha tatmin edici olabilir.

Tutkularınız ve kişisel yeterliliklerinizi göz önünde bulundurarak bir IT çalışanı olmaya karar verdiğinizde, belirlediğiniz alana ilişkin lisans düzeyinde bir üniversite eğitimi tamamlamış olmanız gerekir. IT departmanları ticari organizasyonların bünyesinde bulunmasından dolayı, bu departmanlarda çalışmak için en azından giriş seviyesinde lisans veya ön lisans programı bitirmiş olmanıza ihtiyaç duyulacaktır.

IT departmanına ilişkin herhangi bir bölümü bitirmeniz, IT alanında çalışmanız için yeterli olmasına rağmen IT uzmanı olmak adına yeterli olmayacaktır. Tamamladığınız lisans eğitiminin ardından kendinizi sürekli geliştirmeli ve mesleki açıdan önem arz eden sertifikalı eğitim programlarına katılarak kariyerinizi pekiştirmelisiniz.

Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    feride Marmara univ.Gazetecilik mezunuyum IT de hangi alanlarda çalışma imkanımız olur acaba?... IT
  • 2 Fiverr
    Mehmet Ege Yetiş Sitede kart onaylaması yapmak istedim ve benden bir miktar para ödeme yapmamı istedi (önce 145 daha ... Fiverr
  • 3 Alfanümerik
    bilal Merhaba Lütfen 8-32 karakter uzunluğunda alfasayısal karakterlerden oluşan bir kombinasyon girin. ... Alfanümerik
  • 4 Onlyfans
    tarık Onlyfanta bedava sayfalara abone olmak için bile olsa kart bilgisi istiyor 10 centlik ödeme almak iç... Onlyfans
  • 5 Warez
    seyhun Warez reklam türleri için liste verebilir misiniz?... Warez
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al